Intervenție complexă de rezecție și plastie pentru stenoză idiopatică laringo-traheală

Diagnostic de stenoză idiopatică laringo-traheală

Andrada, o pacientă în vârstă de 30 de ani, s-a confruntat recent cu un diagnostic foarte grav, pentru care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală extrem de complexă.

Andrada locuiește de șapte ani în Germania, la Munchen. Încă din vara anului 2023, se simțea tot mai obosită și respira foarte greu. A mers la medic în orașul în care locuia și i s-a spus că este o răceală. A luat tratamentul recomandat, dar starea ei nu se ameliora. După această experiență, Andrada s-a gândit că este stresată din cauza serviciului și că poate are nevoie de câteva zile de odihnă. A plecat împreună cu soțul într-o scurtă vacanță, însă s-a simțit tot mai rău și a fost nevoită să revină repede acasă, în Germania.

„Nu o simțeam ca pe o boală, doar că nu puteam să respir. Era mai mult ca un atac de panică. Am plecat în Italia câteva zile, în vacanță, dar mie îmi era tot mai rău. Am revenit în Germania și am ajuns la spital. Mi s-a făcut o bronhoscopie, dar în timpul procedurii ceva nu a mers bine, au apărut complicații și a trebuit să rămân de urgență internată. Un metru dacă mergeam, oboseam foarte tare. Nu aveam aer,” povestește Andrada.  

La spitalul din Germania, medicii i-au montat Andradei o traheostomă și au continuat să efectueze investigații pentru a descoperi diagnosticul. Pentru că era speriată și vedea că problema sa nu are încă o rezolvare, pacienta a luat decizia de a reveni în țară, în România. Astfel, Andrada a ajuns la o consultație la Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.

„Soțul meu a hotărât să venim acasă în România. În Germania nu au luat situația în serios. Erau foarte relaxați. Tatăl meu a văzut un articol cu Prof. Dr. Cordoș și mi-a zis că ar trebui să vin acasă. Mi-a fost foarte frică și nu am vrut să citesc nimic, pentru că în mass-media vezi foarte multe știri și nu voiam să fiu influențată. Am trimis totuși un mail și în maximum 30 de minute m-a sunat cineva de la SANADOR și mi-a spus că este un loc disponibil a doua zi. Asta se întâmpla luni. Imediat am luat bilet de avion și până seara eram în România.” povestește Andrada.

În România avem medici excepționali, foarte bine pregătiți și dornici să te ajute. Nu întâlnești atâta empatie la medicii din străinătate, pentru mine a contat foarte mult acest lucru. Semnul acesta de la gât o să îmi amintească toată viața de această experiență și de medicii care m-au salvat. Andrada, pacientă

La Spitalul Clinic SANADOR, Andrada a fost consultată de Prof. Dr. Ioan Cordoș. În urma investigațiilor, medicul a stabilit că pacienta avea o stenoză idiopatică laringo-traheală și avea nevoie de o intervenție chirurgicală complexă și foarte delicată. La scurt timp după aflarea diagnosticului, Andrada a revenit la Spitalul Clinic SANADOR pentru operație.

Andrada a fost operată la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă condusă de Prof Dr. Ioan Cordoș, Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, și Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă.

„Când am ajuns la domnul doctor, mi-a zis să stau liniștită, că o să facem operația. Mi-a dat atât de multă încredere! I-am zis soțului meu că, indiferent cum va fi, o facem! Nu vreau să mai amân niciun moment,” își amintește pacienta.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce este stenoza idiopatică laringo-traheală?

Stenoza idiopatică laringo-traheală este o îngustare (stenoză) a laringelui (partea superioară a căilor respiratorii) și/sau a traheii (conductul care duce aerul către plămâni), fără o cauză clară identificată. Această afecțiune poate fi rezultatul unor procese inflamatorii sau cicatriciale care duc la îngustarea pasajelor respiratorii. Printre semnele și simptomele care indică apariția stenozei idiopatice laringo-traheală, se numără:

  • Dificultăți de respirație (dispnee) care se agravează treptat.
  • Înec sau tuse persistentă la efort.
  • Voce răgușită sau schimbări în sunetul vocii.
  • Tuse uscată și iritativă.
  • Episoade de sufocare sau senzație de lipsă de aer.

Tratamentul în cazul pacienților diagnosticați cu această afecțiune diferă în funcție de severitate și starea pacienților. Stenoza idiopatică laringo-traheală reprezintă o problemă gravă și este important ca pacienții să se prezinte la un control la un medic specialist în ORL încă de la primele simptome.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Operație salvatoare realizată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

În urma investigațiilor medicale, Prof. Dr. Ioan Cordoș a decis că Andrada are nevoie de o intervenție chirurgicală. Astfel, echipa chirurgicală a efectuat o rezecție crico-laringo-traheală, dar și o plastie de lărgire sub corzile vocale, realizată prin folosirea unui cartilaj costal, această intervenție având ca scop eliminarea traheostomei, dar și restabilirea funcțiilor traheii.

„Acest tip de stenoză este foarte rară. Nu se cunosc exact factorii determinanți. Cel mai des apare în cazul femeilor tinere, așa cum este și pacienta noastră, care a fost salvată printr-o traheostomă efectuată în Germania. Pacienta a început să se intereseze dacă ar putea să scape de această traheostomă și să i se facă o intervenție care să-i permită să respire pe căi naturale, să vorbească și să înghită în mod natural. Laringele asta ne permite: în primul rând să respirăm, al doilea lucru să vorbim și al treilea lucru ne permite să înghițim fără să aspirăm mâncarea în căile aeriene, iar aceste trei funcții trebuie păstrate. Fiind o cauză complexă, și operația a fost una complexă, fiind realizată printr-o tehnică extrem de lucrativă pentru lărgirea lumenului. Această tehnică presupune lărgirea spațiului subglotic, printr-o proteză realizată din cartilaj autolog. Se ia cartilaj costal care se croiește în așa fel, încât să rămână în această despicătură al platoului cricoidian, după care partea membranoasă, cea care duce la stenoză prin îngroșarea ei, este înlocuită cu o «limbă» din partea membranoasă a traheii,” explică Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Andrada, după operație, la Spitalul Clinic SANADOR

Astfel, Andrada a fost operată de o echipă condusă de Prof Dr. Ioan Cordoș, Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, și Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă.

„În această situație, când se face o astfel de intervenție unui pacient cu o traheostomă, este mult mai complicat și mai dificil decât în cazul celor în care operația se face ca primă intenție. Până să vină la SANADOR, pacienta a fost în diverse locuri unde i s-a spus că nu se poate. La Spitalul Clinic SANADOR, am optat pentru cea mai bună soluție și anume să scape de traheostomă și să încercăm să o facem pe pacientă să vorbească normal, să respire normal și să înghită normal. I-am spus că nu va fi ușor, este o operație dificilă, dar în acest război mergem împreună și îl vom câștiga!” explică Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Operația a fost un succes. Echipa medicală a reușit să-i redea pacientei șansa la o viață normală, fără traheostomă. Astfel, toate funcțiile au fost restabilite, iar Andrada poate acum să vorbească și să înghită normal. În prezent, pacienta este recuperată aproape complet. Ține legătura cu echipa medicală și revine periodic la control și la investigații medicale, pentru a se asigura că totul este în regulă. Deși locuiește de mulți ani în străinătate, spune că pentru ea a contat foarte mult că putut să fie vindecată acasă, în România.

„În România avem medici excepționali, foarte bine pregătiți și dornici să te ajute. Nu întâlnești atâta empatie la medicii din străinătate, pentru mine a contat foarte mult acest lucru. M-am simțit foarte bine la SANADOR. Toată lumea a fost foarte drăguță. Mă bucur foarte mult că am venit aici. Mulțumesc din suflet echipei medicale pentru tot ce au reușit să facă. Semnul acesta de la gât o să îmi amintească toată viața de această experiență și de medicii care m-au salvat. Sunt foarte recunoascătoare. Nu o să-i uit niciodată!”, conchide emoționată pacienta.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR