Ce este ligamentoplastia?

Ligamentoplastia este o intervenție chirurgicală minim invazivă de reconstrucție a unui ligament rupt. Procedura este utilizată în special pentru tratamentul rupturii de ligament încrucișat anterior, o afecțiune des întâlnită în rândul sportivilor de performanță. Un avantaj important al acestei intervenții complexe este redarea funcționalității articulației, fără a leza țesuturile vecine.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul implică incizii de mici dimensiuni, care permit o recuperare rapidă. Intervenția este ghidată prin artroscopie – artroscopul este un tub subțire, prevăzut cu o cameră video, care permite vizualizarea țesuturilor din interiorul articulației. Astfel, nu este necesară o incizie de dimensiuni mari.

Watch on YouTube

Când este recomandată reconstrucția de ligament?

Reconstrucția de ligament este indicată în cazul rupturilor parțiale sau complete de ligamente, pentru a restaura stabilitatea articulațiilor și amplitudinea de mișcare.

Articulația genunchiului are patru ligamente: două ligamente colaterale și două ligamente încrucișate. Acestea din urmă sunt dispuse în formă de X, asigură stabilitate și limitează rotația genunchiului, cel anterior fiind localizat în partea din față. Ruptura acestuia poate apărea în contextul unor mișcări bruște de pivotare a piciorului (cum ar fi în timpul unei sărituri incorecte, schimbării direcției de alergare) sau în urma unei lovituri directe (de exemplu, în timpul sporturilor de contact).

Lăsată netratată, ruptura de ligament duce, în timp, la deteriorarea progresivă a celorlalte componente articulare. Totuși, ligamentoplastia nu este recomandată pentru toții pacienții, principalele indicații fiind:

  • Vârsta sub 25 de ani;
  • Stil de viață activ sau practicarea unui sport de performanță;
  • Sunt rupte mai multe ligamente sau sunt lezate și alte componente articulare – jumătate dintre accidentările ligamentului încrucișat anterior implică și deteriorarea altor structuri de la acest nivel, cum ar fi meniscul și cartilajul.
  • Instabilitatea genunchiului – în timpul activităților de zi cu zi, articulația cedează, îndoindu-se brusc în lateral;
  • Există o subluxație anterioară a tibiei.

Ligamentoplastia nu este indicată pacienților care:

  • Au peste 35 de ani;
  • Nu practică sport de performanță sau activități fizice intense;
  • Nu prezintă leziuni ale altor componente articulare și subluxație anterioară a tibiei (sau aceasta este ușoară).

De asemenea, procedura poate fi efectuată și pentru tratamentul instabilității umărului, a gleznei și pentru leziunile ligamentelor de la încheietura mâinii.

Ce investigații sunt necesare înainte de ligamentoplastie?

Înainte de efectuarea ligamentoplastiei, sunt necesare mai multe teste imagistice, pentru ca medicul ortoped să stabilească dacă este potrivită de o reconstrucție de ligament:

  • Radiografie – investigație cu raze X, utilizată în acest caz pentru a exclude fracturile osoase;
  • RMN articular – utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini în detaliu de la nivelul ligamentelor și celorlalte componente articulare;
  • Ecografie musculoscheletală – presupune utilizarea unui gel special și a unui transductor deplasat pe piele, pentru a prelua imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajelor. 

De asemenea, înainte de ligamentoplastie, medicul îți va recomanda un set de analize de laborator, pentru a evalua starea generală de sănătate.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum se realizează reconstrucția de ligament?

Reconstrucția de ligament are scopul de a restaura stabilitatea articulației și de a menține o amplitudine mare de mișcare.

Procedura se efectuează sub anestezie generală, regională (rahianestezie) sau locală (printr-o injecție în zona de tratat). La nivelul articulației, medicul efectuează o incizie de mici dimensiuni (de mărimea unei găuri de prindere a nasturelui), fără a leza mușchii din vecinătate. Prin acest abord, inseră artroscopul, un tub subțire, prevăzut cu o cameră video, care ghidează întreaga intervenție. De jur-împrejurul articulației, medicul mai realizează câteva incizii de aceeași dimensiune, prin care introduce instrumente chirurgicale de grosimea unui creion.

Separat, echipa medicală pregătește grefa. Acesta este țesutul sau proteza care se utilizează în reconstrucția ligamentului, având rolul de a înlocui segmentul de ligament deteriorat. Există mai multe tipuri de grefe:

  • Autogrefă: Este un țesut propriu, prelevat din diferite regiuni ale corpului. Cel mai des, medicul utilizează tendonul semitendinos și gracilis, din spatele genunchiului, care atașează mușchii hamstring (ischiogambieri, din zona posterioară a coapsei) de os.
  • Allogrefă: Reprezintă un țesut obținut de la donatorii decedați;
  • Sintetică: Este o proteză artificială, care înlocuiește ligamentul distrus.

Cel mai des este utilizată autogrefa, prelevată de la nivelul tendoanelor din spatele genunchiului. După prelucrare, aceasta este fixată la nivelul articulației. La final, inciziile sunt suturate cu 1-2 fire chirurgicale, apoi articulația este bandajată cu comprese sterile. Procedura durează în jur de o oră.

Recuperarea după ligamentoplastie

În general, pacienții rămân spitalizați timp de câteva ore după procedură, apoi pot pleca acasă, unde trebuie să rămână în repaus. Unii pacienți pot avea nevoie de o spitalizare mai lungă, de câteva zile. Este normal ca genunchiul să fie umflat după ligamentoplastie și resimtă durere la nivelul articulației.

Îngrijirea post-intervenție presupune:

  • Aplicarea de comprese reci;
  • Menținerea piciorului ridicat pe o pernă, mai sus decât trunchiul;
  • Utilizarea unei atele sau unei cârje;
  • Administrarea medicamentelor prescrise de medic, pentru a reduce inflamația și durerea;
  • Schimbarea compreselor sterile, conform recomandărilor medicului.

Pacientul poate mișca piciorul imediat după procedură și poate merge încă din primele zile, cu ajutorul unei cârje. Totuși, perioada de recuperare după ligamentoplastie durează în jur de 6 săptămâni sau mai mult, fiind diferită de la un pacient la altul. De asemenea, recuperarea după operația de ligament încrucișat presupune un program riguros de reabilitare fizică (exerciții de kinetoterapie), pentru a restabili funcția genunchiului.

Dacă pacientul este sportiv de performanță, medicul va decide când este momentul potrivit pentru reluarea antrenamentelor, în funcție de evoluție – în general, este nevoie de 1 an de repaus sau mai mult.

Este importantă respectarea perioadei de recuperare recomandată de către specialist, deoarece sportivii cu ruptură de ligament încrucișat au un risc ridicat de recurență. O treime dintre aceștia experimentează o nouă ruptură de ligament, la același genunchi sau la cel opus, în următorii 2 ani după tratament. Cu cât perioada de recuperare este mai lungă, cu atât riscul unei noi leziuni este mai mic.

Ligamentoplastia la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru diagnosticul rapid și corect al rupturii de ligamente, pacienții care aleg serviciile medicale SANADOR beneficiază de consultații de ortopedie asigurate de medici dedicați, foarte bine pregătiți profesional, și de investigații imagistice performante.

La spitalul Clinic SANADOR, ligamentoplastia este realizată de chirurgi ortopezi cu experiență îndelungată, care operează într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.

Tratamentul prin ligamentoplastie este realizat în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. Chirurgii ortopezi au experiență îndelungată în efectuarea acestei intervenții minim invazive, astfel încât pacienții se bucură de o refacere rapidă, cu o durată scurtă de spitalizare.

Pentru o reabilitare optimă după reconstrucția de ligamente, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, la recomandarea unui medic specialist, toate procedurile fiind realizate sub atenta supraveghere a unui personal calificat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR