Neurochirugie minim invaziva si microchirurgie la Spitalul Clinic SANADOR

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc lombara este o afectiune din ce in ce mai prezenta in secolul al XXI-lea, din cauza activitatilor suprasolicitante sau din cauza sedentarismului. Foarte cunoscuta din cauza simptomelor produse, si anume durerile puternice de spate, hernia inseamna, de fapt, deplasarea unui organ din cavitatea sa naturala, iar hernia de disc se refera la deplasarea discurilor vertebrale, a cartilajelor aflate intre vertebre. Acestea asigura stabilitatea coloanei vertebrale, permit miscarea vertebrelor si functioneaza ca un amortizor, protejand vertebrele de socuri sau de uzura.

Netratata, hernia de disc poate duce la complicatii serioase, precum durerea cronica de spate, afectarea mobilitatii sau a simturilor membrelor, sindromul “cauda equina”, precum si leziuni permanente ale maduvei spinarii. Hernia de disc lombara este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale.

Cum te poate ajuta microchirurgia minim invaziva si microchirugia daca suferi de hernie de disc?

Din fericire, exista vesti bune pentru toti pacientii din Romania! Aparitia tehnicilor de chirurgie minim invaziva spinala (endoscopie spinala, operatii pe tubulatura etc.) si a microchirurgiei spinale (operatii asistate de microscop operator), desfasurate in prezent cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, au adus o serie de beneficii pentru toti pacientii operati, si anume:

  • inciziile mult mai mici;
  • efectele distructive asupra tesuturilor din jur reduse pana la eliminare;
  • coloana lombara este mult mai stabila pentru ca indepartarea osoasa, pe cale chirurgicala, este mult diminuata.

O alta veste buna ar mai fi si faptul ca inainte de operatie, pacientii sunt investigati cu cel mai modern aparat pentru rezonanta magnetica nucleara (RMN 3 Tesla), disponibil doar la SANADOR, capabil sa ofere detalii extrem de importante cu privire la pozitie herniei si relatiile cu alte structuri din jurul sau (maduva, nervi spinali, repere osoase vertebrale etc.)

De asemenea, durata unei operatii de hernie de disc lombara a fost redusa, in prezent, la aproximativ 2 ore, datorita microscopului operator cu două posturi “Zeiss Kinevo 900”, un sistem ultra-performant de vizualizare, alcatuit dintr-un microscop central si doua puncte de observatie, care permite pozitionari de mare precizie in timpul interventiei, disponibil in cadrul spitalului nostru. De asemenea, incizia realizata este de doar 2 centimetri, ceea ce inseamna ca din punct de vedere estetic, nu vor exista urme sau semne ale operatiei.

Reducerea duratei de spitalizare la aproximativ 2 zile si recuperarea rapida dupa interventia chirurgicala de inlaturare a herniei de disc lombare sunt extrem de importante pentru confortul psihic al pacientilor, pentru care nu exista alternativa in afara de operatie.

Este extrem de motivant, mai ales pentru persoanele active ca faptul ca este permisa ridicarea si miscarea la 3-4 ore dupa interventia chirurgicala. Mobilizarea poate continua treptat si acasa, marindu-se usor perimetrul de mers si adaugand la rutina diferite activitati. Mai mult decat atat, desfasurarea activitatilor casnice ajuta la o refacere mai rapida.

De asemenea, pacientul isi va putea reincepe si activitatea profesionala mult mai repede decat in cazul operatiilor clasice, dupa numai 3 saptamani de la interventie, bineinteles in cazul meseriilor care nu sunt solicitante din punct de vedere fizic.

Medicul neurochirurg Dan Bentia si echipa de medici neurochirugi din cadrul Spitalului Clinic SANADOR te asteapta la un consult pentru a stabili daca microchirurgia si neurochirurgia minim invaziva pot deveni solutia pentru a scapa cat mai usor, mai repede si mai confortabil de hernia de disc lombara! Programeaza-ti un consult apeland 021.9699 sau completeaza formularul de contact.

Articol realizat de dr. Dan Bentia, Medic primar Neurochirurgie in cadrul Spitalului Clinic SANADOR.