Indicații pentru exsudat faringian
Faringele este alcătuit din 3 părți: nazofaringe (care include nasul), orofaringe (din spatele limbii, care include epiglota) și laringofaringe (care conține corzile vocale). Rolul faringelui este pe de o parte de a filtra și conduce aerul către plămâni, iar pe de altă parte de a transporta alimentele de la gură către esofag și stomac. Structura anatomică a faringelui include musculatura și mucoasa cu rol de protecție, care include și o barieră imunologică prin amigdale.
În caz de infecții sau inflamații, mucoasa faringelui secretă un lichid care poate fi seros (limpede, de obicei în alergii sau infecții virale), purulent (galben-verzui în infecții bacteriene) sau, mai rar, alb-cenușiu (în candidoză sau alte infecții fungice). Astfel, indicațiile pentru exsudat faringian includ:
- faringita virală, determinată de adenovirusuri, rinovirusuri, coronavirusuri, virusul influenzae (determină gripă), virusul Epstein-Barr (determină mononucleoză infecțioasă) sau citomegalovirusul;
- faringita bacteriană determinată de streptococul β-hemolitic, responsabil de apariția scarlatinei, a abceselor faringiene și a altor complicații (glomerulonefrita post-streptococică, reumatismul articular acut etc);
- candidoza orală determinată de infecția cu specii de Candida, mai ales la nou-născuți, persoanele imunocompromise sau la cei aflați sub tratament cu corticosteorizi inhalatori.
Medicii recomandă exsudatul faringian la copii în special dacă există suspiciunea de angină streptococică, întrucât infecția cu streptococul β-hemolitic este extrem de contagioasă și apare frecvent la copii mai mici de 5 ani. În primele zile de evoluție, aceasta poate fi ușor confundată cu o răceală banală (febră, roșu în gât, stare generală alterată, rinoree), iar cultura exsudatului faringian permite stabilirea diagnosticului corect.
O altă indicație a exsudatului farigian constă în excluderea stării de purtător sănătos a unei tulpini de streptococ sau stafilococ înainte de o procedură stomatologică mai complexă sau de o intervenție chirurgicală în sfera ORL pentru a preveni complicațiile.