Factorii agravanți ai dermatitei atopice
În multe cazuri, anumiți factori externi irită tegumentul, provocând mâncărimi puternice și agravarea leziunilor (dermatita de contact): detergenți, produse cosmetice, parfum, praful, lâna sau îmbrăcămintea sintetică.
Studiile recente au demonstrat o incidență crescută a anumitor alergii alimentare la pacienții cu dermatită atopică, cele mai frecvente alergii fiind la ouă, lapte de vacă, alune, pește. Consumarea acestor alimente poate determina o reacție acută, cu urticarie, uneori însoțită de edemul feței și al limbii (angioedem) sau dureri abdominale. De asemenea, incidența este crescută și pentru alergiile la factori de mediu (iarbă, acarieni, păr de pisică), manifestate prin coriză, strănut sau edem palpebral, care cedează după îndepărtarea alergenului. Totuși, expunerea la acești alergeni nu pare să aibă un rol în agravarea leziunilor de dermatită atopică.
Exacerbările sunt posibile și în condiții de stres fizic, psihic sau social. Alte afecțiuni medicale concomitente pot reprezenta o sursă de stres pentru organism, declanșând agravarea leziunilor.
Și clima joacă un rol major în evoluția dermatitei atopice. Temperaturile reci pot cauza rezistență la tratament.
La SANADOR ai acces la teste amănunțite ce pot evidenția prezența unor alergeni cutanați, respiratori sau alimentari, cu impact în evoluția clinică a leziunilor de dermatită atopică.