Ce este mucocelul?

Mucocelul este un chist umplut cu mucus, localizat cel mai des în cavitatea bucală. Cunoscut și sub numele de chist mucos, mucocelul se dezvoltă de obicei din glandele salivare minore. Poate apărea la orice vârstă, însă afectează de cele mai multe ori persoanele cu vârsta sub 30 de ani.

Chisturile mucoase sunt de obicei rotunde, nedureroase și cu suprafață netedă. O leziune locală poate deteriora sau bloca o glandă salivară, saliva formată de acesta acumulându-se și formând un chist.

Traumatismele, cum sunt mușcatul buzelor sau pe interiorul obrajilor, cauzează majoritatea cazurilor de mucocel oral. Chistul mucos oral dispare în mod normal de la sine, tratamentul de specialitate fiind recomandat în cazul unei formațiuni de mari dimensiuni, care poate provoca probleme cu vorbirea, mestecatul, înghițitul și/sau respirația.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de mucocel

Există diverse tipuri de mucocel, care pot fi clasificate în funcție de diverse criterii:

În funcție de localizare, chistul mucos poate fi:

  • Mucocel oral - cel mai frecvent tip, localizat la nivelul cavității orale.
  • Mucocel sinusal paranazal - reprezintă opacifierea completă a unuia sau mai multor sinusuri paranazale de către mucus, un exemplu fiind un mucocel sinus maxilar.

În funcție de poziția față de suprafața mucoasei, un mucocel poate fi clasificat astfel:

  • Mucocel superficial - este situat chiar sub suprafața mucoasei.
  • Mucocel clasic - se dezvoltă în stratul superior al submucoasei.
  • Mucocel profund - se află în stratul inferior al submucoasei.

În funcție de mecanismul de producere, există două variante:

  • Chist de extravazare a mucusului - cel mai frecvent tip de mucocel, cauzat de secreția glandei salivare care se revarsă în țesutul înconjurător, formând o umflătură care nu are capsulă.
  • Chistul de retenție a mucusului - se datorează blocării canalului glandei și, prin urmare, are o capsulă la exterior.

Cauze și factori de risc

Un mucocel apare, în general, din cauza unui traumatism la nivelul glandelor salivare sau a unui blocaj al canalului glandei salivare. În momentul producerii unei leziuni a glandelor salivare, există o întrerupere a fluxului de salivă și astfel saliva se acumulează și formează un chist. Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui traumatism al glandelor salivare este mușcatul buzelor în timpul mestecatului.

Alte cauze ale mucocelului oral includ:

  • Ticul de a mușca în mod repetat buza inferioară sau interiorul obrajilor.
  • Tutunul - fumatul sau utilizarea produselor din tutun provoacă o inflamație cronică la nivelul mucoasei bucale.
  • Traumatismul în urma loviturilor frontale sau a intubării oro-traheale.
  • Piercingurile - se poate forma un chist mucos din cauza unei infecții, în special în cazul unui piercing al buzelor.
  • Igiena orală precară - îngrijirea necorespunzătoare a dinților poate duce la acumularea de bacterii, care pot bloca glandele salivare și pot duce la formarea de chisturi.

Semnele și simptomele de mucocel

În mod normal, mucocelul nu provoacă apariția unor alte semne sau simptome, în afara celor locale. Astfel, un mucocel oral poate avea următoarele trăsături:

  • deplasabil față de planurile supra- și subiacente;
  • nedureros la palpare;
  • moale, având un conținut lichid;
  • rotund, bine delimitat, în formă de cupolă;
  • suprafață sidefată sau cu aspect translucid sau de culoare albăstruie, mai ales când sunt superficiali;
  • uneori sunt de culoare roșie, dacă apare sângerare în interiorul chistului;
  • au în diametru de la 2 milimetri până la 2 centimetri.

Mucocelul oral afectează cel mai frecvent suprafața interioară a buzei inferioare, dar poate apărea și pe interiorul obrajilor, pe limbă, pe gingii, pe cerul gurii sau pe podeaua gurii.

În cazul apariției unui mucocel oral pe podeaua gurii, care poartă denumirea de ranulă, poate apărea un disconfort care interferează cu vorbirea, mestecatul sau înghițirea, din cauza dimensiunilor, în general, mai mari.

Stabilirea diagnosticului

Stabilirea diagnosticului de mucocel, medicul efectuează un examen fizic și se informează despre simptomele descrise de pacient. Următorul pas constă în efectuarea unui examen fizic general și, în mod special, un examen atent al cavității bucale, care este inspectată și palpată cu atenție.

Deși acești pași sunt de obicei suficienți pentru a stabili diagnosticul de mucocel, medicul poate solicita diverse teste suplimentare, pentru a confirma acest diagnostic, de exemplu:

  • Ecografie - examinare cu ultrasunete, care creează o imagine în timp real a țesuturilor orale și a chistului, favorizată fiind de conținutul lichid al acestuia.
  • Biopsie - medicul prelevează o mică probă din țesutul din chist, care va trece printr-un proces special și va fi analizată la microscop, în laboratorul de anatomie patologică.
  • Tomografia computerizată (CT) - o scanare care utilizează raze X pentru a oferi o imagine detaliată a chistului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru mucocel

Pentru chisturile recurente sau pentru un mucocel mare, medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:

  • Crioterapia - metodă minim invazivă, în care medicul folosește temperaturi extrem de scăzute pentru a îngheța și a distruge chistul.
  • Tratamentul cu laser - medicul va folosi un laser special pentru a îndepărta leziunea, după ce zona este în prealabil anesteziată.
  • Excizia chirurgicală - un chirurg oro-maxilo-facial sau un medic stomatolog va tăia și va îndepărta chistul sau întreaga glandă salivară din care s-a format acesta.
  • Marsupializare - reprezintă formarea unui canal nou prin care saliva să poată fi eliminată din glanda salivară.

Timpul de recuperare depinde de opțiunea de tratament utilizată. După crioterapie sau după tratamentul cu laser, medicul poate recomanda o dietă lichidă sau semisolidă pentru câteva zile. Este posibil să fie nevoie de o dietă semisolidă pentru o perioadă chiar mai lungă de timp, dacă s-a efectuat o excizie chirurgicală sau o marsupializare a chistului.

Alte tipuri de tratament care pot reduce edemul local sau pot preveni necesitatea unei intervenții chirurgicale includ injecțiile cu steroizi și medicamentele aplicate pe suprafața mucocelului. Acestea au însă o rată de succes destul de scăzută.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Clinica de Stomatologie SANADOR asigură servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cavității bucale. Atunci când sunt recomandate investigații suplimentare, pentru diagnosticul mucocelului, pacienții au acces la echipamente performante, de ultimă generație, în clinicile SANADOR.

Pentru cazurile care necesită tratament chirurgical, pacienții beneficiază de intervenții sigure și eficace, realizate de chirurgi experimentați, cu echipamente de ultimă generație. Pentru monitorizarea pe termen lung, esențială pentru a preveni reapariția unui mucocel, pacienții se pot adresa pentru consultații stomatologice regulate la Clinica de Stomatologie SANADOR, astfel încât orice afecțiune poate fi descoperită și tratată din timp.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR