Estetica dinților posteriori în patru ședințe

O dantură sănătoasă și un zâmbet frumos se pot obține și păstra doar prin îngrijirea întregii danturi. Nu este suficient să tratăm doar dinții din față, cei care se văd, ci trebuie să acordăm aceeași atenție și celor din spate, care ne ajută sa mestecăm eficient.

Dr. Mihaela Chivu, medic primar Stomatologie generală, coordonatoarea Clinicii de Stomatologie SANADOR

Reabilitarea estetică a danturii posterioare ne apropie de zâmbetul perfect. Sunt situații în care restaurarea minim invazivă a dinților posteriori poate ameliora și estetic un zâmbet prea îngust, prin lărgirea arcadei cu fațete (veneerlay).

Pașii tratamentului

Întreaga procedură va fi clar explicată în cadrul unei consultații. Se va face examen clinic și radiologic și, la sfârșit, vei avea toate informațiile, fără costuri ascunse. Vei avea un plan de tratament, un deviz, o etapizare și vei ști ce se va face în fiecare ședință, cât va dura, care vor fi timpii de așteptare.

Practic, dacă ai nevoie de obturații, încrustații sau coroane (punți), acestea vor fi etapizate în două ședințe, câte una pentru fiecare jumătate de gură.

Fiecare arcadă dentară va fi tratată în două ședințe, una de amprentare și una de cimentare.

În prima ședință se vor amprenta dinții de pe o arcadă ce necesită lucrări protetice, coroane, încrustații sau overlay și amprenta va fi trimisă către laborator. Sub aceeași anestezie, în funcție de nevoile fiecărui pacient, vor fi plombați dinții vecini celor protezați.

În a doua ședință se vor cimenta piesele protetice și se vor realiza celelalte obturații. În fiecare ședință se va lucra pe câte o arcadă.

În ședințele 3 și 4 se vor aplica aceleași proceduri pe arcada opusă.

Tehnologia folosită

Realizarea unui tratament atât de complex, într-un timp atât de scurt este posibilă cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, disponibile în cadrul Departamentului de Stomatologie SANADOR.

Scanarea intraorală cu Trios permite realizarea în timp record și fără disconfort a amprentei. Nu se mai folosesc metodele de amprentare cu linguri și materiale ce prizează în timp îndelungat, astfel încât senzația de vomă sau disconfortul sunt eliminate. Succesiunea de fotografii realizată de scanner este transmisă instant laboratorului dentar care realizează digital lucrarea protetică și apoi o mașină de frezat extrem de precisă frezează coroana sau încrustația. Controlul și retușul final sunt realizate de un tehnician dentar care pictează și glazurează lucrarea astfel încât să se integreze perfect cu ceilalți dinți restanți.

Laserele dentare Biolase sau Dioda ne permit să înlocuim firele care se puneau subgingival la amprenta clasică și să luăm amprenta în aceeași ședință, fără durere sau sângerare. De asemenea, în cazul în care este nevoie de alungire coronară sau de oprirea sângerării în cazul unei gingii inflamate, laserul este indispensabil. Acesta ne ajută să avem ședințe scurte și fără anestezie.

Accesul în aplicația Smilecloud îți permite să vezi toate etapele de tratament și să comunici eficient pe baza fotografiilor și a filmărilor. Vei avea, în telefonul propriu, situația înainte și după tratament.

Radiologia intraorală și cea panoramică sunt obligatorii pentru un diagnostic corect. Se realizează documentare foto înainte și după proceduri, precum și pentru a furniza informații laboratorului.

Restaurarea dinților posteriori implică dificultăți în masticație în perioada de provizorat, deci cu cât este realizată mai repede, cu atât mai bine. Dinții posteriori se pot fisura și fractura, deci cu cât îi restaurăm mai repede, cu atât mai relaxați putem mesteca.

Având la dispoziție tehnologie de ultimă generație, putem scurta timpii de lucru fără să facem rabat la calitate.

Beneficiile tratării dinților posteriori în patru ședințe

  • Toți dinții de pe o arcadă sunt realizați simultan și de același tehnician din aceleași materiale, cu siguranță toți dinții vor avea o culoare unică și naturală.
  • Anestezia este mult redusă: în abordarea clasică, dacă faci o încrustație este nevoie de două anestezii, dar, daca le faci în etape separate, vei avea nevoie de patru anestezii. Folosind tehnologia laser, cantitatea de anestezic va fi mult redusă.
  • Te vei bucura mult mai repede de o dantură funcțională.

Contraindicații

Contraindicațiile sunt legate de starea generală de sănătate și de problemele în articulația temporomandibulară (însoțite de dureri sau de limitarea deschiderii gurii). În aceste situații, tratamentul se adaptează în funcție de nevoile pacientului.

Dinții uzați, tociți necesită pentru reconstrucție o abordare globală, de mărire a dimensiunii verticale, după tratarea tuturor leziunilor carioase.

Pacienții cu boală parodontală vor fi stabilizați înainte de tratament.

Informații oferite de Dr. Mihaela Chivu, medic primar Stomatologie generală cu competențe în endodonție și parodontologie, coordonatoarea Clinicii de Stomatologie SANADOR

Galerie foto

SANADOR