Beneficiile renunțării la consumul excesiv de alcool

Ce este alcoolismul?

Alcoolismul este o boală și nu un viciu. A fi alcoolic nu înseamnă a bea ocazional, ci înseamnă un consum zilnic de alcool etilic ce variază între 30-50ml , în funcție de fiecare organism în parte, pe un interval de timp îndelungat (exprimat în ani de zile).

Factorul declanșator al acestei afecțiuni este, de cele mai multe ori, unul psihic (o traumă, insatisfacții personale sau legate de locul de muncă etc.), fapt pentru care și în tratamentul acestor bolnavi consilierea psihologică și tratamentul psihiatric joacă un rol important.

Abuzul de alcool afectează nu numai ficatul (acesta putând trece prin toate „fazele” unor afecțiuni hepatice, de la simplă steatoză hepatică (ficat gras), la hepatită alcoolică, ciroză hepatică compensată sau decompensată vascular și parenchimatos și, nu rareori, hepatocarcinom – cancer hepatic), dar și alte organe mai mult sau mai puțin bogate în țesut gras, cum ar fi inima, creierul și testiculele.

Bineînțeles, dacă consumul de alcool se suprapune unei afectări hepatice preexistente (de exemplu, o hepatită cronică virală VHB sau VHC), efectele sunt de cele mai multe ori grave și leziunile ireversibile.

Pentru a ajunge la o afectare severă a funcției ficatului, adică la o ciroză alcoolică, consumul abuziv de alcool trebuie să se întindă pe parcursul a câțiva ani (între 5-10 ani, în funcție de organismul fiecăruia), majoritatea pacienților fiind însă diagnosticați inițial într-o faza paucisimptomatică și mai puțini într-o fază avansată a bolii (ciroză decompensată, cu lichid de ascită, insuficientă hepatică severă, hemoragie digestivă superioară prin efractia varicelor esofagiene sau hepatocarcinom).

Beneficiile renunțării la consumul de alcool

Care sunt efectele benefice ale renunțării la alcool pe termen scurt și lung?

Cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât gradul de reversibilitate, atât al simptomelor cât și al leziunilor anatomo-patologice este mai mare, cu condiția unui sevraj total și de lungă durata (ani de zile). Sevrajul la consumul de alcool trebuie efectuat sub îndrumarea medicilor, întrucât acesta este adeseori însoțit de stări de violență și delir, anxietate și insomnii.

Reversibilitatea unor simptome cum ar fi inapetență, astenia fizică, scăderea libidoului și a „poftei de viață” poate fi aproape în totalitate, cu condiția respectării sevrajului de alcool pe termen lung. De asemenea, funcția hepatică se va îmbunătăți progresiv, probele biologice vor reveni treptat la valori aproximativ normale (în câteva luni), iar dacă au existat complicații precum ascită (și altele, legate de hipertensiunea portală) și acestea vor regresa într-un interval de timp mai lung sau mai puțîn lung, în funcție de resursele organismului pacientului.

Ultimul „parametru” în ceea ce privește reversibilitatea leziunilor este gradul de fibroză al ficatului, care se va urmări prin investigații de specialitate (fibroscan, elastografie hepatică).

În condițiile respectării pe termen lung a sevrajului la alcool, reversibilitatea simptomelor și modificărilor biologice și anatomo-patologice este un numitor comun. Cum însă foarte mulți pacienți „cad în abatere” în ceea ce privește reluarea consumului de alcool, numărul pacienților cu ciroză alcoolică la noi în țară rămâne ridicat (comparativ cu alte state).

Informatiile au fost oferite de Dr. Teodor Badescu, Medic primar Gastroenterologie, Spitalul Clinic SANADOR, si au fost publicate in editia din iunie 2020 a Click Sanatate.

SANADOR