Adevarat si fals despre protectia solara

In fiecare vara suntem bombardati cu informatii despre efectele negative ale soarelui asupra pielii si despre beneficiile cremelor cu protectie solara, totusi, in timpul vacantelor la mare suntem predispusi la a face frecvent mai multe greseli in detrimentul sanatatii noastre. Specialistii SANADOR ne invata care sunt cele mai frecvente alegeri nepotrivite pe care le facem cand vine vorba despre protectia solara. Iata cateva dintre acestea:

  1. Concentrati asupra detaliilor despre UVB, uitam de multe ori sa citim pe prospectul cremelor de protectie despre UVA, razele solare responsabile de imbolnavirea cu cancer si imbatranirea pielii. Astfel, dermatologii ne recomanda ca atunci cand alegem o crema de protectie solara sa fim atenti la ce tip de protectie ofera- mixta (atat impotriva razelor UVB cat si UVA) sau simpla (doar impotriva razelor UVB).
  1. Pentru ca de cele mai multe ori vacanta noastra este scurta, vrem sa obtinem un bronz uniform in cel mai scurt timp si facem compromisuri uitand ca in joc este sanatatea noatra. Astfel ca alegem sa folosim uleiuri de plajacare accelereaza procesul de bronzare, dar care au un factor de protectie extrem de redus, comparativ cu cremele de plaja, care au ca dezavantaj un proces indelungat de bronzare.
  1. Indusi in eroare de zilele noroase din timpul verii, uitam sa folosim cremele de protectie. Chiar daca soarele nu straluceste pe cer,dermatologii ne avertizeaza ca pericolul de radiatii persista in atmosfera. Asadar, specialistii in Dermatologie ne recomanda ca si in astfel de zile sa folosim creme cu protectie mare pentru a evita imbatranirea tenului si degradarea celulelor pielii.
  1. Uitam sa folosim creme de protectie pe anumite zone ale corpului, desi sunt extrem de sensibile, fiind mai putin expuse soarelui in mod uzual. Printre acestea se numara: lobul urechii, partea din spate a lobului urechii, scalpul pentru care se pot folosi spray-uri mai putin uleioase sau partea superioara a labelor picioarelor. Aceste parti ale corpului, daca nu sunt protejate corespunzator, pot suferi arsuri solare dureroase.
  1. Exista medicamente care provoaca sensibilitati diferite in timpul expunerii la soare. De exemplu tratamentul pentru tensiune, anticonceptionalele si anumite antibiotice, pot da sensibilitate la soare si pot provoca arsuri serioase. De asemenea, exista anumite alimente, cum ar fi telina sau citricele, care contin unele substante ce interactioneaza cu soarele si determina aparitia de pete inchise ce dispar abia dupa cateva luni.
SANADOR