Este vară și expunerea la temperaturi ridicate, mai ales dacă depășesc 35 de grade ziua și 20 de grade noaptea, poate determina o alterare a mecanismelor de termoreglare internă a organismului și reducerea toleranței la căldură.

Când temperatura și umiditatea sunt crescute, apare senzația de disconfort, iar când organismul pierde capacitatea de a se adapta la căldură, pot apărea o serie de afecțiuni grave, posibil fatale.

Efectele caniculei asupra organismului uman sunt multiple:

  • Insolația, ce apare prin expunere directă la soare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin febră, greață, cefalee, vertij, stare confuzională, până la pierderea conștienței;
  • Epuizarea apărută că urmare a deshidratării corpului prin transpirație, se poate manifesta cu vertij, paloare, hipotensiune, puls accelerat, spasme musculare;
  • Crampe musculare, apărute în urmă pierderilor de minerale;
  • Edeme ale membrelor superioare și inferioare;
  • Erupții cutanate, datorate transpirației în exces și a expunerii prelungite la soare;
  • Cele mai afectate persoane sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, pulmonare, renale, diabet zaharat, obezitate).

Pentru a preveni efectele caniculei, vă recomand să evitați expunerea în aer liber între orele 11.00 și 17.00; purtați haine lejere, de culoare deschisă; acoperirea extremitătii cefalice; consum crescut de lichide (dar nu alcool); folosirea cremelor cu factor de protecție peste 30; respectarea tratamentului medicamentos pentru persoanele cu afecțiuni cronice.

Informațiile au fost oferite de Dr. Mihaela Andrei, Medic specialist Medicina de familie in cadrul SANADOR. Ele au fost publicate in editia din iulie 2020 a Click Sănătate.

SANADOR