Ce este disecția de aortă?

Disecția de aortă este o ruptură în peretele aortic, o complicație care necesită tratament de urgență pentru a crește șansele de supraviețuire. Afecțiunea potențial fatală apare mai des la bărbații cu vârste peste 60 de ani și se dezvoltă atunci când apare o separare a straturilor din peretele aortei.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Aorta este cea mai mare arteră din organismul uman, pornește de la inimă, din ventriculul stâng, urcă prin mijlocul pieptului, formând aorta ascendentă, apoi se curbează în partea din spate a inimii, porțiune ce poartă denumirea de arc aortic. Coboară, apoi, prin fața coloanei vertebrale spre abdomen, formând aorta descendentă, alcătuită din segmentul toracic și abdominal. De la nivelul aortei se ramifică restul arterelor, vasele care asigură perfuzia de sânge cu oxigen și nutrienți în toate organele și țesuturile.

Watch on YouTube

Peretele aortei este format din 3 straturi:

  • Tunica intima – căptușește artera la interior;
  • Tunica medie – stratul de mijloc, care este implicat în vasoconstricție și vasodilatație, ajustând diametrul vaselor de sânge în funcție de nevoile organismului;
  • Tunica adventice – stratul care învelește artera la exterior.

Disecția aortică apare atunci când are loc o ruptură la nivelul stratului de la interior. Sângele pătrunde în crăpătură, în spațiul dintre tunica intima și cea medie. Cu alte cuvinte, produce separarea (sau disecarea) progresivă a stratului intern din peretele aortei de cel mijlociu. Acest lucru se asociază cu un risc ridicat de ruptură a tunicii de la exterior, care produce decesul rapid al pacientului, prin hemoragie internă. 

Disecția de aortă poate fi de mai multe tipuri. Cea mai periculoasă formă a bolii și cea mai des întâlnită, este cea care produce leziuni în apropierea inimii (la nivelul aortei ascendente). Pe de altă parte, pot fi afectate și segmentele aortei descendente, având loc astfel o disecție de aortă toracică sau o disecție de aortă abdominală.

Cauze și factori de risc pentru disecția de aortă

Disecția de aortă apare în contextul unei zone slăbite în peretele aortic. Descompunerea celulelor de la acest nivel poate avea loc lent, pe parcursul mai multor ani, iar în cele din urmă tunica intimă cedează.

Factorii care cresc predispoziția de a dezvolta o disecție de aortă sunt:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă disecția aortică?

Disecția de aortă are manifestări similare cu un infarct miocardic acut, un accident vascular cerebral sau cu alte afecțiuni cardiace:

  • Apariția bruscă a unei dureri severe, ascuțite, în piept (în spatele sternului) – unii pacienți descriu o senzație de înjunghiere sau ruptură. Aceasta durere în piept poate iradia spre spate, gât, mandibulă, stomac, abdomen, brațe, picioare;
  • Leșin;
  • Amețeli;
  • Dificultăți de respirație;
  • Tulburări de vedere;
  • Slăbiciune;
  • Tulburări de vorbire;
  • Confuzie;
  • Paralizie pe o parte a corpului;
  • Puls mai slab la nivelul unui membru comparativ cu cel opus;
  • Transpirații;
  • Paloare;
  • Anxietate (stare de agitație puternică, neliniște și premoniții legate de moarte);
  • Greață și vărsături;
  • Amorțeli și furnicături la nivelul membrelor.

Manifestările apar spontan, inclusiv în timpul somnului sau în repaus. Un număr mic de pacienți prezintă dureri ușoare sau nu se confruntă deloc cu durere. Din păcate, de cele mai multe ori, decesul survine înainte ca pacienții să ajungă la spital sau să primească un diagnostic. Aproximativ 40% dintre aceștia mor imediat, din cauza unei rupturi complete a peretelui aortic.

Stabilirea diagnosticului de disecție aortică

Stabilirea diagnosticului de disecție aortică este o adevărată provocare, având în vedere manifestările similare cu ale altor afecțiuni amenințătoare de viață.

Medicul cardiolog va efectua un examen clinic cu ajutorul stetoscopului, care poate pune în evidență un murmur la nivelul inimii (un zgomot anormal). De asemenea, specialistul va măsura tensiunea arterială la nivelul membrelor. O diferență a valorilor tensionale între partea dreaptă și cea stângă a corpului poate sugera prezența disecției de aortă.

De asemenea, medicul va recomanda o serie de investigații specifice:

  • Radiografie toracică – în cazul disecției aortice, aorta poate părea mai largă;
  • Electrocardiogramă (EKG);
  • Ecografie cardiacă transtoracică (prin deplasarea transductorului pe piele) sau transesofagiană (prin inserarea unui transductor subțire în gât);
  • RMN de cord;
  • Angio-RMN – un tip de RMN care captează imagini în detaliu de la nivelul arterelor;
  • Tomografie computerizată (CT) cu substanță de contrast;
  • Angiografie aortică – procedură minim invazivă cu raze X și substanță de contrast, utilizată pentru a vizualiza interiorul aortei. Presupune inserarea unui cateter (tub subțire) printr-o puncție la nivel inghinal.

Complicațiile disecției de aortă

Complicațiile disecției aortice pot fi fatale și includ:

  • Accident vascular cerebral;
  • Tamponadă cardiacă (ruptura stratului care acoperă inima și acumularea de lichid în jurul acesteia);
  • Leziuni ale organelor interne, cum ar fi la nivelul intestinelor și rinichilor;
  • Regurgitație aortică (deteriorarea valvei aortice, care cauzează întoarcerea sângelui în ventricul);
  • Hemoragie internă, prin ruptura tunicii care învelește la exterior aorta, care duce la șoc hipovolemic.

Tratamentul pentru disecția de aortă

De obicei, disecția de aortă impune o intervenție urgentă de chirurgie cardiovasculară pe cord deschis sau printr-o incizie la nivel abdominal, în funcție de segmentul de aortă afectat. În cadrul procedurii, medicul îndepărtează porțiunea de aortă afectată și o înlocuiește cu o grefă sintetică.

Reconstrucția aortei poate fi realizată, în unele cazuri, din interiorul vasului, printr-o procedură intervențională, minim invazivă. Abordul endovascular implică efectuarea unei incizii în zona inghinală și inserarea unui cateter în rețeaua de vase de sânge. Tubul este avansat până în zona afectată, sub ghidajul razelor X. Prin cateter se inserează o grefă tip stent (tub gol la interior, cu o structură de sârmă metalică, căptușit cu o țesătură sintetică), care se fixează în aortă.  

Uneori, atunci când este afectată doar aorta descendentă (disecție de aortă toracică sau abdominală), afecțiunea poate fi gestionată inițial doar prin tratament medicamentos. Dacă leziunile sunt ușoare, chirurgia poate fi amânată.

În urma tratamentului, poate fi necesară administrarea de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale pentru tot restul vieții. De asemenea, este esențială monitorizarea stării de sănătate, prin consultații și investigații imagistice periodice.        

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat, pacienții beneficiază de asistentă medicală promptă și performantă, prin cele 23 de linii de gradă disponibile permanent. Spitalul Clinic SANADOR deține o flotă proprie de ambulanțe, pentru pacienții cu manifestări acute, care nu se pot deplasa pe cont propriu la spital și care necesită îngrijiri prespitalicești avansate.

Investigațiile funcționale, imagistice și analizele de laborator sunt disponibile nonstop pentru pacienții care ajung la CPU SANADOR, astfel încât diagnosticul este stabilit rapid, iar tratamentul poate fi administrat în cel mai scurt timp posibil.

În cazul disecției de aortă, pacienții beneficiază de tratament chirurgical sau endovascular, în funcție de indicația medicală stabilită. Intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate în noul bloc operator complet digitalizat de la Spitalul Clinic SANADOR, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de asemenea complet digitalizată, dedicată procedurilor cardiovasculare.

Noua secție ATI dispune de echipamente de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală, iar cazurile grave beneficiază de suport vital cu ajutorul unui dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), numit „plămân artificial”.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR