Fistula arteriovenoasă, principalul abord pentru dializă la pacienții cu afecțiuni renale severe

Fistula arteriovenoasă este o comunicare între o arteră și o venă prin care sângele circulă direct, ocolind unele capilare. Fistulele arteriovenoase în vederea dializei sunt create chirurgical de către chirurgul vascular, cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar pentru procedura de dializă la pacienții cu afecțiuni renale severe.

Watch on YouTube

Intervenția chirurgicală este una relativ simplă, nedureroasă, care se realizează cu anestezie locală și care durează aproximativ 30–45 minute. Locul de elecție pentru crearea fistulei arteriovenoase este la nivelul plicii cotului, unde se creează o comunicare între o arteră și o venă a membrului superior, dar astfel de fistule se pot realiza și în alte regiuni ale corpului. Practic, prin intermediul fistulei se şuntează vena la arteră, iar sângele din arteră va trece în venă. Crearea unei fistule arteriovenoase este considerată cea mai eficientă și cea mai durabilă metodă de acces pentru dializă.

  • La SANADOR, fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei este realizată de medici chirurgi vasculari cu experiență vastă. Pentru pacienții asigurați CNAS, procedura este complet gratuită!

De ce este necesară o fistulă arteriovenoasă pentru efectuarea dializei

Hemodializa reprezintă filtrarea sângelui din organism cu ajutorul unui aparat, printr-un circuit exterior, cu reîntoarcerea sângelui prin abordul unui cateter venos sau al unei fistule arteriovenoase. Practic, aparatul de dializă suplinește rolul rinichiului.

Pentru o bună circulație a sângelui prin circuitul aparatului de dializă, este nevoie de o presiune sanguină de tip arterial iar peretele arterial nu permite puncționări repetitive, la intervale scurte de timp. Din acest motiv se practică fistula arteriovenoasă, presiunea sângelui arterial dilatând vena, care dispune de un perete suplu și ușor de puncționat. Astfel, prin abordul venos la nivelul fistulei, se accesează sânge arterial.

Pregătirea preoperatorie

Pregătirea preoperatorie constă în aprecierea calității vaselor prin ecografie Doppler și măsurători ale debitelor locale. O fistulă funcțională trebuie să asigure un debit sanguin optim pentru dializă, să fie durabilă și să permită puncționări multiple, fără complicații majore.

Există riscul ca, în timp, fistula arteriovenoasă să devină nefuncțională din cauza programului intens de dializă. În astfel de cazuri, este necesară reintervenția pentru ameliorarea complicației sau pentru realizarea unei noi fistule.

Care sunt avantajele fistulei arteriovenoase

Principalele avantaje ale accesului vascular prin intermediul fistulei sunt reprezentate de durata lungă de permeabilitate a fistulei și rata scăzută a infecțiilor, comparativ cu puncționarea venoasă prin intermediul unui cateter de dializă.

Watch on YouTube

Fistula arteriovenoasă la SANADOR

La SANADOR, fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei este realizată de medici chirurgi vasculari cu experiență vastă. Pentru pacienții asigurați CNAS, procedura este complet gratuită!

Află mai multe detalii și programează-te la consult în vederea intervenției:

• Tel.: 0743.171.437 sau e-mail la anisoara.marin@SANADOR.ro

• Tel.: 0749.269.608 sau e-mail la cristina.guta@SANADOR.ro

SANADOR