Ce este contuzia cerebrală?

O contuzie cerebrală este o leziune provocată de un traumatism cranian care duce la spargerea unor vase de sânge la nivel cerebral. Contuziile se pot extinde local în timp, fiind printre cele mai distructive leziuni cerebrale, pentru că sângele acumulat este foarte toxic pentru țesutul cerebral.

Astfel, pot să apară leziuni permanente ale creierului, severitatea fiind în strânsă legătură cu intensitatea loviturii. Spre deosebire de un hematom intracerebral, care este o acumulare de sânge la nivelul creierului, contuzia înseamnă spargerea unor vase de sânge pe creier.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Leziunea hemoragică se produce în clipele imediat următoare impactului. Cele mai frecvente manifestări clinice includ modificarea personalității, dificultăți de înțelegere, de vorbire, de memorie, de coordonare a mișcărilor și de atenție și diverse parestezii (amorțeală sau furnicături localizate). Simptomele, posibilele complicații și tratamentul diferă în funcție de severitatea fiecărei contuzii în parte.

Watch on YouTube

Tipuri de contuzii cerebrale

Contuziile de la nivelul capului pot varia ca severitate în funcție de localizare și de cantitatea de sânge extravazată local.

Astfel, există trei tipuri de contuzii:

  • Contuzii ușoare - leziuni obișnuite rezultate din lovituri la cap, cum ar fi lovirea cu capul de un obiect în timpul mersului înainte sau lovitura cu o minge, care adesea provoacă doar vânătăi de suprafață la locul impactului și pot fi asociate cu un grad de durere locală, dar fără efecte semnificative pe termen lung.
  • Contuzii moderate - pot provoca sângerări interne mai serioase, sunt adesea cauzate de traumatisme craniene mai severe, pot fi însoțite de comoție cerebrală și pot provoca simptome mai severe, cum ar fi pierderea memoriei pe termen scurt, dificultăți de concentrare și pierderea conștienței, care pot persista pe termen lung, chiar după tratament.
  • Contuzii severe - afecțiuni care pot pune viața în pericol, care sunt extrem de frecvent asociate cu o comoție cerebrală și necesită asistență medicală de urgență, pentru a preveni sau limita vătămările permanente.

Diferența între contuzie cerebrală și comoție cerebrală

Contuzia și comoția cerebrală sunt similare, pentru că ambele sunt cauzate de traumatisme craniene și afectează funcționarea creierului, dar prezintă numeroase diferențe în ceea ce privește simptomele și modul de tratament.

O contuzie cerebrală este orice leziune care provoacă acumularea de sânge în țesutului cerebral, similară cu o vânătaie de pe corp, în care sângele iese din vasele de sânge și se acumulează în zonă. Contuziile cerebrale pot apărea oriunde la nivelul creierului, dar sunt cele mai frecvente în lobul frontal (zona din față a creierului). În ceea ce privește simptomele, contuziile pot provoca schimbări în gândire, incapacitate de concentrare, dilatarea pupilelor, dificultăți de vorbire, de mișcare și/sau parestezii.

O comoție cerebrală este o leziune care rezultă în mod specific în urma unui traumatism cerebral când creierul se mișcă practic în interiorul craniului, lovindu-se în părțile laterale și lezând arterele și nervii din creier. Spre deosebire de o contuzie, care este mai localizată, o comoție cerebrală tinde să afecteze o zonă mai mare de țesut cerebral și are efecte temporare, dar și pe termen lung. Persoanele care suferă de comoții cerebrale pot avea dureri de cap intense, greață și vărsături și modificări comportamentale importante.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Cauza principală de contuzie cerebrală este traumatismul la cap, care poate apărea prin mai multe mecanisme, cum ar fi:

  • Accidente rutiere care implică autovehicule, motociclete, pietoni, etc.,
  • Căderi de la înălțime,
  • Agresiune fizică,
  • Accidentări legate de diverse sporturi,
  • Violență domestică,
  • Abuz asupra copilului, de exemplu prin scuturarea copilului,
  • Rănire prin explozie.

Semne și simptome provocate de o contuzie cerebrală

În funcție de severitatea unei contuzii, manifestările clinice pot varia de la dureri minore sau umflături în zona loviturii, la comă și convulsii, care pot pune viața în pericol. Cele mai frecvente semne și simptome prezente în funcție de tipul de contuzie sunt:

  • În cazul leziunilor ușoare pot apărea: o umflătură mică (cucui) sau o vânătaie la locul traumatismului, o tăietură mică, superficială la nivelul scalpului, durere de cap, sensibilitate la zgomot și lumină, iritabilitate, confuzie, amețeli, probleme de memorie, de concentrare, de echilibrul, vedere neclară, senzație de oboseală.
  • Leziunile craniene moderate până la severe, care necesită asistență medicală de urgență, pot determina pierderea conștienței, cefalee (durere de cap) severă, greață și vărsături repetate, pierderea memoriei pe termen scurt, vorbire neclară, transpiraţii, convulsii, sânge sau lichid limpede care curge din urechi sau nas (pierdere de lichid cefalorahidian), diferență între diametrul pupilelor, comă (nu se poate trezi și răspunde minim sau deloc la stimuli externi), stare vegetativă (lipsa abilităților de gândire și conștientizare a mediului înconjurător), sindromul locked-in (persoana este conștientă și poate gândi, dar nu poate reacționa).

Primul ajutor în cazul unei contuzii cerebrale

Recunoașterea unui traumatism grav al capului și acordarea primului ajutor sunt esențiale, pentru că pot salva vieți. În cazul unei contuzii moderate sau severe, primul pas este reprezentat de apelarea unui serviciu medical de urgență. Următorii pași cuprind:

  • Verificarea căilor respiratorii, a respirației și circulației sanguine - în cazul în care persoana se află în stop cardiac sau în stop respirator, se încep manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.
  • Dacă respirația și ritmul cardiac sunt normale, dar persoana este inconștientă, trebuie acționat ca și cum ar exista o leziune a coloanei vertebrale, stabilizând capul și gâtul.
  • Oprirea posibilelor sângerări, apăsând ferm cu o cârpă curată pe rană, cu excepția cazului în care este posibilă o fractură de craniu, care trebuie acoperită cu un pansament steril.
  • Dacă persoana prezintă vărsături, trebuie să fie întoarsă pe o parte.
  • Aplicarea de comprese reci pe zonele umflate.

Investigații medicale recomandate

Pentru diagnostic corect, medicul poate recomanda, în funcție de diverse aspecte, următoarele investigații:

  • Radiografie - ar trebui efectuate în mod obișnuit, pentru orice traumatism, radiografii ale coloanei vertebrale, toracelui, bazinului și oricărui alt segment implicat în traumatism.
  • Analize de sânge - o hemogramă, un panou metabolic complet, teste toxicologice și dozarea gazelor din sângele arterial, în cazul pacienților intubați.
  • Tomografia computerizată (CT) - trebuie efectuată pentru pacienții cu tulburări de conștiență, vărsături persistente, convulsii.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate arăta zone ischemice și modificări neuronale mai specifice decât CT-ul.
  • Electroencefalograma (EEG) - procedură care înregistrează activitatea electrică a creierului, prin intermediul unor electrozi atașați la nivelul scalpului.

Posibile complicații ale unei contuzii cerebrale

Posibilele complicații ale unei contuzii cerebrale variază în funcție de tipul de contuzie și cuprind:

  • Convulsii,
  • Tulburări de concentrare, atenție și/sau memorie,
  • Modificări de personalitate,
  • Tulburare de stres post traumatic,
  • Hidrocefalie (acumularea de lichid în exces la nivelul capului),
  • Anosmie posttraumatică (lipsa mirosului),
  • Comă,
  • Deces.

Tratamentul recomandat

Opțiunile de tratament pentru o contuzie cerebrală variază în funcție de severitatea și de localizarea acesteia. Contuziile ușoare se pot vindeca spontan în timp, în timp ce contuziile moderate și severe necesită tratament medicamentos și/sau intervenție de neurochirurgie.

Timpul de recuperare pentru o contuzie variază în funcție de severitatea leziunii și de tratament și poate să dureze de la câteva zile până la mai multe săptămâni sau chiar luni de zile. Pentru recuperarea medicală, neurologul poate recomanda, în funcție de simptome, diverse terapii, precum logopedie, terapie cognitiv-comportamentală sau fiziokinetoterapie.

În cazul contuziilor cerebrale moderate și severe, medicul poate recomanda tratament medicamentos anticonvulsivant timp de 7 zile, pentru a preveni crizele posttraumatice, și tratament diuretic, care reduce presiunea intracerebrală.

Intervenția chirurgicală, atunci când este necesară, poate fi realizată prin montarea de dren ventricular extern și prin craniotomie. Drenul ventricular extern ajută la drenajului lichidului cefalorahidian, care înconjoară creierul și măduva spinării, pentru a preveni creșterea presiunii intracraniene.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de neurochirurgie sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, precum microscopul intraoperator ZEISS KINEVO 900, prevăzut cu tehnologie robotică.

Craniotomia poate fi indicată pentru evacuarea contuziei, în cazul în care apare deteriorare neurologică progresivă sau presiune intracraniană crescută.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de neurologie și neurochirurgie oferite de medici cu o deosebită pregătire profesională și de investigații imagistice performante, pentru diagnosticul prompt și corect al contuziilor cerebrale. Tratamentul este stabilit personalizat, în funcție de severitatea leziunii cerebrale, de starea generală de sănătate a pacientului și de afecțiunile asociate.

Pentru cazurile în care este recomandat tratament chirurgical, intervenția de neurochirurgie este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România, dotat cu echipamente de ultimă generație, precum microscopul intraoperator ZEISS KINEVO 900, prevăzut cu tehnologie robotică.

Pentru o recuperare optimă și ameliorarea unor posibile sechele neurologice suferite în urma contuziei, pacienții au acces la un program personalizat de reabilitare medicală. Cazurile severe, care constituie o urgență medicală, sunt evaluate și tratate eficient în cel mai scurt timp posibil în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR