Evolutie
Cei mai multi baieti cu varste intre 2 si 6 ani au un preput care nu se retracteaza, fiind inca atasat de gland (capul penisului). Acest lucru este perfect normal, procesul de separare incepand de regula la varsta de 2-3 ani. Uneori, acest proces poate intarzia, dar nu este o problema decat in eventualitatea manifestarii unor simptome precum roseata, durere sau umflarea zonei.
In cazul inflamarii glandului, exista posibilitatea manifestarii unei afectiuni numite balanita. Uneori, aceasta poate prezenta si supuratii sub pielea preputului. Daca atat glandul, cat si preputul sunt inflamate, afectiunea se numeste balanopostita. Majoritatea acestor afectiuni sunt prevenite printr-o buna igiena a regiunii respective, fiind tratate cu creme si lotiuni. In unele cazuri, balanopostita este cauzata de o bacterie sau un fungus, iar tratamentul consta in antibiotice sau antifungice.
Fimoza la adult poate fi ocazional declansata de bolile cu transmitere sexuala, precum gonoreea, sifilisul etc. De asemenea, se poate manifesta in cadrul mai multor afectiuni ale pielii, care includ:
- Eczema - o conditie cronica ce determina inrosirea pielii, uscarea si mancarimea acesteia.
- Psoriazis - o conditie care cauzeaza descuamare si pete cu aspect de solzi.
- Lichen planus - o iritatie non-infectioasa care poate afecta mai multe regiuni ale corpului.
- Lichen sclerotic - o conditie in care preputul (si uneori glandul) se cicatrizeaza, cauzata probabil de iritari urinare la barbatii si baietii susceptibili.