Ce este gușa tiroidiană?

Gușa tiroidiană reprezintă o creștere în dimensiuni a glandei tiroide, care poate determina apariția unei tumefacții (umflături) la nivelul gâtului, în partea anterioară. Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture, formată din doi lobi, stâng și drept, și din istm, partea din centru, care este localizată la nivelul gâtului, sub mărul lui Adam.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Glanda tiroidă produce hormoni care au un rol esențial în procesele de creștere și dezvoltare în timpul copilăriei, în reglarea temperaturii corpului, a metabolismului, a comportamentului, a digestiei, dar și a ritmului cardiac și tensiunii arteriale. Pentru producerea acestor hormoni, glanda tiroidă necesită utilizarea de iod. Atunci când dieta unei persoane conține cantități mult prea scăzute de iod, apare creșterea în volum a glandei tiroide, afecțiune numită gușă endemică.

Tipuri de gușă tiroidiană

Gușa tiroidiană se poate clasifica în funcție de mai multe criterii, principalele folosite fiind modul în care crește glanda tiroidă și afectarea echilibrului hormonilor tiroidieni.

Watch on YouTube

În funcție de modul de dezvoltare, gușa tiroidiană poate fi:

  1. gușa simplă sau difuză – când este întreaga glandă tiroidă mărită;
  2. gușa nodulară – când se dezvoltă un singur nodul mare într-unul dintre lobi;
  3. gușa multinodulară – când există multipli noduli în tiroidă.

În funcție de nivelul hormonilor tiroidieni, gușa tiroidiană se împarte în:

  1. gușă toxică – când tiroida este mărită și produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni;
  2. gușă netoxică – când tiroidă este mărită, dar nivelul hormonilor tiroidieni este normal.

Epidemiologia gușii

Gușa tiroidiană este o afecțiune destul de frecventă la nivelul populației generale. Gușa tiroidiană poate apărea la orice persoană, dar se dezvoltă mai des în următoarele situații:

  • sexul feminin – gușa la femei apare de 4 ori mai frecvent decât la bărbați;
  • sarcină și menopauză;
  • tratament medicamentos;
  • zonele cu deficit de iod;
  • vârsta – crește riscul de a dezvolta gușă tiroidiană odată cu îmbătrânirea;
  • obezitatea;
  • sindromul metabolic;
  • radioterapia – există un risc mai mare de a dezvolta gușă tiroidiană dacă ați fost expuși la nivelul capului, gâtului sau pieptului la tratament prin radiații;
  • antecedente familiale – crește riscul apariției gușii tiroidiene de-a lungul vieții dacă există în familie persoane cu boală tiroidiană.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Care sunt cauzele gușii?

Cea mai frecventă cauză a gușii tiroidiene la nivel mondial este reprezentată de deficitul de iod, care afectează aproximativ 2,2 miliarde de oameni. În România, s-a constatat de peste 80 de ani o prevalență ridicată a gușii în aria subcarpatică, din cauza nivelului foarte scăzut de iod din sol, gușa endemică fiind specifică acestei zone. Cu cât deficitul de iod este mai grav, cu atât crește riscul de a dezvolta gușă tiroidiană de-a lungul vieții.

Principalele cauze ale dezvoltării gușii sunt:

  • deficitul de iod: glanda tiroidă necesită iod pentru a produce hormoni, iar când acesta nu este suficient, tiroida se dezvoltă, încercând să producă mai mulți hormoni;
  • boala Graves: o tulburare autoimună, în care sistemul imunitar stimulează tiroida să producă în exces hormoni (situație care se numește hipertiroidism) și poate duce la creșterea în volum a glandei tiroide;
  • boala Hashimoto: o boală autoimună care determină sistemul imunitar să atace glanda tiroidă sănătoasă, ducând la o secreție scăzută de hormoni (hipotiroidism), pentru care organismul încearcă să compenseze, dezvoltând o creștere a dimensiunii glandei tiroide;
  • cancerul tiroidian: mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer;
  • sarcina: un hormon produs în timpul sarcinii determină hiperactivitatea glandei tiroide, care  poate determina creșterea tiroidei;
  • tiroidita: inflamația glandei tiroide, cauzată de o boală autoimună, de o infecție bacteriană sau virală sau de anumite medicamente, poate determina creșterea în dimensiuni a glandei tiroide;
  • modificări hormonale în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei.

Semne și simptome date de gușa tiroidiană

În majoritatea cazurilor, gușa tiroidiană se exprimă clinic doar prin prezența unei umflături la baza gâtului, fără alte semne sau simptome.

De cele mai multe ori, gușa este atât de mică, încât este descoperită doar prin examinare clinică sau prin ecografie tiroidiană efectuată de medicul endocrinolog. Adesea, gușa tiroidiană este nedureroasă, dar în cazul în care există o inflamație a glandei (tiroidită), pacientul poate avea dureri.

În funcție de afectarea funcției glandei tiroide, pot apărea diferite semne și simptome clinice:

  • hipotiroidism (funcție scăzută a tiroidei): creștere în greutate, oboseală, sensibilitate la frig, piele uscată, constipație, slăbiciune musculară, probleme de memorie, dificultăți de concentrare;
  • hipertiroidism (funcție crescută a tiroidei): pierdere în greutate, apetit accentuat, puls mai rapid, hipertensiune arterială, sensibilitate la căldură, transpirație în exces, iritabilitate, nervozitate, diaree, modificări menstruale, dificultăți de somn.

Atunci când dimensiunea sau poziția gușii obstrucționează căile respiratorii, mai pot apărea:

  • dispnee (senzația de sufocare, de respirație cu greutate);
  • tuse seacă, care nu dispare;
  • disfonie (voce răgușită);
  • globus faringian (senzația de nod în gât);
  • disfagie (greutate la înghițire);
  • sforăit.
  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Stabilirea diagnosticului

Gușa tiroidiană poate fi descoperită în timpul unui examen fizic de rutină, când medicul palpează zona gâtului și detectează o mărire a tiroidei, un nodul individual sau mai mulți noduli tiroidieni.

Pentru un diagnostic complet, medicul poate recomanda și alte invetsigații:

  • analize de sânge: pentru a evalua funcția glandei tiroide prin nivelul hormonilor tiroidieni;
  • teste de anticorpi: caută anticorpi specifici, care sunt produși în unele forme de gușă autoimună;
  • ecografia tiroidiană: este analizată dimensiunea tiroidei și prezența nodulilor;
  • biopsia: prelevarea unei probe de țesut, pentru a fi studiată la microscop posibilitatea prezenței unor celule canceroase;
  • captarea iodului radioactiv și scanarea tiroidei: se administrează o cantitate mică de iod radioactiv și se scanează cantitatea și viteza cu care tiroida îl preia, pentru a determina funcția și cauza gușii;
  • examinarea CT sau examenul RMN al tiroidei: se utilizează dacă dimensiunile gușii sunt foarte mari, pentru a o măsura cu exactitate.

Tratamentul gușii tiroidiene

Tratamentul gușii tiroidiene depinde de mărimea gușii, de semnele și simptomele clinice și de ce a cauzat-o. Dacă gușa este mică și funcția tiroidiană este în parametrii normali, atunci poate fi sugerată doar monitorizare regulată, fără alt tratament.

Dacă funcția tiroidei este modificată în sensul accentuării sau scăderii ei, se folosesc diverse medicamente  care, prin modularea funcției, pot ajuta și la reducerea dimensiunilor glandei. În cazul hipotiroidismului, sunt folosite medicamente cu rolul de substituție a hormonilor tiroidieni. Prin comparație, hipertiroidismul este tratat cu medicamente antitiroidiene, pentru reducerea producției de hormoni.

Terapia cu iod radioactiv se folosește în cazul hipertiroidismului, prin administrarea orală de iod radioactiv, care distruge celulele din tiroidă, scăzând astfel producția de hormoni. După acest tratament va fi necesar tratament de substituție hormonală, pentru a menține un nivel normal al hormonilor tiroidieni.

Intervenția de chirurgie endocrină pentru îndepărtarea totală sau parțială a glandei tiroide (tiroidectomia) se folosește dacă:

  1. gușa tiroidiană este mare și provoacă dificultăți la respirație sau la înghițire,
  2. există noduli care provoacă hipertiroidism,
  3. gușa este cauzată de cancer tiroidian.

La fel ca în cazul tratamentului cu iod radioactiv, după intervenția chirurgicală poate fi necesar tratament medicamentos de substituție hormonală.

La Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticați cu gușă tiroidiană beneficiază de toate procedurile de tratament disponibile. Intervențiile de tiroidectomie se realizează în cele mai bune condiții de siguranță, într-un bloc operator modern, dotat cu tehnologie de ultimă generație. Tratamentul va fi stabilit personalizat, ținându-se cont de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte și de rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu gușă tiroidiană care au indicație pentru tratament prin iodoterapie, pot efectua acest tratament pe Secția de Terapie Izotopică. Ei sunt cazați în saloane speciale, izolate cu plumb, pentru a preveni răspândirea radiațiilor, aceste rezerve oferind cele mai bune condiții de confort. Tratamentul este ușor de suportat și sigur, cu rezultate bune pe termen lung.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR