În fiecare vară suntem bombardați cu informatii despre efectele negative ale soarelui asupra pielii și despre beneficiile cremelor cu protecție solară. Tosuși, în timpul vacanțelor la mare suntem predispuși la a face mai frecvent greșeli în detrimentul sănătății noastre.

Specialiștii SANADOR vă arată care sunt cele mai frecvente alegeri nepotrivite când vine vorba despre protecția solară. Iată câteva dintre acestea:

  • Concentrați asupra detaliilor despre UVB, uităm de multe ori să citim pe prospectul cremelor de protecție despre UVA, razele solare responsabile de îmbolnavirea cu cancer și îmbătrânirea pielii. Astfel, dermatologii ne recomandă ca atunci când alegem o cremă de protecție solară să fim atenți la ce tip de protecție oferă - mixtă (atât împotriva razelor UVB, cât și UVA) sau simplă (doar împotriva razelor UVB).
  • Pentru că de cele mai multe ori vacanța noastră este scurtă, vrem să obținem un bronz uniform în cel mai scurt timp și facem compromisuri uitând că în joc este sănătatea noatră. Astfel că alegem să folosim uleiuri de plajă care accelerează procesul de bronzare, dar care au un factor de protecție extrem de redus comparativ cu cremele de plajă, care au ca dezavantaj un proces îndelungat de bronzare.
  • Induși în eroare de zilele noroase din timpul verii, uităm să folosim cremele de protecție. Chiar dacă soarele nu strălucește, dermatologii ne avertizează că pericolul de radiații persistă în atmosferă. Așadar, se recomandă ca și în astfel de zile să folosim creme cu protecție ridicată pentru a evita îmbătrânirea tenului și degradarea celulelor pielii.
  • Uităm să folosim creme de protecție pe anumite zone ale corpului, deși sunt extrem de sensibile, fiind mai puțin expuse soarelui în mod uzual. Printre acestea se numără lobul urechii, partea din spate a lobului urechii, scalpul (pentru care se pot folosi spray-uri mai puțin uleioase) sau partea superioară a labelor picioarelor. Aceste părți ale corpului, dacă nu sunt protejate corespunzător, pot suferi arsuri solare dureroase.
  • Există medicamente care provoacă sensibilități diferite în timpul expunerii la soare. De exemplu, tratamentul pentru tensiune, anticoncepționalele și unele antibiotice, pot da sensibilitate la soare și pot provoca arsuri serioase. De asemenea, există anumite alimente, cum ar fi țelina sau citricele, care contin unele substanțe ce interacționează cu soarele și determină apariția de pete închise, ce dispar abia după câteva luni.
SANADOR