Diagnosticarea unei patologii maligne în cursul sarcinii este un eveniment dramatic, care afectează nu doar viața pacientei, ci și pe cea a fătului și, mai mult, a întregii familii.

Apariția cancerului în timpul sarcinii este considerată un eveniment rar, cu o incidență estimată la 1 caz la 1.000 de nașteri. Se estimează, însă, că incidența va crește în următorii ani, ca urmare a vârstei tot mai înaintate de procreare.

Cancere diagnosticate în sarcină

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate în cursul sarcinii sunt cele ginecologice (de col uterin, ovar, sân), limfoamele și leucemiile, cancerul tiroidian și melanomul.

La momentul diagnosticării unei patologii maligne în cursul sarcinii, pacientele trebuie să știe că fătul este foarte rar afectat de patologia în sine, iar multe din tratamentele necesare pot fi efectuate în siguranță și pe parcursul sarcinii, în funcție de vârsta gestațională, stadiul bolii la diagnostic și patologiile asociate.

Tumor Board la SANADOR

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, având alături cei mai buni profesioniști din domeniu, cu ajutorul Comisiei Oncologice Multidisciplinare (Tumor Board), care reunește specialiști din mai multe domenii (Oncologie medicală, Obstetrică-ginecologie, Chirurgie generală, Radioterapie, Radiologie-imagistică medicală, Anatomie patologică), se pot lua cele mai bune decizii cu privire la planul de diagnostic și tratament, pacientele beneficiind de cele mai avansate tehnologii și proceduri.

Cel mai important lucru, în privința femeilor însărcinate diagnosticate cu cancer, este că tratamentul nu trebuie să difere de cel al femeilor care nu sunt însărcinate, dacă acest lucru este fezabil.

Sarcină cu risc crescut

Sarcina în coexistență cu diagnosticul de cancer ar trebui să fie întotdeauna considerată o sarcină cu risc crescut, iar monitorizarea fetală regulată, cu ecografii morfologice și Doppler pe perioada gestației, este obligatorie. Maternitatea SANADOR asigură pacientelor servicii complete pentru monitorizarea sarcinii.

Femeile gravide și negravide au prognostic de supraviețuire similar, la vârste și stadii de boală similare.

Informații oferite de Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Citește și Cancerul de sân și sarcina

SANADOR