Ce este hipocalcemia

Hipocalcemia reprezintă scăderea nivelului de calciu în sânge. Calciul este unul dintre cele mai importante minerale din corp, cea mai mare cantitate fiind stocată în oase, dar și în sânge. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici experimentați și de analize de laborator performante, pentru identificarea unui calciu seric scăzut și a altor tulburări electrolitice.

Calciul din sânge ajută nervii să funcționeze corect, ajută la contracția mușchilor, inclusiv a inimii, și participă la coagularea sângelui. Scăderea nivelului de calciu din sânge poate împiedica capacitatea corpului de a îndeplini toate aceste funcții vitale. Mai multe afecțiuni diferite pot provoca scăderea anormală a calciului, dar cel mai frecvent aceasta este cauzată de niveluri anormale de hormon paratiroidian (PTH) sau vitamina D în organism.

La SANADOR, analizele de sânge sunt recoltate în deplină siguranță și prelucrate în laboratoare dotate cu aparatură performantă.

De asemenea, dacă nu se consumă o cantitate suficientă prin dietă, poate apărea carență de calciu, care provoacă preluarea acestui mineral de la nivel osos, ceea ce poate slăbi oasele în timp. Un calciu seric scăzut poate afecta oameni de toate vârstele, însă o lipsă de calciu la copii poate să împiedice creșterea și dezvoltarea normală a acestora.

Simptomele unui deficit de calciu depind de severitatea carenței, dar și de perioada de timp în care se instalează. Pentru a reduce riscul de lipsă de calciu, este recomandată consumarea zilnică a unei cantități suficiente, printr-un meniu pentru hipocalcemie special, cu alimente precum somon, broccoli sau smochine, și chiar cu diverse suplimente alimentare.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru calciu seric scăzut

Există multiple funcții implicate în menținerea unui nivel constant de calciu în organism. Din acest motiv, mai multe afecțiuni pot provoca hipocalcemie. Cele mai frecvente cauze de calciu scăzut includ:

  • hipoparatiroidismul - apare atunci când glandele paratiroide (patru glande mici, aflate în spatele tiroidei) nu produc suficient hormon paratiroidian (PTH) din cauza unei tulburări genetice sau în urma unei intervenții chirurgicale de extirpare a glandelor paratiroide sau a tiroidei,
  • deficitul de vitamina D – vitamina D care ajută corpul să absoarbă calciul în mod corespunzător, iar deficitul poate fi cauzat de o afecțiune moștenită, de lipsa expunerii la lumină solară suficientă sau de consumul insuficient de vitamina D,
  • boala renală cronică sau insuficiența renală provoacă scăderea anormală a calciului prin apariția unui nivel crescut de fosfor în sânge și prin scăderea producției renale a unui anumit tip de vitamina D.

Alte cauze pentru scăderea nivelului de calciu includ:

  • anumite medicamente: bifosfonați, corticosteroizi, rifampicina, fenitoina și fenobarbitalul alendronat, acid zoledronic,
  • pseudohipoparatiroidism - o tulburare moștenită, care face ca organismul să nu răspundă corespunzător la cantitatea normală de PTH,
  • - glandele paratiroide au nevoie de magneziu pentru a produce și elibera hormonul paratiroidian, așa că atunci când magneziul este scăzut, nu este produs suficient PTH și apare un deficit de calciu,
  • pancreatită - procesul inflamator din pancreatită consumă o cantitate foarte mare de calciu care poate duce la un calciu seric scăzut,
  • anumite mutații genetice, cum ar fi sindromul DiGeorge, pot provoca hipocalcemie, pentru că glandele paratiroide sunt slab dezvoltate sau absente,
  • (o cantitate prea mare de baze în sânge) cauzată de vărsături, deshidratare, hiperventilație sau alte afecțiuni cronice,
  • transfuzii de sânge în cantitate mare,
  • sarcina, din cauza unei diete dezechilibrate sau a vărsăturilor frecvente, poate determina o carență de calciu,
  • cancerul, în special cancerul de prostată cu metastaze osoase, poate determina preluarea calciului de sânge de către oase.

Cum se manifestă o cădere de calciu

Scăderea nivelului de calciu poate să nu provoace nici un simptom în stadiu incipient, dar manifestările se pot dezvolta pe măsură ce starea progresează. Simptomele hipocalcemiei ușoare pot include:

  • crampe musculare, în special în spate și la nivelul picioarelor,
  • piele uscată, cu aspect de solzi,
  • unghii fragile, casante,
  • păr mai aspru, cu creștere mai lentă.

Dacă este lăsată netratată, hipocalcemia poate provoca în timp simptome neurologice sau psihologice, inclusiv:

  • spasme musculare,
  • amorțeală și furnicături în mâini, picioare și față,
  • confuzie,
  • probleme de memorie,
  • iritabilitate,
  • depresie,
  • halucinații.

Complicații provocate de scăderea anormală a calciului în sânge

Un calciu seric scăzut sever pentru o perioadă mare de timp poate provoca complicații care pun viața în pericol, cum ar fi convulsiile, apariția unor leziuni oculare, insuficiența cardiacă, tulburări ale ritmului cardiac și osteoporoza.

De asemenea, un deficit de calciu este cea mai frecventă cauză a tetaniei, caracterizată de contracții musculare involuntare (spasme), parestezii (senzație de arsură sau furnicături la mâini, picioare și în jurul gurii), însoțită de dificultăți de respirație și vărsături.

Când este hipocalcemia o urgență medicală

Atunci când scăderea anormală a calciului se instalează brusc, apare o hipocalcemie acută, cunoscută și sub denumirea de cădere de calciu. În hipocalcemia acută apar simptome asociate cu tetania, cum ar fi spasmele musculare dureroase, împreună cu probleme de respirație, alterarea stării mentale, convulsiile și modificări ale ritmului cardiac care pot pune viața în pericol. În această situație este necesară prezentarea la cel mai apropiat spital cât mai rapid.

Diagnosticul de hipocalcemie

Diagnosticul de hipocalcemie se poate pune cu un simplu test pentru lipsa de calciu. Acesta presupune o analiză de sânge, în care se măsoară concentrația totală de calciu în ser (sânge). Dacă valoarea este mai mică de 8,8 mg/dL, persoana respectivă are hipocalcemie.

Însă, pentru un diagnostic complet și corect, este necesară identificarea cauzei de lipsă de calciu și prezența efectelor asupra organismului. În funcție de vârsta și de istoricul medical al fiecărui pacient, medicul poate recomanda:

  • alte teste de sânge pentru a verifica nivelurile de magneziu, fosfor, hormon paratiroidian (PTH) și/sau vitamina D,
  • EKG (electrocardiograma) - o procedură care utilizează electrozi atașați pe torace care evidențiază ritmul inimii,
  • teste imagistice osoase - pentru a evidenția diverse probleme, cum ar fi osteoporoza sau rahitismul.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru deficit de calciu

Tratamentul pentru deficitul de calciu necesită atât tratarea hipocalcemiei în sine, cât și tratarea cauzei acesteia. De exemplu, când calciu scăzut este din cauza unui medicament, medicul poate recomanda schimbarea acestuia.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos pentru deficitul de calciu, se pot utiliza:

  • suplimentele orale de calciu - doar la recomandarea medicului, excesul putând duce la alte afecțiuni, cum ar fi calculi la rinichi,
  • suplimente de vitamina D - pentru a facilita absorbția calciului,
  • forme sintetice de hormon paratiroidian,
  • gluconat de calciu cu administrare intravenoasă la spital, în cazurile de hipocalcemie severă.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum poate fi prevenită carența de calciu

Pentru a preveni carența de calciu, este recomandată consumarea unei cantități suficiente de calciu și de vitamina D zilnic. Deși lipsa de calciu din alimentație nu influențează foarte mult cantitatea de calciu din sânge, menținerea unui aport adecvat este importantă pentru sănătatea oaselor.

Alimentele recomandate care conțin o cantitate mare de calciu includ lactatele, sardinele, somonul, tofu, fasolea albă, broccoli și smochinele. Pentru a crește aportul de calciu, este recomandată de asemenea și adăugarea de alimente bogate în vitamina D în dietă, precum peștele gras și ouăle. De asemenea, lumina soarelui determină organismul să producă vitamina D, astfel încât expunerea regulată la soare poate ajuta, de asemenea, la creșterea nivelul de vitamina D.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul hipocalcemiei și al altor carențe nutriționale, SANADOR asigură acces la servicii medicale complete, prin consultații de specialitate și analize de sânge performante, efectuate în Laboratoarele SANADOR, care dispun de echipamente de ultimă generație. Pe lângă testul specific pentru calciu seric, laboratoarele SANADOR prelucrează și alte analize, precum cele necesare pentru măsurarea nivelului de magneziu sau de vitamina D și ionogramă serică.

În funcție de indicație, pacienții au acces la investigații suplimentare, precum analize hormonale, care pot identifica eventuale afecțiuni endocrine care provoacă hipocalcemie, sau teste pentru evaluarea densității osoase – DEXA – esențiale pentru screeningul și diagnosticul osteoporozei. Rezultatele analizelor de laborator și ale examinările imagistice sunt interpretare de medici experimentați, care recomandă tratamentul necesar pentru fiecare caz în parte.

Pacienții cu simptomatologie care poate indica o hipocalcemie severă se pot adresa către Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, pentru evaluare promptă și stabilizare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR