Ce este comoția cerebrală?

Comoția cerebrală reprezintă o leziune traumatică ușoară a creierului, provocată de o lovitură directă sau de zguduirea capului. Aceasta determină afectarea tranzitorie a funcției cerebrale, care se poate manifesta prin simptome precum confuzie, scăderea capacității de concentrare sau pierderea echilibrului. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care suferă diferite traumatisme craniene sunt atent monitorizați și primesc toate îngrijirile medicale necesare, în funcție de severitatea leziunii.

O comoție cerebrală poate duce, în unele cazuri, la pierderea conștienței, și poate afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv copiii. Deși este considerat un tip de traumatism cranian ușor și, în cele mai multe cazuri, nu este o afecțiune amenințătoare de viață, consecințele unei comoții pot fi severe, motiv pentru care orice persoană care suferă o comoție cerebrală trebuie să fie atent monitorizată în primele ore după impact.

Țesutul cerebral este înconjurat de lichidul cefalorahidian, un lichid clar și incolor. Acesta învelește și protejează creierul, prin amortizarea șocurilor ce pot surveni în urma impactului dintre cutia craniană osoasă, dură și țesutul cerebral, care este moale.

În timpul unei comoții, creierul alunecă înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene. Aceste mișcări pot fi determinate atât de lovituri directe, cât și de forțele de accelerație sau decelerație bruscă și provoacă lezarea creierului și afectarea funcției acestuia, de obicei pentru o scurtă perioadă de timp, determinând manifestările specifice comoției cerebrale.

Cauze și factori de risc pentru comoția cerebrală

Comoția cerebrală este determinată cel mai adesea de traumatismele directe la nivelul capului, precum cele ce apar în timpul căderilor, de exemplu de pe bicicletă, în timpul coliziunilor auto sau a celor dintre jucători în timpul practicării sporturilor de contact.

O altă cauză frecventă a comoțiilor cerebrale este mișcarea de accelerare și decelerare bruscă a capului, ce apare în timpul traumatismului cervical de tip „lovitură de bici” sau “whiplash”, determinat de hiperflexia sau hiperextensia bruscă a coloanei. Acest impact puternic determină aruncarea violentă a capului înainte și înapoi și apare cel mai adesea în timpul accidentelor rutiere, însă poate apărea și în alte circumstanțe, precum accidente sportive sau în timpul accidentelor de muncă.

Factorii care pot crește riscul producerii unei comoții cerebrale sunt reprezentați de:

  • Practicarea unor sporturi de contact precum fotbal, hochei, rugby sau box;
  • Vârstele extreme: vârstnicii și copiii sunt categoriile cele mai predispuse la comoții cerebrale, din cauza riscului crescut de accidentare prin cădere;
  • Accidentele rutiere;
  • Nefolosirea unor echipamente speciale de protecție în timpul practicării anumitor sporturi;
  • Lipsa purtării căștii de protecție în timpul ciclismului;
  • Abuzul fizic;
  • Istoricul de comoții cerebrale anterioare.

În cazul copiilor, o altă cauză cunoscută pentru apariția unei comoții cerebrale este „sindromul bebelușului scuturat”. Aceasta implică mișcări bruște de accelerare-decelerare, prin zgâlțâirea puternică a copilului, pe care unii părinți o practică din furie sau din frustrare, atunci când copilul plânge incontrolabil.

Această mișcarea înainte și înapoi a capului copilului, asociată cu musculatura slab dezvoltată de la nivelul gâtului, care nu permite susținerea greutății capului, poate avea drept consecință edem cerebral (inflamația creierului) și hemoragii cerebrale, ce pot avea complicații severe pentru copil.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum se manifestă comoția cerebrală?

Manifestările determinate de o comoție cerebrală pot să nu apară imediat și sunt adesea subtile. Durata simptomatologiei variază de la câteva secunde, până la săptămâni și, uneori, chiar și mai mult. Cel mai adesea, pacientul cu comoție cerebrală prezintă:

  • Confuzie;
  • Cefalee (dureri de cap);
  • Afectarea vederii – diplopie (vedere dublă) sau încețoșarea vederii;
  • Pierderea echilibrului;
  • Tinitus (țiuit în urechi);
  • Fotofobie (sensibilitate la lumină);
  • Greață și vărsături;
  • Amnezia episodului – adesea, pacientul nu își poate aminti momentul impactului care a determinat comoția.

Unele manifestări pot să apară mai târziu, la câteva zile după momentul comoției, și pot fi reprezentate de:

  • Scăderea capacității de concentrare;
  • Hiperreactivitate emoțională sau depresie;
  • Modificări de percepție a gustului sau mirosului;
  • Dificultăți la adormire, până la insomnie.

Este important să cunoaștem și semnele de comoție cerebrală la copii, mai ales în cazul celor mici, întrucât aceștia nu își pot exprima suferința în cuvinte. Micuții pot prezenta:

  • Iritabilitate;
  • Plâns excesiv;
  • Vărsături;
  • Modificări de culoare ale pielii – piele palidă sau albăstruie (cianotică);
  • Bombarea fontanelei anterioare;
  • Crize convulsive;
  • Pierderea echilibrului;
  • Mers nesigur;
  • Tulburări ale respirației;
  • Modificări ale apetitului sau ale programului de somn;
  • Scăderea interesului față de jucăriile preferate.

Stabilirea diagnosticului de comoție cerebrală

Diagnosticul unei comoții cerebrale poate reprezenta o provocare, mai ales atunci când nu este prezentă o marcă traumatică la nivelul capului (de exemplu, o echimoză), dar și din cauza simptomatologiei nespecifice.

Medicul va interoga pacientul cu privire la simptomatologie, precum și la momentul și modalitatea de producere a traumatismului. Mai departe, acesta îi va efectua un consult neurologic pacientului, în care îi va evalua văzul, auzul, echilibrul, coordonarea și reflexele. De asemenea, în timpul examenului neurologic, medicul va evalua și funcția cognitivă a pacientului, verificându-i atenția, memoria de scurtă durată și capacitatea de concentrare.

Investigațiile imagistice cerebrale sunt recomandate pentru orice persoană care a suferit un traumatism la nivelul capului. Examenul CT cerebral (tomografia computerizată) poate fi efectuat în regim de urgență și oferă rapid imagini ale creierului și ale cutiei craniene, putând diagnostica eventuale fracturi ale craniului, prezența edemului cerebral sau a unei hemoragii cerebrale.

Examinarea prin RMN (rezonanță magnetică) a creierului oferă imagini cu o acuratețe superioară CT-ului, însă necesită un timp îndelungat de expunere pentru achiziția imaginilor. Acesta din urmă se folosește, mai degrabă, pentru urmărirea complicațiilor cerebrale pe termen lung, ce pot apărea în urma unei comoții cerebrale.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile unei comoții cerebrale

  • Cefaleea post-traumatică – în perioada imediat următoare, de obicei în primele zile post-comoție, pacientul poate prezenta dureri de cap severe;
  • Vertijul post-traumatic – reprezintă senzația neplăcută de amețeală, ce poate apărea, de asemenea, în primele zile după suferirea unei comoții;
  • Sindromul post-comoție cerebrală – implică persistența simptomelor determinate de comoție pentru o perioadă îndelungată, mai mare de 3 luni;
  • Leziuni ale structurilor intracerebrale (vase, nervi), ce pot determina edem cerebral (tumefierea creierului) sau hemoragii cerebrale;
  • Encefalopatia cronică traumatică – reprezintă un sindrom caracterizat de degenerare (atrofie) cerebrală, ce afectează acele persoane care prezintă un istoric repretat de traumatisme cerebrale, cum sunt, de exemplu, jucătorii de fotbal sau boxerii; acesta apare la luni sau la ani de la ultimul incident traumatic al pacientului și poate determina simptome precum pierderea memoriei, confuzie, agresivitate, depresie și demență progresivă. 
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru comoția cerebrală

În primele zile după o comoție cerebrală, este recomandat repausul, atât fizic, cât și psihic, pentru a permite creierului să se vindece. Spitalizarea este rareori necesară pentru comoțiile cerebrale, astfel că pacienții se vor recupera cel mai des la domiciliu. Cu toate acestea, supravegherea medicală este recomandată în primele 2-3 zile după traumatism, pentru a detecta și a trata rapid posibilele complicații ale unei comoții.

Exercițiul fizic ușor inițiat la câteva zile după traumatism (de exemplu, pedalarea unei biciclete staționare sau jogging-ul ușor) poate accelera procesul de recuperare. Pe măsură ce simptomatologia se ameliorează, pacientul își poate relua, treptat, activitățile zilnice uzuale.

Pentru durerile de cap severe survenite în primele zile după o comoție, medicul poate prescrie medicație analgezică. Alte antiinflamatoare nu sunt recomandate în această perioadă, întrucât pot crește riscul de sângerare.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe. Astfel, pacienții cu tarumatisme craniene și cu alte urgențe medicale beneficiază de o evaluare medicală completă, de analize de laborator și de investigații imagistice disponibile 24 de ore din 24.

În acest fel, poate fi stabilit un diagnostic rapid și corect, iar la nevoie pacienții au acces și la consultații de specialitate, datorită celor 24 de linii de gardă care funcâionează nonstop la Spitalul Clinic SANADOR.

Dacă este identificată o comoție cerebrală ușoară, pacientul va fi externat, după ce va primi toate sfaturile necesare pentru o recuperare optimă la domiciliu. Dacă leziunile cerebrale sunt mai severe, atunci va fi recomandată internarea pe secția de specialitate, pentru monitorizare și administrarea tratamentului indicat, astfel încât să fie prevenite complicațiile.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR