De ce se ciobește un dinte?

Un dinte ciobit apare atunci când o bucățică de smalț se desprinde de pe dinte. Deși, în general, nu reprezintă o problemă gravă, ciobiturile mari pot cauza durere dentară și probleme estetice. La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul problemelor dentare.

Smalțul dentar, stratul exterior al dinților, este unul dintre cele mai puternice țesuturi din organism. Cu toate acestea, un impact puternic sau o uzură excesivă pot provoca ciobirea, rezultând o suprafață zimțată, sensibilă și inestetică.

Dinții se pot ciobi din diverse motive, cum ar fi mușcatul din alimente dure (gheață, bomboane tari) sau utilizarea dinților pentru a sparge nuci. Alte cauze includ căderile, accidentele rutiere, practicarea sporturilor de contact fără protecție pentru gură și scrâșnitul dinților în timpul somnului (bruxismul).

Dinții slăbiți sunt mai predispuși la ciobire. Cariile dentare și plombele mari pot eroda și slăbi smalțul, iar scrâșnitul dinților poate uza smalțul. Consumul de alimente acide, precum sucurile de fructe, cafeaua și mâncărurile picante, poate degrada smalțul și expune suprafața dinților.

Boala de reflux gastroesofagian, tulburările alimentare și consumul excesiv de alcool, care provoacă vărsături frecvente, erodează smalțul. Bacteriile descompun zahărul în acizi care pot ataca smalțul. De asemenea, odată cu îmbătrânirea, smalțul dentar se degradează, iar riscul de a avea smalțul slăbit crește semnificativ după vârsta de 50 de ani.

În cazul ciobirii recente a unui dinte, bucata ciobită trebuie scuipată într-un pahar cu salivă ori lapte, apoi pacientul ar trebui să se prezinte rapid la un consult stomatologic. Există mai multe metode de reparare, cum ar fi lipirea părții ciobite, plombarea dintelui și adăugarea unei coroane, un tratament de canal pentru ciobiturile care expun nervii și bonding-ul dentar, ce implică aplicarea unei rășini de culoarea dintelui.

Menținerea unei igiene orale corecte și a unei bune îngrijiri dentare ajută la menținerea dinților puternici și la reducerea riscului de ciobire a smalțului, prevenind astfel și deteriorarea ulterioară a dintelui ciobit.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Simptome care pot să apară în cazul unui dinte crăpat

Dinții crăpați nu cauzează întotdeauna simptome. Totuși, atunci când acestea apar, principalele manifestări includ durerea ascuțită la mușcatul pe dintele problemă, sensibilitatea la schimbările de temperatură sau la consumul de alimente dulci, inflamația din jurul dintelui și durerea dentară la mestecat.

Fără tratament, un dinte crăpat sau un dinte ciobit poate începe să afecteze rădăcina, evoluând spre complicații severe, cum ar fi o infecție (abces dentar), care poate provoca probleme serioase de sănătate pe viitor și pentru care este recomandat, de regulă, tratament de canal. Simptomele unui abces dentar includ durere în timpul consumului de alimente, care poate persista și după masă, sensibilitate la alimente și băuturi fierbinți sau prea reci, respirație urât mirositoare sau gust acru în gură, febra, gingii umflate și ganglionii limfatici inflamați în zona gâtului sau a maxilarului.

Repararea unui dinte ciobit

Un dinte ciobit apare de obicei din cauza unui traumatism, cum ar fi o cădere sau o lovitură la nivelul gurii. Poate apărea și din cauza mușcăturii unui aliment dur. Dacă dintele este cariat, riscul de a se ciobi este mai mare, dar acest lucru se poate întâmpla și dinților perfect sănătoși. Dacă dintele ciobit nu provoacă durere și nu expune straturile interne, atunci nu este o urgență stomatologică. Totuși, datorită aspectului inestetic, pacientul poate dori să-l repare cât mai curând.

Există mai multe tipuri de tratamente disponibile. Medicul stomatolog va recomanda unul în funcție de gravitatea leziunii și de particularitățile fiecărui caz.

Reconstrucția sau obturația - Dacă deteriorarea apare doar într-o mică parte a smalțului dentar, dentistul poate recurge la obturație pentru a o repara. În cazul unui dinte frontal, medicul poate folosi același material compozit utilizat pentru plombele de culoarea dintelui. Compozitul este aplicat direct pe dinte, după ce suprafața a fost ușor șlefuită și s-a aplicat un adeziv. Materialul este apoi modelat pentru a avea forma corectă și întărit cu lumină ultravioletă. Această metodă nu necesită anestezie și, odată finalizată, pacientul poate pleca imediat din cabinet. Totuși, este potrivită doar pentru daunele minore.

Reatașarea dintelui - Dacă pacientul salvează fragmentul de dinte ciobit și merge imediat la dentist, este posibil ca acesta să poată lipi fragmentul la loc, pentru a repara dintele. Acest lucru este posibil doar dacă celulele fragmentului dentar sunt încă vii. Acesta poate fi protejat temporar ținând fragmentul în gură, între obraz și gingie pentru a-l menține umed, sau plasându-l într-un pahar cu lapte pentru a beneficia de calciu. Totuși, aceste metode vor menține fragmentul viu puțin timp, deci este imperativ ca pacientul să ajungă imediat la dentist.

Coroana dentară - Dacă o mare parte din dinte s-a rupt sau dintele este prea deteriorat pentru o obturație, o coroană poate fi o opțiune pentru a repara un dinte spart. O coroană este o proteză realizată din materiale puternice și durabile, cum ar fi metal, rășină sau porțelan. Are forma unui dinte și este goală în interior, pentru a se potrivi peste partea rămasă a dintelui, după ce a fost pregătită pentru a avea o formă uniformă.

Dr. Eduard Mărgelatu, medic dentist stomatologie generală, realizează un tratament stomatologic la Clinica de Stomatologie SANADOR.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, tratamentele dentare sunt realizate cu echipamente moderne, în cele mai bune condiții de siguranță și de confort.

Pentru a asigura potrivirea coroanei, dentistul ia amprentele dinților. Metoda tradițională implică mușcarea unui material asemănător cu plastilina, care este trimis apoi la laborator, după ce se întărește. Amprentele pot fi luate și digital. De obicei, durează câteva săptămâni pentru ca laboratorul să realizeze coroana, dar este posibilă obținerea unei coroane și în aceeași zi.

Tratamentul de canal - Un tratament de canal poate fi necesar dacă ciobitura este atât de mare încât expune pulpa dintelui la aer. Atunci, vasele de sânge și nervii pot fi afectați de bacterii, ceea ce poate cauza o infecție. Procedura implică curățarea rădăcinii dintelui, îndepărtarea pulpei compromise și sigilarea dintelui. Un dinte care a suferit un tratament de canal este mai slab decât ceilalți. Pentru a-l întări, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o coroană dentară ca procedură ulterioară.

Obturații indirecte - Un „onlay” este o procedură similară cu o obturație directă, tradițională, dar se extinde pe o porțiune a suprafeței dintelui. Diferă de o coroană prin faptul că nu acoperă întregul dinte. La fel ca o coroană, trebuie creat într-un laborator, înainte ca dentistul să-l poată cimenta. Dentistul poate lua o amprentă a dinților pentru a o trimite la laborator, la fel ca în cazul unei coroane. Totuși, nu necesită pregătirea extensivă pe care o necesită o coroană dentară.

Fațete dentare - O fațetă dentară poate fi un tratament potrivit în cazul unei ciobituri minore la un dinte frontal. Astfel, fațeta va acoperi dintele ciobit, astfel încât să nu fie vizibilă ciobitura.

Cum poate fi prevenită ciobirea dinților?

Pentru a proteja dinții de ciobire, este esențial să menținem un smalț puternic. Practicarea unei igiene orale corecte include periajul de două ori pe zi, timp de două minute, folosirea unei paste de dinți cu fluor și a unei periuțe moi. Utilizarea aței dentare înainte de culcare și a unei ape de gură cu fluor, fără alcool este, de asemenea, importantă. O dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în legume și săracă în zahăr contribuie semnificativ la sănătatea dentară.

Vizitele periodice la dentist, de două ori pe an, pentru control și ședințe de profilaxie dentară, prin igienizări profesionale, sunt necesare pentru a preveni ciobirea dinților.

Tratament pentru dinți ciobiți la Clinica de Stomatologie SANADOR

Clinica de Stomatologie SANADOR asigură servicii complete pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul problemelor dentare. Pacienții au acces la consultații de specialitate, oferite de medici stomatologi empatici, răbdători și foarte experimentați, care stabilesc cea mai potrivită metodă de tratament pentru fiecare caz în parte.

În cazul unui dinte ciobit, pacienții beneficiază de cea mai adecvată soluție, în funcție de severitatea leziunii. Toate procedurile stomatologice necesare pentru tratamentul dintelui ciobit – obturațiile, tratamentul de canal sau montarea unei coroane ori a unei fațete dentare – sunt realizate cu echipamente de ultimă generație. Astfel, sunt obținute cele mai bune rezultate terapeutice, atât estetice cât și funcționale, pe termen lung și fără disconfort.

La Clinica de Stomatologie SANADOR pacienții primesc cele mai bune servicii stomatologice, indiferent de problema dentară existentă. De asemenea, în funcție de alte afecțiuni asociate, la SANADOR pacienții beneficiază de servicii medicale integrate, prin abordare multidisciplinară, într-un singur centru medical, pentru diagnosticul și tratamentul oricăror probleme de sănătate.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR