Fimoza este o condiție în care prepuțul (pielea care acoperă glandul) este prea strâns pentru a mai putea fi tras înapoi, adică decalotarea devine imposibilă. Fimoza este considerată o stare fiziologică la bebeluși și preșcolari, însă la copii mai mari sau la adulți este o afecțiune patologică, de cele mai multe ori ca rezultat al unei condiții a pielii care cauzează cicatrizare. De regulă, nu este considerată o problemă dacă nu cauzează simptome.

În situațiile în care fimoza declanșează probleme precum dificultatea la urinare, aceasta trebuie tratată de urgență.

Evoluție

Cei mai mulți băieți cu vârste între 2 și 6 ani au un prepuț care nu se retractează, fiind încă atașat de gland. Acest lucru este perfect normal, procesul de separare începând de regulă la vârstă de 2-3 ani. Uneori, acest proces poate întârzia, dar nu este o problemă decât în eventualitatea manifestării unor simptome precum roșeață, durere sau edemațierea zonei.

În cazul inflamării glandului, există posibilitatea manifestării unei afecțiuni numite balanită. Uneori, aceasta poate prezenta și supurații sub pielea preputului. Dacă atât glandul, cât și preputul sunt inflamate, afecțiunea se numește balanopostită. Majoritatea acestor afecțiuni sunt prevenite printr-o bună igienă a regiunii respective, fiind tratate cu creme și loțiuni. În unele cazuri, balanopostita este cauzată de o bacterie sau un fungus, iar tratamentul constă în antibiotice sau antifungice.

Fimoza la adult poate fi ocazional declanșată de bolile cu transmitere sexuală, precum gonoreea, sifilisul etc. De asemenea, se poate manifestă în cadrul mai multor afecțiuni ale pielii, care includ:

  • Eczemă - o condiție cronică ce determina inrosirea pielii, uscarea și mâncărimea acesteia.
  • Psoriazis - o condiție care cauzează descuamare și pete cu aspect de solzi.
  • Lichen planus - o iritatie non-infecțioasă care poate afecta mai multe regiuni ale corpului.
  • Lichen sclerotic - o condiție în care preputul (și uneori glandul) se cicatrizează, cauzată probabil de iritări urinare la bărbații și băieții susceptibili.

Tratament

Pentru retragerea prepuțului se prescriu steroizi topici (creme, geluri sau loțiuni care conțin corticosteroizi), al căror rol este de a înmuia pielea, făcând-o mai ușor de retras.

Fimoza poate cauza dureri, leziuni ale epiteliului sau lipsa plăcerii în timpul actului sexual. Folosirea lubrifiantilor și a prezervativului ajută în cazurile non-patologice.

În cazul în care un copil sau un adult suferă de balanită sau balanopostită severă sau persistentă, care cauzează strângerea preputului peste gland, se recomandă interventia chirurgicală.

În unele cazuri poate fi luată în considerare circumcizia, atunci când afecțiunea nu răspunde la alte tratamente. Cu toate că este recomandată ca ultima metodă de tratament, uneori poate fi cel mai bun răspuns (și singurul eficient) la o afecțiune precum fimoza. Alternativ, pot fi luate în calcul și intervențiile chirugicale de înlăturare a adeziunilor (locurile în care preputul se atașează de gland), cu beneficiul păstrării preputului, dar cu riscul revenirii problemei.

Parafimoza

Parafimoza este o condiție în care pielea preputului nu mai poate reveni pe gland după ce a fost retractată. Poate cauza dureri și edemul glandului, având nevoie de intervenție medicală rapidă pentru evitarea complicațiilor precum restricționarea vaselor de sânge sau disuria.

În cazuri severe, se va lua în considerare circumcizia, iar în cazurile foarte severe, de o raritate excepțională, se poate ajunge și la amputarea penisului.

Galerie foto

SANADOR