Ce este Infanrix hexa? E suspensie injectabila, vaccin combinat diftero-tetanic-pertussis acelular. Vaccin adsorbit difteric (D), tetanic (T), pertussis (acelular, componente) (Pa), hepatitic B (VHB) (ADNr), poliomielitic (inactivat) (VPI) si Haemophilus influenzae tip b (Hib) conjugat. Vaccinul poate contine urme de formaldehidă, neomicina si polimixina care sunt utilizate in cadrul procesului de fabricatie.

Indicatii

Infanrix hexa este indicat pentru vaccinare primara si de rapel a sugarilor si copiilor mici, impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei si a bolii determinate de Haemophilus influenzae tip b. Administrarea unor doze de rapel se va face in conformitate cu recomandările oficiale, dar, ca un minim, trebuie administrata o doza de vaccin Hib conjugat. Infanrix hexa poate fi luat in considerare pentru administrare ca doza de rapel in cazul in care compoziţia antigenului este conforma cu recomandarile oficiale in vigoare.

Daca se administreaza nou-nascutului o doza de vaccin hepatitic B dupa nastere, Infanrix hexa poate fi utilizat ca inlocuitor pentru dozele suplimentare de vaccin hepatitic B după varsta de 6 saptamani. Dacă administrarea celei de-a doua doze de vaccin hepatitic B este necesară inaintea acestei varste, atunci trebuie utilizat un vaccin hepatitic B monovalent.

Copii si adolescenti: Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea Infanrix hexa la copiii cu varsta peste 36 de luni.

Contraindicatii

Cui este contraindicate Infanrix hexa? Sugarilor sau copiilor mici cu antecedente de encefalopatie de etiologie necunoscuta, aparuta in primele 7 zile de la administrarea unui vaccin care conţine componente pertussis. In aceste situatii, se va intrerupe vaccinarea pertussis, putandu-se insa continua administrarea vaccinurilor diftero-tetanic, hepatitic B, poliomielitic si Hib.

Infanrix hexa nu va preveni bolile determinate de alte microorganisme patogene, in afara de Corynebacterium diphtheriae, infecția cu Clostridium tetani, Bordetella pertussis, virusul hepatitic B, virusul poliomielitic sau Haemophilus influenzae tip b. Este de asteptat ca hepatita D sa fie prevenita prin imunizare, deoarece hepatita D (determinata de virusul delta) nu apare in absenta infectiei cu virusul hepatitic B.

Infanrix hexa trebuie administrat cu prudenta subiectilor cu trombocitopenie sau tulburari de coagulare, deoarece pot apare hemoragii in urma administrarii intramusculare. Vaccinul nu trebuie administrat intravenos sau intradermic. Antecedentele personale de convulsii febrile, antecedentele familiale de convulsii sau de sindrom de moarte subită a sugarului (SMSS) nu constituie o contraindicaţie pentru utilizarea Infanrix hexa. Cei vaccinaţi care au antecedente de convulsii febrile trebuie urmăriţi indeaproape, deoarece aceste evenimente adverse pot aparea în 2-3 zile dupa vaccinare.

Administrari

Cum se administreaza Infanrix hexa? Copilului tau i se vor administra in total doua sau trei injectii la interval de cel putin 1 luna intre fiecare injectare. Tu vei fi informat de catre medic sau asistenta cand trebuie sa revina copilul pentru injectiile urmatoare. Daca sunt necesare doze suplimentare (de “rapel”), medicul te va informa.

Atentie! Iti precizam ca vaccinul nu trebuie administrat niciodata intr-un vas de sange sau in piele. Trebuie sa avertizezi doctorul tau daca al tau copil ia sau a luat recent sau s-ar putea sa ia orice alte medicamente sau daca i s-a administrat de curand orice alt vaccin.

SANADOR