Fimoza este o conditie in care preputul (pielea care acopera capul penisului) este prea strans pentru a mai putea fi tras inapoi de pe cap (gland). Fimoza este considerata o stare fiziologica la bebelusi si prescolari, insa la copii mai mari sau la adulti este o afectiune patologica, de cele mai multe ori ca rezultat al unei conditii a pielii care cauzeaza cicatrizare. De regula, nu este considerata o problema daca nu cauzeaza simptome.

In situatiile in care fimoza declanseaza probleme precum dificultatea la urinare, aceasta trebuie tratata de urgenta.

Evolutie

Cei mai multi baieti cu varste intre 2 si 6 ani au un preput care nu se retracteaza, fiind inca atasat de gland (capul penisului). Acest lucru este perfect normal, procesul de separare incepand de regula la varsta de 2-3 ani. Uneori, acest proces poate intarzia, dar nu este o problema decat in eventualitatea manifestarii unor simptome precum roseata, durere sau umflarea zonei.

In cazul inflamarii glandului, exista posibilitatea manifestarii unei afectiuni numite balanita. Uneori, aceasta poate prezenta si supuratii sub pielea preputului. Daca atat glandul, cat si preputul sunt inflamate, afectiunea se numeste balanopostita. Majoritatea acestor afectiuni sunt prevenite printr-o buna igiena a regiunii respective, fiind tratate cu creme si lotiuni. In unele cazuri, balanopostita este cauzata de o bacterie sau un fungus, iar tratamentul consta in antibiotice sau antifungice.

Fimoza la adult poate fi ocazional declansata de bolile cu transmitere sexuala, precum gonoreea, sifilisul etc. De asemenea, se poate manifesta in cadrul mai multor afectiuni ale pielii, care includ:

  • Eczema - o conditie cronica ce determina inrosirea pielii, uscarea si mancarimea acesteia.
  • Psoriazis - o conditie care cauzeaza descuamare si pete cu aspect de solzi.
  • Lichen planus - o iritatie non-infectioasa care poate afecta mai multe regiuni ale corpului.
  • Lichen sclerotic - o conditie in care preputul (si uneori glandul) se cicatrizeaza, cauzata probabil de iritari urinare la barbatii si baietii susceptibili.

Tratament

Pentru retragerea preputului se prescriu steroizi topici (creme, geluri sau lotiuni care contin corticosteroizi), al caror rol este de a inmuia pielea, facand-o mai usor de retras.

Fimoza poate cauza dureri, leziuni ale epiteliului sau lipsa placerii in timpul actului sexual. Folosirea lubrifiantilor si a prezervativului ajuta in cazurile non-patologice.

In cazul in care un copil sau un adult sufera de balanita sau balanopostita severa sau persistenta, care cauzeaza strangerea preputului peste gland, se recomanda interventia chirurgicala.

In unele cazuri poate fi luata in considerare circumcizia, atunci cand afectiunea nu raspunde la alte tratamente. Cu toate ca este recomandata ca ultima metoda de tratament, uneori poate fi cel mai bun raspuns (si singurul eficient) la o afectiune precum fimoza. Alternativ, pot fi luate in calcul si interventiile chirugicale de inlaturare a adeziunilor (locurile in care preputul se ataseaza de gland), cu beneficiul pastrarii preputului, dar cu riscul revenirii problemei.

Parafimoza

Parafimoza este o conditie in care pielea preputului nu mai poate reveni pe gland dupa ce a fost retractata. Poate cauza dureri si umflaturi ale glandului, avand nevoie de interventie medicala rapida pentru evitarea complicatiilor precum restrictionarea vaselor de sange sau disuria.

In cazuri severe, se va lua in considerare circumcizia, iar in cazurile foarte severe, de o raritate exceptionala, se poate ajunge si la amputarea penisului.

Galerie foto