Este vara si expunerea la temperaturi ridicate, mai ales daca depasesc 35 de grade ziua si 20 de grade noaptea, ceea ce inseamna canicula, poate determina o alterare a mecanismelor care regleaza temperatura interna a organismului si reducerea tolerantei la caldura.

Cand temperatura si umiditatea sunt mai mari, apare senzatia de disconfort, iar cand organismul pierde capacitate de a se adapta la caldura, pot aparea o serie de afectiuni grave, posibil fatale.

Efectele caniculei asupra organismului uman sunt multiple:

  • insolatia, ce apare prin expunere directa la soare sau la temperaturi ridicate in interior si se manifesta prin febra, greata, cefalee, vertij, stare confuzionala, pana la pierderea constientei;
  • epuizarea aparuta ca urmare a pierderii de catre organism a apei si a mineralelor, prin transpiratie si se poate manifesta cu vertij, paloare, hipotensiune, puls accelerat, spasme musculare;
  • crampe musculare, aparute in urma pierderilor de minerale;
  • edeme ale membrelor superioare si inferioare;
  • eruptii cutanate, datorate transpiratiei in exces.
  • Cele mai afectate persoane sunt copiii, varstnicii si persoanele cu afectiuni cronice (cardiace, pulmonare, renale, diabet zaharat, obezitate).

Ca sfat pentru a preveni efectele caniculei, va recomand sa evitati expunerea in aer liber intre orele 11.00 si 17.00; purtati haine lejere, de culoare deschisa; acoperirea extremitatii cefalice; consum crescut de lichide (dar nu alcool); folosirea cremelor cu factor de protectie peste 30; respectarea tratamentului medicamentos pentru persoanele cu afectiuni cronice.

Informatiile au fost oferite de Dr. Mihaela Andrei, Medic specialist Medicina de familie in cadrul SANADOR. Ele au fost publicate in editia din iulie 2020 a Click Sanatate.