Ce sunt dinții supranumerari
Dinții supranumerari sau hiperdonția reprezintă dinți suplimentari care depășesc numărul fiziologic de dinți primari (20 la copii) sau permanenți (32 la adulți). Clinica de Stomatologie SANADOR oferă acces la servicii stomatologice moderne, investigații imagistice dentare de înaltă precizie și tratamente personalizate, într-un cadru medical de excelență.

Acești dinți în plus pot apărea în diverse regiuni ale cavității orale și pot avea o morfologie tipică sau atipică, incluzând forme conice ori dimensiuni mai reduse decât cele ale dinților obișnuiți. Cea mai frecvent întâlnită formă este mesiodensul, situat între incisivii centrali superiori, care se caracterizează, de regulă, printr-o formă conică sau neregulată și are tendința de a rămâne inclus în osul maxilar, fără a erupe complet.
Prevalența hiperdonției este relativ scăzută, fiind estimată la aproximativ 1–3% din populație. Această problemă este mai frecvent observată la adulți decât la copii și apare de două ori mai des la bărbați decât la femei. De asemenea, hiperdonția poate fi asociată cu anumite boli genetice, precum displazia cleidocraniană sau sindromul Gardner.
În majoritatea cazurilor, prezența dinților supranumerari la copii sau adulți nu provoacă simptomatologie evidentă, însă poate conduce la complicații, cum ar fi aglomerarea dentară, dificultăți în erupția dinților permanenți sau apariția chisturilor foliculare (dentigene), localizate în jurul coroanei unui dinte inclus sau semiinclus. În situațiile în care un dinte suplimentar sau mai mulți interferează cu sănătatea orală sau funcția masticatorie, opțiunea terapeutică uzuală constă în extracția acestora. Diagnosticul se stabilește pe baza examinării clinice, completată de radiografii dentare, în vederea identificării dinților care nu au erupt.
-
Descoperă cele mai importante noutăți despre sănătatea orală, pe blogul de stomatologie SANADOR!