GONARTROZA rezolvata prin proteza totală de genunchi

Dr. Liviu Ojoga

GONARTROZA este o afecţiune invalidantă, cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele de susţinere a greutăţii, de la nivelul genunchiului. Aceste suprafeţe articulare se uzează degenerativ odată cu înaintarea în vârstă, cu apariţia artritei reumatoide, a altor boli inflamatorii articulare sau a traumatismelor care afectează cartilajul articular.

Suprafeţele articulare nu mai sunt netede, nu mai alunecă liber şi, astfel, se generează anchiloză şi durere. În anumite situaţii, articulaţia devine atât de uzată încât “se freacă os pe os”. Dacă genunchiul dvs. suferă de gonartroză avansată, atunci, activităţile zilnice, simple precum mersul, urcatul scărilor, şezutul confortabil pentru perioade mai lungi vor fi efectuate cu dificultate.

În această situaţie, după epuizarea tratamentelor conservatoare, artroplastia cu proteză totală de genunchi este soluţia.

Proteza totală de genunchi este formată dintr-o componentă femurală metalică, înalt polisată, care se fixează perfect pe capătul inferior al femurului, dintr-o componentă tibială care are două parti, dintr-o bază metalică care se aşază perfect pe capătul superior al tibiei şi o componentă de polietilenă care se aşază între cele două componente metalice: femurală şi tibială.

Dacă este necesar, suprafaţa articulară rotuliană este înlocuită cu un buton de polietilenă, care va aluneca pe suprafaţa metalică a componentei femurale. Pentru a putea fi efectuată înlocuirea articulaţiei, se face o incizie în partea anterioară a genunchiului şi se deschide articulaţia.

Ţesutul osos crescut la marginea articulaţiei, aşa cum se întâmplă destul de frecvent în cazul gonartrozei avansate, este îndepărtat; suprafeţele articulare uzate se îndepărtează şi ele. În vederea fixării perfecte a componentelor protezei, se efectuează un modelaj al extremităţilor osoase, utilizând un instrumentar special. Aceste componente ale protezei se fixează la nivelul osului, utilizând ciment osos.

În cadrul Spitalului Sanador, echipa de ortopedie formată din Dr. Liviu Ojoga, Dr. Codrin Huszar, Dr. Răzvan Dragomir şi Dr. Adrian Dima efectuează cu success astfel de intervenţii chirurgicale. Dotările spitalului permit efectuarea unor astfel de intervenţii chirurgicale, în condiţii de maximă siguranţă.

De asemenea, în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale, pacienţii noştri urmează un protocol de investigaţii bine stabilit şi sunt evaluaţi de un medic anestezist, cu privire la starea generală de sănătate.

Intervenţia necesită o internare de aproximativ 5 zile. Apoi, din prima zi postoperator, se iniţiază mobilizarea cu sprijin pe piciorul operat, iar sub supraveghearea unui kinetoterapeut se iniţiază recuperarea medicală. Reluarea activităţilor uzuale, în mod independent, se petrece la aproximativ 6 – 8 săptămâni postoperator.

Durerea cronică de genunchi, care limitează activităţile zilnice precum mersul, urcatul scărilor, ridicatul de pe scaun, dar şi durerea în repaus sau cea din timpul nopţii reprezintă motive pentru care ar trebui să fiţi consultat de un medic specialist în ortopedie.

Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie, şef secţie ortopedie-traumatologie, Sanador

Lasă un răspuns