Ce este exsudatul faringian

Exsudatul faringian este o analiză recoltată de la nivelul faringelui, care permite depistarea unor germeni ce cauzează diferite boli respiratorii. Analiza poate fi efectuată la orice vârstă, nu are contraindicații și oferă rezultate sigure și rapide. La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator performante, precum exsudat faringian, și la consultații de specialitate, pentru interpretarea rezultatelor, în vederea unui diagnostic corect și rapid.

Rezultatul exsudatului faringian permite medicului să stabilească cu exactitate cauza infecției și să recomande tratamentul adecvat, mai ales în cazul suspiciunii de infecții bacteriene care necesită antibiotic. Această analiză este importantă mai ales în cazul copiilor sau al persoanelor cu episoade recurente de durere în gât, febră și dificultăți la înghițire.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Indicații pentru exsudat faringian

Faringele este alcătuit din 3 părți: nazofaringe (care include nasul), orofaringe (din spatele limbii, care include epiglota) și laringofaringe (care conține corzile vocale). Rolul faringelui este pe de o parte de a filtra și conduce aerul către plămâni, iar pe de altă parte de a transporta alimentele de la gură către esofag și stomac. Structura anatomică a faringelui include musculatura și mucoasa cu rol de protecție, care include și o barieră imunologică prin amigdale.

În caz de infecții sau inflamații, mucoasa faringelui secretă un lichid care poate fi seros (limpede, de obicei în alergii sau infecții virale), purulent (galben-verzui în infecții bacteriene) sau, mai rar, alb-cenușiu (în candidoză sau alte infecții fungice). Astfel, indicațiile pentru exsudat faringian includ:

Medicii recomandă exsudatul faringian la copii în special dacă există suspiciunea de angină streptococică, întrucât infecția cu streptococul β-hemolitic este extrem de contagioasă și apare frecvent la copii mai mici de 5 ani. În primele zile de evoluție, aceasta poate fi ușor confundată cu o răceală banală (febră, roșu în gât, stare generală alterată, rinoree), iar cultura exsudatului faringian permite stabilirea diagnosticului corect.

O altă indicație a exsudatului farigian constă în excluderea stării de purtător sănătos a unei tulpini de streptococ sau stafilococ înainte de o procedură stomatologică mai complexă sau de o intervenție chirurgicală în sfera ORL pentru a preveni complicațiile.

Pregătirea pentru exsudat faringian

În general, recoltarea pentru exsudatul faringian nu necesită o pregătire specială înainte, fiind o procedură medicală foarte simplă. De obicei, specialiștii recomandă efectuarea testului dimineața, iar pacientul nu trebuie să se spele pe dinți sau să folosească apă de gură înainte de recoltare.

Este interzis consumul de alimente sau lichide înainte de prelevare, iar orice medicament administrat este comunicat personalului medical care recoltează deoarece poate influența rezultatul exsudatului. De regulă, prelevarea se face înainte de începerea tratamentului cu antibiotice.

Procedura de recoltare pentru exsudat faringian 

Procedura de recoltare este realizată cu pacientul pe scaun și capul ușor în extensie. Medicul apasă limba cu un abeslang, iar în timp ce pacientul pronunță vocala ”a” prelungit, personalul medical prelevă probe prin tamponarea ușoară a faringelui/amigdalelor cu un burete mic.

Apoi, medicul introduce tamponul într-un recipient cu mediu de transport, etichetat cu datele pacientului. Procedura nu este dureroasă, iar rezultatul vine, în medie, în 5 zile. Transportul probei către laborator se face în 12 ore de la prelevare pentru a nu altera rezultatul. Aceeași tehnică de prelevare este utilizată și în cazul analizei PCR din gât pentru depistarea unei infecții virale.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Analiza exsudatului faringian

În laborator, cu bețișorul cu care s-a recoltat se tamponează medii de cultură (de regulă, pe o placă Petri cu agar) și se așteaptă 2-3 zile pentru a vedea dacă se dezvoltă microorganisme. În cazul în care apar colonii, acestea sunt analizate la microscopul optic folosind colorația Gram, iar ulterior se adaugă mici cantități de antibiotice din diferite clase pentru a vedea la ce este sensibilă bacteria. Astfel, este realizat exsudatul faringian cu antibiogramă care permite administrarea țintită a antibioticului în funcție de sensibilitatea bacteriană.

Aceeași pași sunt urmați și în caz de cultură fungi, doar că mediul de cultură diferă (de exemplu, pentru specii de Candida se folosește mediul Sabouraud), iar în loc de antibiotice se adaugă antifungice.

Interpretarea rezultatelor unui exsudat faringian 

Rezultatul exsudatului faringian este pozitiv sau negativ. În cazul în care este pozitiv, antibiograma este efectuată automat, iar în funcție de simptomatologie și de contextul clinic este administrat sau nu antibiotice ori antifungice (oral sau intravenos, după caz). Analiza poate fi repetată la recomandarea medicului, pentru a monitoriza evoluția bolii și a răspunsului la tratament.

Astfel, rezultatul exsudatului faringian conține informații cu privire la:

  • denumirea completă a patogenului;
  • antibioticele la care este foarte sensibil sau are sensibilitate intermediară;
  • antibioticele la care este rezistent (fără a se folosi denumiri comerciale).
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Exsudatul faringian la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces rapid la recoltarea probelor prin exsudat faringian, o analiză esențială pentru diagnosticul corect al infecțiilor respiratorii. Proba este prelucrată în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente de ultimă generație, care asigură rezultate precise și livrate într-un timp scurt. În funcție de rezultat, medicul specialist poate recomanda tratamentul potrivit, prevenind apariția complicațiilor.

În plus, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici ORL cu vastă experiență, care pot stabili cu acuratețe diagnosticul și pot oferi un plan terapeutic personalizat, adaptat nevoilor fiecărui pacient. Atunci când este necesar, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR