Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale. Hernia de disc lombară este o afecțiune din ce în ce mai prezentă în secolul al XXI-lea, din cauza activităților suprasolicitante sau din cauza sedentarismului.
Foarte cunoscută din cauza simptomelor produse, și anume durerile puternice de spate, hernia înseamnă, de fapt, deplasarea unui organ din cavitatea sa naturală, iar hernia de disc se referă la deplasarea discurilor intervertebrale, a cartilajelor aflate între vertebre. Acestea asigură stabilitatea coloanei vertebrale, permit mișcarea vertebrelor și funcționează ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură.

Spitalul Clinic SANADOR este în acest moment singurul spital din România care utilizează noua tehnologie de vizualizare ZEISS KINEVO 900 pentru operațiile neurochirurgicale.
-
Neurochirurgie minim invazivă și microchirurgie la Spitalul Clinic SANADOR
Netratată, hernia de disc lombară poate duce la complicații serioase, precum durerea cronică de spate, afectarea mobilității sau a simțurilor membrelor, sindromul "cauda equina”, precum și leziuni permanente ale măduvei spinării.
Cum te poate ajuta neurochirurgia minim invazivă și microchirugia dacă suferi de hernie de disc?
Din fericire, există veșți bune pentru toți pacienții din România! Apariția tehnicilor de chirurgie minim invazivă spinală (endoscopie spinală, operații pe tubulatura etc.) și a microchirurgiei spinale (operații asistate de microscop operator), desfășurate în prezent cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, au adus o serie de beneficii pentru toți pacienții operați, și anume:
- Inciziile mult mai mici;
- Efectele distructive asupra țesuturilor din jur reduse până la eliminare;
- Coloana lombară este mult mai stabilă pentru că îndepărtarea osoasă, pe cale chirurgicală, este mult diminuată.
O altă veste bună ar mai fi și faptul că înainte de operație, pacienții sunt investigați cu cel mai modern aparat pentru rezonanță magnetică nucleară (RMN 3 Tesla), disponibil doar la SANADOR, capabil să ofere detalii extrem de importante cu privire la poziție herniei și relațiile cu alte structuri din jurul sau (măduva, nervi spinali, repere osoase vertebrale etc.)
De asemenea, durata unei operații de hernie de disc lombară a fost redusă, în prezent, la aproximativ 2 ore, datorită microscopului operator cu două posturi “Zeiss Kinevo 900”, un sistem ultra-performant de vizualizare, alcătuit dintr-un microscop central și două puncte de observație, care permite poziționări de mare precizie în timpul intervenției, disponibil în cadrul spitalului nostru. De asemenea, incizia realizată este de doar 2 centimetri, ceea ce înseamnă că din punct de vedere estetic, nu vor există urme sau semne ale operației.
Reducerea duratei de spitalizare la aproximativ 2 zile și recuperarea rapidă după intervenția chirurgicală de înlăturare a herniei de disc lombare sunt extrem de importante pentru confortul psihic al pacienților, pentru care nu există alternativă în afară de operație.
Este extrem de motivant, mai ales pentru persoanele active, faptul că este permisă ridicarea și mișcarea la 3-4 ore după intervenția chirurgicală. Mobilizarea poate continuA treptat și acasă, mărindu-se ușor perimetrul de mers și adăugând la rutină diferite activități. Mai mult decât atât, desfășurarea activităților casnice ajută la o refacere mai rapidă.
De asemenea, pacientul își va putea reîncepe și activitatea profesională mult mai repede decât în cazul operațiilor clasice, după numai 3 săptămâni de la intervenție, bineînțeles în cazul meseriilor care nu sunt solicitante din punct de vedere fizic.
Medicul neurochirurg dr. Dan Bentia și echipa de medici neurochirugi din cadrul Spitalului Clinic SANADOR te așteaptă la un consult pentru a stabili dacă microchirurgia și neurochirurgia minim invazivă pot deveni soluția pentru a scăpa cât mai ușor, mai repede și mai confortabil de hernia de disc lombară!
Programează o consultație apelând 021.9699!
Articol realizat de dr. Dan Bentia, Medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.