Mituri despre boala parodontală

Boala parodontală sau parodontita (popular cunoscută ca parodontoză) este o boală cronică, de natură inflamatorie, cauzată de placa bacteriană. Odată instalată boala parodontală, apar pierderi de ligament, resorbții osoase, retracții gingivale și, în fazele mai avansate, mobilități dentare ce se pot solda cu pierderea dinților.

Despre boala parodontală circulă o serie de mituri. Le spulberăm în cele ce urmează.

Boala parodontală nu este des întâlnită.

👉 Din contră, boala parodontală este foarte des întâlnită. Studiile precizează că aproximativ 5 din 10 adulți de peste 30 de ani prezintă o formă sau alta de boală parodontală, iar unul dintre aceștia 10 are o formă severă de boală parodontală. Incidența bolii parodontale crește odată cu vârsta, 7 din 10 adulți de peste 65 de ani având parodontoză.

Nu am carii, deci nu am nici parodontoză.

👉 Lipsa cariilor nu asigură automat absența bolii parodontale, bacteriile implicate în cele două procese, carioase și parodontale, fiind diferite. Boala parodontală nu doare în majoritatea cazurilor și poate trece ușor neobservată.

Diagnosticul de parodontoză înseamnă ca îmi voi pierde dinții.

👉 Chiar dacă s-a stabilit diagnosticul de boală parodontală, aceasta poate fi ținută sub control prin atenta colaborare dintre pacient și medicul parodontolog, urmând întocmai indicațiile medicului curant.

Sângerarea gingivală din timpul sarcinii este normală.

👉 Deși există o afecțiune numită gingivită de sarcină, nu este adevărat că toate femeile prezintă o astfel de inflamație. Aceasta poate fi prevenită printr-o atenție sporită acordată igienei orale și vizite mai dese la medicul parodontolog.

Pierderea dinților este o parte naturală din procesul de îmbătrânire.

👉 Cu o igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la medicul dentist, dinții sunt făcuți să reziste o viață întreagă.

Parodontoza este strict localizată în cavitatea orală.

👉 Studiile indică o legătură strânsă între bacteriile din boala parodontală, care pot trece în circulația sanguină și pot cauza boli de inimă și respiratorii, accidente vasculare, osteoporoză și diabet.

O igienă orală bună va trata boala mea parodontală.

👉 Este un mic adevăr în acest mit, prin faptul că o igienă orală corespunzătoare poate trata simpla inflamație gingivală, numită gingivită. Uneori însă, chiar și gingivita are nevoie de ajutor din partea medicului dentist, pentru a fi tratată. Parodontoza, care este mult mai serioasă, nu poate fi tratată acasă pentru că implică bacterii situate subgingival, unde peria de dinți și celelalte mijloace de curățare nu pot ajunge. Din fericire, există metode moderne, minim invazive, pentru tratarea bolii parodontale. Tratamentul trebuie să se desfășoare în clinici specializate.

Informații oferite de Dr. Adrian Tudor Stan, medic specialist Parodontologie la Clinica de Stomatologie SANADOR.

SANADOR