Ai un diagnostic urologic ce necesită tratament chirurgical? Vino la SANADOR pentru a beneficia de o evaluare completă și de tratament chirurgical minim invaziv avansat!

Chirurgia robotică are indicații în diverse afecțiuni urologice, care beneficiau în trecut fie de tratament chirurgical clasic, fie de o intervenție de chirurgie laparoscopică.

Watch on YouTube

Indicațiile chirurgiei robotice în chirurgia urologică

Dintre afecțiunile urologice, cancerul de prostată localizat sau local avansat poate beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă. Astfel, în cazurile selecționate în care prostatectomia radicală reușește să îndeplinească obiective oncologice și funcționale, chirurgia robotică poate fi soluția eficientă pentru a vindeca pacienții cu această afecțiune.

Robotul chirurgical oferă chirurgului posibilitatea de a exciza toate structurile anatomice afectate în acest tip de cancer, prezervarea sfincterului uretral extern, a continenței urinare, a elementelor neurovasculare ce învelesc prostata, manevrate cu grijă, ceea ce duce la recuperarea potenței pacienților după această intervenție majoră.

Indicația pentru tratamentul chirurgical asistat robotic se stabilește în funcție de extensia tumorală și de opțiunile pacientului.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei palete largi de intervenții urologice:

Rolul tehnologiei robotului da Vinci Xi în afecțiunile oncologice urologice

În bolile urologice, abordarea chirurgicală impune o manoperă delicată, având ca scop protejarea structurilor anatomice de importanță funcțională pentru pacient.

Chirurgia robotică aduce multe avantaje intervențiilor oncologice din urologie, datorită aportului de tehnologie, inovație și precizie asupra modului de lucru intraoperator.

Tehnica robotică utilizată în chirurgia oncologică îmbunătățește prognosticul afecțiunilor oncologice din urologie, întrucât pacienții beneficiază de o intervenție sigură, eficace, precisă și cu risc scăzut de complicații.

Avantajele chirurgiei robotice în urologie

Chirurgia robotică permite chirurgului să efectueze intervenții de mare complexitate prin incizii de mici dimensiuni. Datorită faptului că se reduce aria teritoriului asupra căruia se intervine, traumatizarea chirurgicală a țesuturilor sănătoase este minimă și, consecutiv, pacienții se bucură de cicatrici mai mici și durere redusă.

Conf. Dr. Constantin Gîngu

„Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenția, precum și facilitarea realizării suturilor. Brațele robotice adaugă un grad suplimentar de finețe, permițându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă și experiența anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată” Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic SANADOR.

Chirurgia robotică înseamnă pentru pacient spitalizare de durată mai scurtă și reducerea cantității de medicamente antialgice administrate în cursul tratamentului. Toate aceste lucruri se traduc în revenirea mai rapidă la activitățile cotidiene în deplină funcționalitate.

Tehnologia robotică crește semnificativ calitatea intervenției prin mărirea de 10 ori a rezoluției imaginii asupra câmpului operator și prin progresul asupra tipului de vizualizare din 2D, cea folosită în laparoscopie, în modul 3D. Acest mod de vizualizare în trei dimensiuni, alături de consola de comandă a robotului, transpune chirurgul prin intermediul instrumentului chiar în câmpul operator.

Succesul terapeutic al intervențiilor de chirurgie robotică depinde nu numai de actualitatea echipamentului utilizat, dar și de experiența și îndemânarea chirurgului. 

Sistemul chirurgical robotic are avantaje evidente comparativ cu chirurgia clasică, datorită faptului că această tehnică reușește să îmbine precizia și acuratețea echipamentului robotic cu decizia experimentată a chirurgului.

Această tehnologie inovativă funcționează ca o extensie a mâinii chirurgului, oferind multiple beneficii pacientului, inclusiv reducerea durerii, a riscului de complicații, dimensiunilor cicatricilor, hemoragie minimă și recuperarea mai rapidă a pacientului.

  • Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Chirurgie robotică urologică la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR se efectuează intervenții urologice cu ajutorul sistemului da Vinci Xi care vizează rezolvarea acelor afecțiuni ce pot fi tratate chirurgical și au indicație pentru chirurgia robotică.

Intervențiile robotice urologice disponibile la SANADOR includ intervenții chirurgicale din spectrul chirurgiei urologice oncologice și reconstructive: tumori renale pentru care există indicație de intervenție robotică, tumori de glandă suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, leziuni ale ureterului, reimplantare uretero-vezicală, reconstrucția ureterului. Chirurgia robotică se realizează de primă intenție în prostatectomia radicală, cu o corectă selecționare a cazurilor, ca tratament pentru adenom de prostată sau pentru cancer de prostată.

Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală trebuie luată în urma discuției pacientului cu medicul curant, în care să fie explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică. Ca orice tip de chirurgie, și chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.

Echipa de medici de elită care realizează aceste intervenții la Spitalul Clinic SANADOR este condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Galerie foto

Programează-te la consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR