Laboratorul de Anatomie Patologică

În cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic SANADOR, am creat pentru tine Laboratorul de Anatomie Patologică. De ce are o importanță cruciala? Pentru că anatomia patologică este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza studierii modificarilor macroscopice și microscopice ale celulelor și tesuturilor.

Laboratorul de anatomie patologică cuprinde departamentele: citologie, histopatologie și imunohistochimie.

Am investit atat expertiza, cat si aparatura in dotarea acestui laborator. Avem tehnologie de la cei mai performanți producători din domeniul histopatologiei și imunohistochimiei: LEICA (procesoare de țesuturi, criostat, stație de includere, crioconsolă, microtoame, microscoape), SAKURA (microtoame), HOLOGIC ThinPrep. Știm cât de mult contează pentru tine să-ți faci aceste analize, astfel că ținem Laboratorul de Anatomie Patologica, la dispozitia ta, în Bdul. Buzești, nr. 74, sector 1, București.

Iată ce fel de examene poti efectua în acest laborator: extemporaneu, histopatologic și imunohistochimic. În continuare, îți detaliem ce înseamnă aceste analize:

Examenul histopatologic (biopsia) este susținut și completat de examenul imunohistochimic (IHC), dezvoltat ca o necesitate diagnostică. Rezultatele metodelor imunohistochimice sunt spectaculoase și de o reală valoare, astfel încât terapia tumorilor maligne este inițiată doar după efectuarea biopsiei și a examenului IHC.

Examenul IHC, denumit și ramura “exactă” a tehnicii histologice, aduce un plus de certitudine examenului histopatologic, pe care îl poate susține, confirma sau infirma. Mai multe informații despre utilitatea examenului IHC:

 • stabilește histogeneza tumorilor maligne nediferențiate: limfoame, carcinoame și sarcoame, în general a tumorilor care, din punct de vedere microscopic, prezintă aspect similar, dar care evoluează și se tratează diferit, în funcție de histogeneza lor (care în anatomie, înseamnă totalitatea proceselor de formare a țesuturilor)
 • aduce informatii privind potențialul evolutiv și/ sau proliferativ al unei tumori;
 • intervine în modularea terapiei oncologice în funcție de absența sau prezența unor anumite oncogene împotriva cărora există terapii țintite (de ex. expresia IHC a proteinei oncogene HER2NEU - cerbB2 - poate fi o indicație pentru terapia cu Herceptin în cancerul mamar, iar expresia IHC a CD117 indică tratamentul cu Glivec în tumorile gastrointestinale stromale);
 • evaluează statusul hormonal al tumorilor mamare în funcție de prezența/ absența receptorilor pentru estrogen/ progesteron, cu importanță în inițierea terapiei hormonale;
 • permite diagnosticul diferential al stărilor preneoplazice/ tumori maligne și al metastazelor cu punct de plecare necunoscut.

Te asigurăm că analizele tale vor fi investigate amănunțit, pentru un rezultat corect. Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR folosește, pentru examenul IHC, reactivi de ultima generație, iar personalul medical este format din nume de referință în specialitatea anatomie patologică din București și din țară.

Laboratorul de Anatomie Patologică este acreditat RENAR conform standardului SR EN ISO 15189:2013 și participă la scheme de control extern de calitate, conform reglementărilor în vigoare.

Localizare

 • Adresa

  Str. Dr. Felix, nr.32, sector 1 (în cadrul Clinicii Sanador Victoriei)

 • Program

  24/24 H

 • Metrou

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783