Boala denumita Limfom Hodgkin reprezinta un tip de cancer al sistemului limfatic si si-a primit numele dupa doctorul Thomas Hodgkin, care l-a descris pentru prima data. Sistemul limfatic apara organismul impotriva infectiilor si este format din ganglioni si vase limfatice regasite in intreg corpul. Boala Hodgkin prezinta un tip particular de celula, cu numele de Reed-Sternberg, si este primul cancer in cazul caruia s-au obtinut rezultate foarte bune prin chimioterapie.

Cauze si incidenta

Cauzele acestui Limfom Hodgkin nu sunt cunoscute, insa s-a observat ca infectiile precum HIV si EBV prezinta un risc ridicat de aparitie a acestei boli. Varsta, sexul, anamneza familiala si statutul social si economic sunt alti factori favorizanti ai bolii. In cazul acestei afectiuni, exista doua varfuri de incidenta, primul intre 15 si 34 de ani si al doilea, dupa 55 de ani. In medie, raportul incidentei pe sexe este de 1,3 barbati la o femeie.

Simptomatologie

Simptomatologia in cazul tipului de cancer numit Limfom Hodgkin include:

- scaderea in greutate fara o cauza explicabila, febra si transpiratiile din timpul noptii sunt cele mai intalnite simptome (impreuna, cele trei se mai numesc si "simptome B");

- adenopatiile, in special cele cervicale si supraclaviculare, reprezinta un alt semn al bolii, ganglionii limfatici fiind mari, cu o consistenta dura, insa nedurerosi;

- splenomegalia (in aproximativ 10% dintre cazuri) si determinarea extraganglionara (in organe precum plamani, ficat sau in maduva) sunt alte simptome.

Diagnostic

Un medic va pune diagnosticul de Limfom Hodgkin ca urmare a examenelor si testelor detaliate in continuare:

- examen clinic (palparea ganglionilor limfatici – spre exemplu, laterocervical, axilar, inghinal – si splenomegalia);

- teste de laborator (serologie virala - HIV, VHB, hemograma, LDH, VSH, creatinina, acid uric, ure, TGP, TGO, beta 2 microglobulina, electroforeza proteinelor serice);

- examen imagistic (CT de abdomen, torace, pelvis, radiografie toracica, tomografie cu emisie de pozitroni);

- examen histopatologic si imunohistochimic al unei biopsii ganglionare si osteo-medulare. Precizam ca exista 4 tipuri de Limfom Hodgkin, din punct de vedere histologic: LH scleroza nodulara, LH bogat in limfocite, LH celuritate mixta si LH cu depletie limfocitara.

Prognostic

Prognosticul pentru Limfom Hodgkin depinde de stadiul in care acesta este depistat si de anumiti factori de risc. Astfel, cele patru stadii sunt:

- stadiul I, in care este afectat un singur grup ganglionar;

- stadiul II, doua sau mai multe grupuri ganglionare, de aceeasi parte a diafragmei;

- stadiul III, mai multe grupuri ganglionare de ambele parti ale diafragmei si/sau afectarea splinei;

- stadiul IV, extinderea la organe din afara sistemului ganglionar.

Factorii de risc sunt urmatorii: depistarea in stadiile III/IV, varsta peste 45 de ani, nivel crescut de leucocite (peste 15.000/µl) si nivel scazut de hemoglobina (sub 10,5 g/dl), limfocite (sub 600/µl sau sub 8% din leucocite) si albumina serica (sub 4 g/dl).

Tratament

Pentru Limfom Hodgkin, exista patru tipuri de tratament, fiecare cu beneficii si dezavantaje: chimioterapia, imunoterapia, radioterapia si chimioterapia agresiva + transplantul de celule stem. Iata, in continuare, cateva detalii despre fiecare dintre acestea:

1. Chimioterapia - reprezinta administrarea uneia dintre urmatoarele scheme de tratament: ABVD (doxorubicina, bleomicina, vinblastina, dacarbazina) sau BEACOPP (bleomicina, etoposide, doxorubicina, ciclofosfamida, vincristin, procarbazina si prednison). Aceste substante au rol in distrugerea celulelor tumorale, insa cauzeaza efecte adverse precum greata, varsaturi, caderea parului (pe termen scurt), respectiv infertilitate, afectiuni pulmonare si cardiace, posibilitatea aparitiei unui alt cancer (pe termen lung).

2. Imunoterapia - reprezinta introducerea in organism a unor anticorpi monoclonali (Rituximab si Brentuximab vedotin) sau check point inhibitors (Pembroluzimab si Nivolumab), care intensifica lupta sistemului imunitar contra celulelor canceroase.

3. Radioterapia - reprezinta utilizarea razelor X pentru distrugerea masei tumorale, fiind o metoda folosita de obicei in stadiile incipiente ale cancerului de tip Limfom Hodgkin, in combinatie cu chimioterapia.

4. Chimioterapia agresiva si transplantul de celule stem - reprezinta abordarea in momentul in care boala nu raspunde la tratament sau in cazul unei reaparitii. Transplantul de celule stem este de doua tipuri: autotransplant (sunt folosite celule din maduva osoasa a pacientului) si allogeneic (celule de la un donator). Se recurge la cea de-a doua varianta abia cand prima a fost incercata si nu a dat roade.