Ce este angioplastia coronariană?

Angioplastia coronariană sau coronaroplastia este o intervenție minim invazivă, endovasculară, care permite restabilirea circulației normale în arterele coronare, care transportă sânge oxigen spre inimă. În Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de angioplastie coronariană efectuată în deplină siguranță, Departamentul de Cardiologie Intervențională SANADOR fiind singurul din țară care dispune de două angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7.

Watch on YouTube

Angioplastia este o procedură de cateterism cardiac realizată prin inserarea unor tuburi subțiri și flexibile (catetere) prin rețeaua vaselor de sânge, sub ghidajul razelor X. Procedura este efectuată de un cardiolog specializat în cardiologie intervențională.

Deoarece nu presupune incizii, angioplastia coronariană are multiple avantaje pentru pacienți: risc minim de complicații, durată scurtă de spitalizare și recuperare rapidă. Prin normalizarea fluxului de sânge către inimă, calitatea vieții este crescută semnificativ, iar riscul de infarct miocardic acut este redus. Astfel, coronaroplastia poate face diferența între viață și moarte.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicații pentru angioplastia coronariană

Angioplastia coronariană este indicată pacienților diagnosticați cu:

  • Cardiopatie ischemică și angină pectorală – boala coronariană este caracterizată de îngustarea arterelor coronare, ca urmare a depunerii plăcilor ateromatoase, în ateroscleroză. La efort sau stres, fluxul de sânge către inimă este redus, ceea ce cauzează apariția anginei (durere în piept). Deși afecțiunea poate fi controlată prin medicație și modificări ale stilului de viață, în cazuri severe este indicată revascularizarea;
  • Infarct miocardic acut – este definit de moartea unei porțiuni a inimii, în contextul întreruperii spontane a circulației sângelui. În acest caz, coronaroplastia se efectuează în regim de urgență.

Totuși, angioplastia coronariană nu poate fi efectuată în cazul tuturor pacienților. Uneori, poate fi mai potrivită o intervenție de chirurgie cardiovasculară pe cord deschis – bypass aortocoronarian.

Cum se realizează angioplastia coronariană?

În general, pacientul este sedat intravenos, însă rămâne treaz în timpul procedurii, fiind utilizată anestezia locală la nivelul puncției. În unele cazuri, poate fi necesară anestezia generală. În timpul procedurii, se administrează pe cale intravenoasă și alte medicamente, împreună cu fluide.

Într-o primă etapă, cardiologul intervenționist efectuează o puncție (înțepătură) la nivelul pielii, în general în zona inghinală, accesând astfel artera femurală. Ulterior, montează un tub gol (teacă arterială), prin care vor fi introduse instrumentele necesare tratamentului.

Prin teaca arterială, medicul introduce cateterul (un tub subțire, lung și flexibil), avansându-l prin vasele de sânge, până în arterele coronare. Prin injectarea unei substanțe de contrast, plăcile de aterom sunt evidențiate pe ecranul angiografului.

După localizarea cu precizie a blocajelor coronare, medicul introduce un alt cateter, prevăzut la capăt cu un balon mic, expandabil. Acesta este umflat de-a lungul zonei de stenoză, aplicând presiune pe depozitele de aterom și lărgind, astfel, diametrul arterei. În acest mod, fluxul de sânge către inimă este restabilit.

Uneori, poate fi necesară angioplastia cu stent coronarian. Procedura de stentare presupune fixarea unui dispozitiv metalic, sub forma unui tub de mici dimensiuni, pe pereții arterei, în zona stenozei. Acesta va rămâne permanent în vasul de sânge și poate fi impregnat cu substanțe farmaceutice, care previn recurența. Stentul la inimă are rolul de a menține vasul deschis, împiedicând reculul vascular și restenozarea.

Acest proces este repetat, dacă sunt prezente mai multe zone de stenoză. Procedura nu este dureroasă, însă poate fi resimțit un disconfort ușor în regiunea tratată. La finalul procedurii, medicul extrage cateterele și celelalte instrumente, apoi aplică un bandaj compresiv la nivelul puncției.

Durata spitalizării variază de la un pacient la altul. În general, pacienții pot pleca acasă în aceeași zi sau după 1-2 zile de monitorizare în spital. După procedură, pacientul trebuie să se odihnească, să evite efortul intens, să se hidratezi optim, pentru a elimina substanța de contrast, și să respecte medicația prescrisă de medic.

Avantajele coronaroplastiei

Principalul beneficiu al coronaroplastiei este faptul redarea circulației normale a sângelui spre inimă printr-o tehnică non-chirurgicală. Acest lucru ameliorează simptomatologia (cum ar fi angina pectorală). Astfel, calitatea vieții pacientului este îmbunătățită – toleranța la efort crește, ceea ce permite efectuarea activităților pe care înainte le evita. În cazul unui infarct miocardic acut, tratamentul crește șansele de supraviețuire și scade riscul de recurență.

De asemenea, deoarece este o procedură minim invazivă, angioplastia cu balon și stent prezintă o serie de avantaje unice față de alte tipuri de intervenții, cum sunt cele pe cord deschis:

  • Este sigură pentru majoritatea pacienților, deoarece nu presupune efectuarea unor incizii extinse;
  • Riscul de complicații este mai mic decât în cazul procedurilor chirurgicale, deoarece țesuturile sunt lezate minim;
  • Nu se asociază cu cicatrici;
  • Nu este dureroasă;
  • Datorită tehnicii endovasculare, recuperarea post-intervenție este facilă și rapidă – în general, pacienții se pot întoarce la locul de muncă după aproximativ o săptămână.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Când este indicată angioplastia coronariană și când este necesar bypass aortocoronarian?

Deși procedurile minim invazive sunt opțiunile terapeutice de elecție, în anumite situații, acestea nu pot fi efectuate. Atunci când angioplastia coronariană nu este posibilă, este indicat bypassul aortocoronarian, o procedură chirurgicală, pe cord deschis. Acest tratament presupune prelevarea unui vas de sânge sănătos din altă zonă a corpului (graft), urmată de atașarea sa de artera afectată, sub zona de stenoză. Astfel, medicul creează o nouă rută pentru fluxul de sânge, care ocolește regiunea îngustată.

Bypassul aortocoronarian este indicat în următoarele situații:

  • Stenoză semnificativă în artera coronară principală stângă (obturație în proporție de peste 50%);
  • Stenoză în artera descendentă anterioară stângă și în altă arteră majoră;
  • Stenoză la nivelul a trei artere ale inimii, care cauzează durere în piept;
  • Una sau mai multe stenoze mai mari de 70%, care nu răspund la medicație (simptomele anginei persistă, în ciuda tratamentului maximal);
  • O stenoză mai mare de 70% în cazul unui pacient care a supraviețuit în urma unui stop cardiac provocat de tahicardia ventriculară;
  • Restenozare în urma procedurii de angioplastie coronariană.

Atunci când sunt afectate mai multe artere coronare, bypass-ul aortocoronarian este considerat superior stentării. De asemenea, angioplastia coronariană nu este indicată pacienților cu o stenoză mai mare de 70% sau completă, nici celor cu artera coronară principală stângă afectată (risc de obstrucție acută în timpul procedurii). Bypassul coronarian este de preferat și în cazul pacienților cu anomalii de structură ale arterelor.

Decizia privind abordarea terapeutică îi aparține medicului cardiolog, împreună cu echipa medicală. Specialistul va lua în considerare toate particularitățile individuale, pentru a alege cel mai potrivit tratament.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Angioplastia coronariană la Spitalul Clinic SANADOR

Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților proceduri avansate de angioplastie coronariană, efectuate în deplină siguranță. Laboratorul de Cateterism de la SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

După efectuarea angioplastiei coronariene, pacienții sunt preluați de Unitatea de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC) sau, la nevoie, de Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, pentru recuperare rapidă.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR dispune de angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7.

În funcție de indicația medicală, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții cu ischemie cardiacă pot beneficia și de proceduri hibride, care îmbină tratamentul intervențional cu proceduri de chirurgie cardiovasculară.

Atunci când coronaroplastia nu este posibilă, pacienții au acces la bypass aortocoronarian, operația fiind realizată în noul bloc operator complet digitalizat de la Spitalul Clinic SANADOR, dedicat intervențiilor cardiovasculare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR