Cauze si incidenta
Cauzele acestui Limfom Hodgkin nu sunt cunoscute, insa s-a observat ca infectiile precum HIV si EBV prezinta un risc ridicat de aparitie a acestei boli. Varsta, sexul, anamneza familiala si statutul social si economic sunt alti factori favorizanti ai bolii. In cazul acestei afectiuni, exista doua varfuri de incidenta, primul intre 15 si 34 de ani si al doilea, dupa 55 de ani. In medie, raportul incidentei pe sexe este de 1,3 barbati la o femeie.
Simptomatologie
Simptomatologia in cazul tipului de cancer numit Limfom Hodgkin include:
- scaderea in greutate fara o cauza explicabila, febra si transpiratiile din timpul noptii sunt cele mai intalnite simptome (impreuna, cele trei se mai numesc si "simptome B");
- adenopatiile, in special cele cervicale si supraclaviculare, reprezinta un alt semn al bolii, ganglionii limfatici fiind mari, cu o consistenta dura, insa nedurerosi;
- splenomegalia (in aproximativ 10% dintre cazuri) si determinarea extraganglionara (in organe precum plamani, ficat sau in maduva) sunt alte simptome.
Diagnostic
Un medic va pune diagnosticul de Limfom Hodgkin ca urmare a examenelor si testelor detaliate in continuare:
- examen clinic (palparea ganglionilor limfatici – spre exemplu, laterocervical, axilar, inghinal – si splenomegalia);
- teste de laborator (serologie virala - HIV, VHB, hemograma, LDH, VSH, creatinina, acid uric, ure, TGP, TGO, beta 2 microglobulina, electroforeza proteinelor serice);
- examen imagistic (CT de abdomen, torace, pelvis, radiografie toracica, tomografie cu emisie de pozitroni);
- examen histopatologic si imunohistochimic al unei biopsii ganglionare si osteo-medulare. Precizam ca exista 4 tipuri de Limfom Hodgkin, din punct de vedere histologic: LH scleroza nodulara, LH bogat in limfocite, LH celuritate mixta si LH cu depletie limfocitara.
Prognostic
Prognosticul pentru Limfom Hodgkin depinde de stadiul in care acesta este depistat si de anumiti factori de risc. Astfel, cele patru stadii sunt:
- stadiul I, in care este afectat un singur grup ganglionar;
- stadiul II, doua sau mai multe grupuri ganglionare, de aceeasi parte a diafragmei;
- stadiul III, mai multe grupuri ganglionare de ambele parti ale diafragmei si/sau afectarea splinei;
- stadiul IV, extinderea la organe din afara sistemului ganglionar.
Factorii de risc sunt urmatorii: depistarea in stadiile III/IV, varsta peste 45 de ani, nivel crescut de leucocite (peste 15.000/µl) si nivel scazut de hemoglobina (sub 10,5 g/dl), limfocite (sub 600/µl sau sub 8% din leucocite) si albumina serica (sub 4 g/dl).