Înlocuirea valvei mitrale pentru endocardită la un pacient cu triplu bypass aortocoronarian

Salvat prin intervenții cardiovasculare de mare complexitate

Emil are de mulți ani probleme grave de sănătate. Cu 10 ani în urmă, când avea doar 44 de ani, bărbatul a fost diagnosticat cu ischemie coronariană severă și cu stenoză de arteră subclavie. A fost salvat prin intervenții chirurgicale complexe - triplu bypass aortocoronarian și bypass de arteră subclavie stângă, proceduri realizate cu succes de Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

După 8 ani în care s-a simțit bine, Emil a revenit de urgență la Prof. Dr. Horațiu Moldovan, care l-a salvat din nou, de data aceasta de o endocardită care afectase valvă mitrală. Bărbatul n-a ezitat nicio clipă să se adreseze pentru un nou tratament chirurgical medicului care îi câștigase încrederea prin profesionalismul și experiența demonstrate cu ani în urmă.

„Prima dată am ajuns la Prof. Dr. Horațiu Moldovan oarecum din întâmplare. A doua oară, din momentul în care am aflat ce am, am rugat-o pe soție să mă programeze direct la dumnealui”, povestește Emil. În prezent, se simte foarte bine și se poate bucura din nou de viață: „Sută la sută se datorează echipei medicale și Spitalului Clinic SANADOR în general. Dacă nu erau ei, nu mai vorbeam astăzi!”.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan are o vastă experiență în efectuarea unor intervenții deosebit de complexe de chirurgie cardiovasculară.

Diagnosticat cu afecțiuni cardiovasculare severe, la SANADOR

Emil a aflat că are probleme de sănătate în urmă cu aproximativ 10 ani, când a început să-i amorțească mâna stângă.

„Când aveam mâna amorțită, aveam și tensiunea diferită pe brațul drept față de brațul stâng. De exemplu, dacă aveam tensiunea 13 la mâna dreaptă, pe stânga amorțită aveam tensiune 10 sau 11. Mă simțeam și cam obosit, dar am crezut că este din cauza muncii”, își amintește Emil.

În urma recomandării unui medic cardiolog, bărbatul s-a programat la un RMN, care a arătat o stenoză de arteră subclavie. O cunoștință i-a recomandat să meargă la Spitalul Clinic SANADOR, pentru operație.

La SANADOR, pacientul a beneficiat de mai multe multe investigații avansate, printre care și o coronarografie, care a arătat că erau înfundate și două dintre cele trei artere coronariene, în proporție destul de mare. Emil s-a programat imediat la un consult la Prof. Dr. Horațiu Moldovan, care a fost surprins să afle că Emil venise singur cu mașina la spital, având în vedere starea precară de sănătate în care se afla.

Tratat cu succes prin două intervenții chirurgicale complexe

Emil avea nevoie de tratament chirurgical în cel mai scurt timp posibil, pentru prevenirea complicațiilor. Prof. Dr. Horațiu Moldovan i-a explicat complexitatea intervențiilor recomandate, riscurile implicate și faptul că operațiile vor fi efectuate pe rând: mai întâi o intervenție de bypass aortocoronarian pentru tratamentul ischemiei cardiace și, la câteva luni distanță, o procedură de bypass la artera subclavie.

În timpul intervenției de bypass aortocoronarian, Prof. Dr. Horațiu Moldovan a descoperit că și a treia arteră coronariană era stenozată și necesita bypass, realizând astfel un triplu bypass aortocoronarian. De asemenea, a identificat și prezența unui tromb, care a fost extras, iar Emil a urmat ulterior tratament cu anticoagulante. 

Pentru că prima operație s-a încheiat cu succes și Emil s-a recuperat foarte repede, câteva luni mai târziu acesta s-a programat pentru a doua intervenție chirurgicală, cea de bypass la artera subclavie stângă. O nouă reușită a fost marcată și de această dată de către echipa condusă de Prof. Dr. Horațiu Moldovan.

Emil a fost externat după aproximativ o săptămână, în stare foarte bună, dar nu înainte de a primi de la echipa medicală recomandări foarte clare: să nu facă efort fizic și să nu mănânce gras și sărat. Aceste măsuri erau esențiale, pentru că inima lui Emil funcționa la o capacitate de 40-60% față de cea a unei persoane sănătoase de aceeași vârstă.

Diagnosticat cu endocardită, 8 ani mai târziu

Timp de 8 ani, viața lui Emil a continuat normal, fără alte probleme de sănătate. Însă, după ce a împlinit 53 de ani, bărbatul a început să aibă frisoane, dar fără febră.

„Au apărut niște dureri în spate, care puteau fi de la mai multe boli, așa că am început să le iau prin eliminare. Am crezut c-ar fi ceva de natură pulmonară, dar plămânii erau buni. Am mai făcut un RMN la coloană, niște investigații la pelvis și un CT la organele interne. Nimic. La un moment dat, am ajuns la un cardiolog care mi-a făcut o ecografie cardiacă, în urma căreia a constatat că valva mitrală era afectată de endocardită”, povestește Emil.

Endocardita este o infecție gravă a endocardului, țesutul care căptușește cavitățile inimii. În lipsa tratamentului administrat de urgență, boala poate distruge valvele cardiace și poate duce chiar la deces. În cazul lui Emil, infecția afectase valva mitrală.

După ce a stat internat peste o săptămână în secția de boli Infecțioase a spitalului unde primise diagnosticul de endocardită și unde era tratat doar cu antibiotice, Emil s-a hotărât să se adreseze către Spitalul Clinic SANADOR. Știa că dacă ajunge din nou la Prof. Dr. Horațiu Moldovan va fi pe mâini bune.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Intervenție chirurgicală de peste 12 ore

Ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, Emil a fost preluat imediat de Prof. Dr. Horațiu Moldovan. Intervenția chirurgicală a fost una extrem de dificilă și de mare amploare, realizată într-un maraton care a durat mai mult de 12 ore.

Procedura a implicat sternotomie (secționarea sternului, pentru a oferi acces la inimă și la vasele mari), revascularizare miocardică și protezare valvulară pentru înlocuirea valvei mitrale afectate. Fiecare etapă a prezentat riscuri semnificative și a necesitat o precizie avansată, dar și de această dată, echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR condusă de Prof. Dr. Horațiu Moldovan și-a dovedit excelența, deoarece totul a decurs impecabil.

„Am înțeles că, după a doua intervenție pe cord, inima nu pornește imediat, trebuie resuscitată, iar doamna doctor anestezist a spus că a fost foarte mulțumită că nu a necesitat resuscitare, ci a pornit din prima. Primele 48 de ore au fost critice, dar cu munca depusă de dumnealor și cu voia lui Dumnezeu, totul a fost bine. Nu mi-a fost teamă! Atâta timp cât ai încredere în Dumnezeu, care operează cu mâna doctorului, de ce să ai teamă?”, crede Emil.

În prezent, bărbatul se simte foarte bine și se poate bucura din nou de viață: „Sută la sută se datorează echipei medicale și Spitalului Clinic SANADOR în general. Dacă nu erau ei, nu mai vorbeam astăzi. Prima oară am ajuns la Prof. Dr. Moldovan oarecum din întâmplare. A doua oară, din momentul în care am aflat ce am, am rugat-o pe soție să mă programeze la dumnealui.”

Pacienților care au nevoie de tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, Emil le recomandă să se programeze la Spitalul Clinic SANADOR și să aibă încredere în profesionalismul și experiența echipei medicale.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Intervenții cardiovasculare performante la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, prin implicarea unei echipe formată din specialiști în cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, anestezie și terapie intensivă cardiovasculară, imagistică medicală.

Blocul operator complet digitalizat, dedicat operațiilor cardiovasculare, și Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I asigură condiții optime pentru intervenții chirurgicale complexe și recuperare postoperatorie optimă.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară cu competențe în chirurgia cardiacă minim invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac la Spitalul Clinic SANADOR.

Reputat profesionist, cu rezultate remarcabile, Prof. Dr. Horațiu Moldovan este medic primar chirurgie cardiovasculară cu competențe în chirurgia cardiacă minim invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac la Spitalul Clinic SANADOR.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV) și președintele ROMTRANSPLANT.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR