Cele mai răspândite mituri despre cancerul de sân

Ca orice temă înfricoșătoare, cancerul mamar face lumea să creeze basme și să le povestească peste tot! Personajele Alba-ca-Zăpada (după chimioterapie) și Scufița-Roție (de la radioterapie) au parte de următoarele scenarii:

  1. Tumora a fost cauzată de o lovitură! Nu există niciun studiu medical care să fi dovedit această afirmație și nici mecanisme plauzibile prin care un traumatism mecanic să provoace o stricăciune genetică. Nu rareori, paciente convinse că așa s-a întâmplat în cazul lor sunt consternate la constatarea medicului că traumatismul e relatat la sânul opus celui cu cancer.
  2. RMN-ul e cel mai bun! De obicei, ce este scump și mai greu accesibil pare mai bun, dar, fiind foarte sensibil, are dezavantaje ce egalează avantajele. În plus, nicio metodă imagistică nu este infailibilă. Adesea după RMN mamar este necesară o ecografie pentru confirmare, localizare mai precisă și biopsiere. Chiar dacă este invazivă, biopsia este singura capabilă să elucideze un diagnostic incert, costă la fel ca RMN-ul și oferă rezultatul în cel mult tot atâta timp.
  3. Biopsia mamară împraștie cancerul! Cu excepția însămânțării pe traiectul biopsiei (simplu de excizat în întregime cu ocazia îndepărtării chirurgicale a tumorii), nu există nicio dovadă de diseminare. De multe ori în scurt timp de la efectuarea biopsiei poate fi făcută operația plănuită în detaliu pentru situația exactă arătată de rezultatul biopsiei, în celelalte cazuri se instituie tratamentul general cel mai potrivit cazului.
  4. Trebuie operat de urgență! Desigur, nu e cazul să fie pierdut inutil timpul, dar nu este niciun motiv pentru a acționa pripit, fără a avea toate datele necesare unei decizii bine cumpănite! Mai mult ca oriunde, în cazul unui cancer de sân ,,graba strică treaba!". Toate ghidurile de bună practică medicală cer efectuarea biopsiei înaintea oricărei operații pentru un presupus cancer mamar, pentru a ști dacă operația trebuie într-adevăr făcută sau nu, cum anume și dacă nu trebuie început cu un tratament oncologic general și apoi să fie operat cancerul. Și merită să vă acordați șansa unei a doua opinii, dupa care să porniți la drumul lung ce vă așteaptă alături de cei ce vă vor inspira cea mai mare încredere. O săptămână sau o lună de întârziere nu vă scad șansele, dar deciziile nefericite - da!
  5. Să scoți tot sânul e mai bine! În cancerul de sân ,,mai mult nu înseamnă mai bine!", pentru că aduce toate dezavantajele unei mutilări mai ample, fără a crește siguranța oncologică. Țesutul tumoral trebuie îndepărtat complet din sân, dincolo de aceasta fiind exclusiv sacrificiu inutil. Bineînțeles, e mai puțină bătaie de cap pentru chirurg să îndepărteze tot sânul, asa încât acesta ar putea prefera mastectomia. Solicitați și o a doua opinie.
  6. Scoate și celălalt sân! Chirurgia profilactică trebuie să fie o soluție pentru cazuri excepționale, purtătoare dovedite de gene BRCA defecte. Ea promite reducerea parțială a riscului teoretic de cancer (o operație impecabil executată îl scade la 0,5-1%, nu îl desființează!), risc întins pe durata întregii vieți și crescând spre vârste înaintate, cu prețul imediat al riscurilor și neajunsurilor operației. Iar riscul mediu de cancer mamar este de 10-12%, adica în 9 din 10 cazuri, vei face operația inutil. Lasă rațiunea să învingă panică!
  7. Trebuie să nu miști brațul de partea operată! Deși eforturile mari și prelungite nu sunt de dorit, menajarea excesivă a brațului de partea operată nu face decât să crească mult riscul de limfedem al brațului, de reducere a mobilității umărului și durere cronică greu tratabilă. Mișcă-l din prima zi și respectă un program de recuperare susținută!
  8. După chimioterapie așa rămâi! Nu, efectele chimioterapiei sunt în cea mai mare parte reversibile, discută despre ce te neliniștește cu chimioterapeutul tău.
  9. Dieta fără carne, doar cu antioxidanți! Ai de purtat un război crâncen, chiar vrei să îți înfometezi oastea? Celula canceroasă este nesimțită, ca orice parazit, și se pune prima la masă, deci să nu crezi că reducând principiile alimentare de vârf (proteine de calitate și vitamine) o vei slăbi, ea fiind ultima celulă din organismul tău dispusă să flamânzească. Susținerea nutritivă este o condiție esențiala pentru recuperare și imunitate. Cantitatea este însă de discutat, riscul de a te îngrășa fiind destul de mare în cancerul de sân. Cât privește antioxidanții, ei sunt utili cu măsura în prevenția cancerului, dar, după declanșarea bolii, cele mai sensibile la acțiunea radicalilor liberi (oxidanți) sunt celulele canceroase. Când îți alcătuiești dieta, adu-ți aminte că tot ce este excesiv este nesănătos și ignoră sfaturile unor ,,specialiști", care își pot justifica existența doar punându-te să faci ,,flotări alimentare", fiindcă să mănânci cu ponderație din toate se presupune că știi și fără amestecul unui dietetician.

Ar trebui să aveți încredere în medici, dar dacă un medic este cel care v-a povestit aceste basme, el nu este bine pregătit sau nu este onest, deci puteți să fiți neîncrezătoare și cu privire la alte recomandări pe care vi le face și să mai cercetați înainte de a le da curs.

Informații transmise de dr. Ștefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie Generală și Doctor în Științe Medicale, în cadrul Academiei de Senologie SANADOR.

SANADOR