Tratamentul endovascular al anevrismului cerebral cu un dispozitiv intrasacular

București, 21 februarie 2022. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de radiologie intervențională condusă de Dr. Cristian Mihalea și Conf. Dr. Bogdan Popa a realizat, în premieră pentru sistemul medical privat din România, o procedură endovasculară de implantare a unui dispozitiv intrasacular pentru tratamentul unui anevrism cerebral de arteră comunicantă anterioară. Anevrismul, cu dimensiunea de 6 mm în diametru, a fost tratat cu ajutorul unei endoproteze implantate în sacul anevrismal (WEB SL 6*3 mm Microvention USA) printr-o procedură de neuroradiologie intervențională.

Angiografie 3D: anevrism de arteră comunicantă anterioară

Utilizarea acestui tip de dispozitiv inovator are avantaje mari pentru pacienți, deoarece oferă posibilitatea de a trata anevrisme cerebrale complexe, cu colet larg sau poziționate la nivelul unor bifurcații arteriale (cum este și cazul de față). În plus, cu ajutorul acestor dispozitive, timpul operator este mult diminuat față de metodele neuro-endovasculare clasice, precum plasarea de spirale de platină detașabile sau tehnica de coiling asistată de balon sau stent.

Procedura a fost efectuată sub anestezie generală și a durat 2 ore și jumătate, fiind coordonată de Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională la CHU Bicêtre Paris, și Conf. Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională, coordonatorul Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR.

În cadrul procedurii, a fost utilizat un soft de simulare virtuală pe baza achiziției volumetrice de tip 3D, ce permite simularea endoprotezelor de diferite dimensiuni pentru a permite alegerea optimă a dimensiunilor dispozitivului implantat.

Simularea virtuală a endoprotezei: WEB SL 6*3 mm

Datorită utilizării acestui dispozitiv, manipularea propriu-zisă a sacului anevrismal a durat doar 45 de secunde, spre deosebire de minimum 20 până la 45 de minute, cum se întâmplă în cazul tehnicilor clasice de neuroradiologie intervențională. Astfel, riscurile operatorii sunt diminuate substanțial.

La sfârșitul procedurii, prin efectuarea de achiziții scanografice multimodale de tip VASO-CT, obținute cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7 de ultimă generație, s-a pus în evidență buna apoziție a endoprotezei în interiorul sacului anevrismal.

VASO-CT postoperator

Prin utilizarea dispozitivelor intrasaculare de ultima generație, echipa de neuroradiologie intervențională de la SANADOR își propune să ofere soluții minim invazive neuro-endovasculare moderne și eficiente, de ultimă generație, pentru pacienții cu anevrisme intracerebrale cu anatomie complexă, ce nu pot fi tratate cu metodele clasice.

Anevrismul cerebral este o afecțiune de mare gravitate, care, în absența tratamentului, se poate complica prin ruptură, cu evoluție rapidă către deces.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând realizarea unor tratamente endovasculare avansate, pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

SANADOR