Ce este displazia de șold

Displazia de șold este o afecțiune des întâlnită la bebeluși, caracterizată printr-o aliniere incorectă a oaselor care formează articulația șoldului. SANADOR oferă acces la consultații de ortopedie și traumatologie, investigații imagistice de precizie și intervenții chirurgicale de specialitate pentru un diagnostic și tratament eficient.

Watch on YouTube

Este cunoscută și sub denumirea de displazie congenitală de șold sau luxație de dezvoltare a șoldului. Articulația șoldului conectează femurul cu pelvisul. În displazia de șold, capul femural, partea rotunjită a femurului, nu este poziționată corect în acetabul, cavitatea curbată a pelvisului. Această aliniere incorectă poate afecta cartilajul care protejează articulația. Pe lângă disconfort și dificultăți în mișcare, persoanele cu displazie de șold au un risc mai mare de a suferi luxații ale șoldului.

Dacă este identificată și tratată înainte de vârsta de 6 luni, această afecțiune nu determină, de obicei, complicații pe termen lung. Deși displazia de șold poate apărea și la copiii mai mari sau la adulți, acest lucru este mai rar întâlnit.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru displazie congenitală de șold

Displazia șoldului apare atunci când femurul nu se poziționează corect în articulația șoldului. Aceasta poate fi cauzată de un acetabul prea puțin adânc sau de o formă diferită a capului femural. De obicei, displazia de șold este prezentă la naștere.

Poate apărea în timpul sarcinii din cauza poziției fătului sau poate fi moștenită de la părinți. Această afecțiune poate apărea la orice persoană, dar este mai frecventă la sexul feminin și la primii născuți. De asemenea, displazia de șold afectează mai des șoldul stâng.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome de displazie de șold

Displazia de șold se manifestă cel mai frecvent prin disconfort în zona șoldului, resimțit de obicei în partea superioară a coapsei, și prin senzația de instabilitate a șoldului sau de mișcare excesivă. De asemenea, persoanele afectate pot observa dificultăți la mers sau mișcare, iar picioarele pot părea de lungimi inegale.

Pentru bebelușii născuți cu displazie de șold, care nu au început încă să meargă, simptomele pot varia. Unii copii pot avea un picior care se întoarce mai mult spre exterior decât celălalt, iar un picior poate avea o mobilitate limitată în comparație cu celălalt. De asemenea, pielea de pe partea superioară a picioarelor și a zonei inferioare a spatelui poate prezenta un aspect neregulat.

De obicei, bebelușii cu displazie de șold sunt diagnosticați înainte de 6 luni, iar medicul poate pune diagnosticul chiar după naștere. Deși displazia de șold este mai frecventă la copii, este posibilă și displazia de șold la adulți, deși este mai rar întâlnită.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicații provocate de displazia șoldului

Pacienții cu displazie de șold au o probabilitate mai mare de a suferi o dislocare a șoldului. Dislocarea congenitală a șoldului este o formă de dislocare care se produce la naștere și este adesea asociată cu displazia de șold.

De obicei, dislocările apar doar în urma unor accidente grave, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere severă. Însă, în cazul displaziei de șold, articulația este mai fragilă decât ar trebui, ceea ce poate crește riscul de dislocare. De asemenea, această afecțiune poate slăbi țesuturile și structurile din jurul șoldului.

Printre complicațiile displaziei de șold se numără și deteriorarea cartilajului numit labrum, care înconjoară cavitatea șoldului, putând duce la ruperea acestuia. Displazia de șold poate crește riscul de osteoartrită, deoarece presiunea pe o suprafață mică a cavității pune mai multă tensiune asupra cartilajului, ducând la uzura acestuia. Acest lucru face mișcarea articulației mai dificilă. De asemenea, instabilitatea articulației șoldului poate cauza dureri frecvente, din cauza aliniamentului greșit al oaselor.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnosticul de luxație congenitală de șold

Bebelușii sunt verificați periodic pentru displazie de șold, iar medicul va solicita informații despre istoricul copilului, inclusiv despre poziția sa în timpul sarcinii și despre eventualele afecțiuni de șold care ar putea exista în familie. În cadrul consultației, medicul va efectua un examen fizic și va recomanda teste de diagnostic, cum ar fi ecografia, care folosește unde sonore pentru a vedea capul femural și acetabulul. Aceasta este metoda preferată pentru diagnosticarea luxației congenitale de șold la bebelușii sub 6 luni. După această vârstă, radiografiile sunt mai precise, pe măsură ce oasele devin mai vizibile pe partea superioară a femurului.

Pentru un diagnostic corect și tratament eficient al displaziei de șold, este necesar un screening prin ecografie în primele luni de viață.

Pentru a identifica dacă displazia este cauza durerii de șold la adolescenți și adulți, medicii utilizează o combinație de teste. Aceasta include un examen fizic detaliat și investigații imagistice, precum radiografii, rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau tomografie computerizată (CT). Injecțiile ghidate cu ecografie pot ajuta, de asemenea, medicul să identifice cu exactitate sursa durerii.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru displazia de șold

Medicul va recomanda tratamente pentru displazia de șold care ajută la reducerea durerii și protejează articulația. Unul dintre cele mai frecvente tratamente este purtarea unei atele sau a unui ham de către bebeluși, care ajută la fixarea șoldurilor într-o poziție corectă. Acest lucru va asigura alinierea corectă a articulațiilor pe măsură ce copilul crește. Purtarea atelei este de obicei suficientă pentru corectarea displaziei, mai ales dacă tratamentul începe înainte de vârsta de 6 luni. De regulă, bebelușii poartă atela timp de câteva luni.

Exercițiile pentru displazia de șold recomandate de fizioterapeut au rolul de a consolida musculatura din jurul șoldului și de a crește mobilitatea.

Dacă alte tratamente nu dau rezultate, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru corectarea displaziei de șold. Printre cele mai frecvente proceduri se numără osteotomia de șold și artroscopia de șold. Osteotomia presupune realinierea și remodelarea oaselor, în timp ce artroscopia de șold este o tehnică minim invazivă folosită pentru a repara leziunile din articulația șoldului. În cazurile severe de displazie și artrită, poate fi necesară o artroplastie. Medicul chirurg va detalia tipul de intervenție necesar și va explica pașii care urmează.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale integrate, de la diagnosticare precisă până la tratamente eficiente, adaptate fiecărui caz. Departamentul de ortopedie și chirurgie pediatrică este dotat cu echipamente moderne și reunește o echipă de medici supraspecializați în afecțiuni ale aparatului locomotor, inclusiv a celor congenitale. Pentru stabilirea unui diagnostic corect, SANADOR pune la dispoziție investigații imagistice avansate, precum RMN de șold, care permite evaluarea detaliată a structurilor articulare.

În cazurile severe, echipa de ortopezi, condusă de medici cu experiență în chirurgie artroscopică, efectuează intervenții chirurgicale personalizate, adaptate nevoilor fiecărui pacient. Intervențiile au loc într-un bloc operator bine dotat a Spitalului Clinic SANADOR și cu suportul secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. După intervenție, pacienții beneficiază de programe de recuperare medicală, în cadrul departamentului de medicina fizica si de reabilitare, menite să restabilească mobilitatea și funcționalitatea șoldului.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR