Bebeluș cu o malformație cardiacă gravă, salvat la SANADOR

Diagnostic grav, imediat după naștere

Ianis, un bebeluș vioi și extrem de curajos, de numai șapte luni, a trecut printr-o experiență la limită. S-a numărat printre micuții ajutați de echipa inimii de la Spitalul Clinic SANADOR în cea mai recentă misiune umanitară, în care sunt salvați copii cu boli cardiace grave. Chiar din primele zile de după naștere, Ianis a fost diagnosticat cu o malformație gravă a inimii, tetralogia Fallot. Primele semne și simptome care au atras atenția medicilor au fost colorația în albastru a pielii și a buzelor, dar și suflul cardiac specific.

  • „M-am rugat zi de zi ca medicii să îmi spună că băiatul meu nu o să aibă nevoie de operație. Am stat tot timpul cu gândul: cum o să fac să-l operez, unde o să mergem cu el așa micuț. La ultima vizită, medicul nostru cardiolog mi-a spus de Dr. Florin Ionescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, că ar putea exista o șansă să îl operăm în țară.” Natașa, mama lui Ianis

„În maternitate l-au consultat. Cardiologul pediatru mi-a spus imediat că este vorba de tetralogie Fallot și că va trebui operat. Mi-a spus că fără operație nu o să se facă bine. Nu știam ce este. Am crezut că este vina mea, mă învinovățeam pentru vârstă, că am 43 de ani, făcusem și diabet gestațional în timpul sarcinii și am zis că nu am fost atentă. Mă învinovățeam foarte tare”, povestește Natașa, mama lui Ianis.

Ianis, împreună cu mama, în salonul de spital

Ce este Tetralogia Fallot?

Tetralogia Fallot, una dintre cele mai grave malformații congenitale ale inimii, este provocată de patru defecte majore ale cordului și vaselor mari, care fac ca sângele care circulă în organism să nu fie oxigenat corespunzător. Insuficienta oxigenare a sângelui face ca acești copii să aibă pielea și buzele albastre. Alte simptome care pot indica această afecțiune sunt lipsa poftei de mâncare, deficitul de creștere, oboseala cronică, transpirația în exces și respirația îngreunată. De regulă, boala este diagnosticată imediat după naștere sau în primul an de viață, în urma unui control de cardiologie pediatrică. Toți micuții confirmați cu tetralogie Fallot au nevoie de intervenții chirurgicale corective, care trebuie făcute cât mai repede, și de controale medicale periodice pe tot parcursul vieții. Operația este singura care poate asigura o recuperare completă.

O nouă șansă la viață, la SANADOR

  • „Se spune că îngerii sunt în cer, dar aici au fost îngeri adevărați!” Natașa, mama lui Ianis

În tot acest timp, părinții îl duceau pe Ianis la controale medicale, copilul era monitorizat și se căuta o soluție ca să poată fi operat cât mai repede. Starea lui de sănătate era tot mai precară. Medicii au administrat un tratament beta-blocant, însă fără o intervenție chirurgicală complexă, Ianis nu putea să ducă o viață normală. La început, medicii de la Spitalul din Iași, unde s-a născut Ianis, au spus că o astfel de operație se face doar în străinătate, însă timpul era prea scurt, iar costurile unei astfel de intervenții erau mari. Cu fiecare zi pierdută, situația lui Ianis se putea agrava. Șansa lui însă a venit datorită Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică la Spitalul Clinic SANADOR, care merge prin țară și efectuează controale de cardiologie pediatrică pentru a identifica cazurile care au nevoie de ajutor.

„M-am rugat zi de zi ca medicii să îmi spună că băiatul meu nu o să aibă nevoie de operație. Am stat tot timpul cu gândul, cum o să fac să-l operez, unde o să mergem cu el așa micuț. La ultima vizită, medicul nostru cardiolog mi-a spus de Dr. Florin Ionescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, că ar putea exista o șansă să îl operăm în țară. Atunci plângeam și de bucurie, și de grijă. Mai erau două săptămâni până la vizita medicală, dar îmi era teamă că Ianis nu o să reziste atâta timp”, își amintește Natașa.

După controlul de cardiologie care a inclus și o ecografie cardiacă, diagnosticul lui Ianis a fost reconfirmat. Boala era într-un stadiu avansat, așa că micuțul a fost imediat acceptat pentru operație în cadrul misiunii umanitare de la Spitalul Clinic SANADOR, coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

„El a avut un diagnostic foarte interesant. A avut un diagnostic de tetralogie Fallot, însă, foarte interesant la Ianis, pompa stângă era foarte dilatată și gradul de obstrucție era deasupra valvei pulmonare și ușor sub valva pulmonară, astfel încât tratamentul a fost adaptat special pentru intervenție, ca să scădem riscul de complicații și să aibă un parcurs postoperator foarte scurt”,  explică Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică.

În acest program sunt incluși copii veniți din toate colțurile țării, de la cei mai mici, de câteva luni, până la adolescenți. Fiecare caz propus este analizat foarte bine de o echipă multidisciplinară. Se fac investigații medicale complexe pentru reconfirmarea diagnosticului, dar și pentru un plan de tratament personalizat. Intervențiile din cadrul misiunilor umanitare sunt realizate pro bono de echipele medicale implicate, la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România, alături de specialiști din marile centre europene.

Ianis, imediat după intervenția chirurgicală

Misiunea prin care Ianis a putut fi salvat a fost realizată de echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă condusă de Prof. Dr. Victor Costache și Prof. Dr. Tzanavaros Ioannis, medic chirurg cardiovascular, care a venit special din Stuttgart pentru a participa la misiunea umanitară și a ajuta la salvarea copiilor bolnavi. De asemenea, echipa medicală a fost compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivăcardiologi, tehnicieni în circulația extracorporală și asistenți medicali specializați în centre europene din Germania, Grecia și Cipru. Imediat după operație, micuții sunt transferați în Secția de Terapie Intensivă, apoi în secția de specialitate, de unde sunt externați atunci când starea lor de sănătate o permite.

În cazul lui Ianis intervenția chirurgicală a decurs fără probleme. Micuțul s-a recuperat foarte bine și a fost externat la câteva zile după operație, era vesel și râdea foarte mult. Asemenea lui Ianis, alți nouă copii au putut fi salvați în cadrul misiunii umanitare de la Spitalul Clinic SANADOR. Cu toții au plecat acasă bucuroși, sănătoși și cu inimile reparate.

„Dumnezeu ne-a ajutat. Ianis s-a operat la SANADOR și acum este foarte bine. Mulțumim și doctorilor din Germania, Grecia, Cipru, fundațiilor, nu știu ce am fi făcut fără ei. Sincer, nu știu. Dumnezeu i-a scos în calea noastră și ne-au ajutat. Se spune că îngerii sunt în cer, dar aici au fost îngeri adevărați!”, conchide, emoționată, mama lui Ianis.

  • Misiune umanitară pentru copiii cu malformații cardiace grave, la Spitalul Clinic SANADOR

Ianis, pregătit de externare, la câteva zile după operație

Medicii SANADOR, misiune umanitară pentru copiii cu malformații ale inimii

  • Operații salvatoare pentru copiii cu malformații cardiace grave. Centrul de chirurgie cardiovasculară SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR facem totul din inimă pentru inimă. Programul misiunilor pediatrice a început ca o dorință și mai ales ca o nevoie pe care țara noastră o are. Anual, în România se nasc mulți copii cu malformații cardiace congenitale, diagnosticați încă din primele zile de viață. O parte dintre aceștia reușesc să fie transferați pentru tratament în străinătate, dar costurile pentru astfel de intervenții sunt foarte mari și, fără donații, mulți dintre copii nu reușesc să fie salvați la timp.

Ne dorim să schimbăm această situație și să oferim cât mai multor copii diagnosticați cu malformații cardiace șansa unei vieți normale și sănătoase. Prin misiunile umanitare pe care le desfășurăm la Spitalul Clinic SANADOR, micuții cu probleme de sănătate grave reușesc să fie tratați la ei în țară, în condiții de maximă siguranță.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR