Angioplastia coronariana, procedura minim invaziva in cazul unui infarct

Infarctul miocardic - una dintre principalele cauze ale deceselor in lume

Conform statisticilor prezentate de curand de Fundatia Romana a Inimii, in Romania, aproximativ 150.000 de persoane mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60% din decesele inregistrate. Infarctul miocardic (atacul de cord) este una din principalele afectiuni cardiovasculare si se produce in momentul in care muschiul inimii (miocardul) nu este irigat corespunzator.

Cea mai frecventa cauza a acestuia este ateroscleroza (ingustarea arterelor din cauza depunerii de colesterol, calciu). Printre factorii care schimba cu totul ritmul organismului si supun sistemul cardiocirculator unui stres suplimentar , se numara: hipertensiunea arteriala, alimentatia bogata in grasimi nesanatoase-saturate, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, sedentarismul, stresul si lipsa somnului.

Cum poate fi depistat si ce e de facut? Infarctul poate fi semnalat printr-un spasm coronarian care se producein momentele de stres, in care tensiunea arteriala are valori ridicate, si care se manifesta printr-o durere ascutita in piept timp de peste 10 minute.

Diagnosticarea se realizeaza printr-o coronarografie -una dintre cele mai bune tehnici de depistare a bolilor coronariene. In cazurile grave, daca medicul localizeaza ingustari arteriale mai mari de 50-70% pe anumite segmente, el poate recomanda dilatarea acestora cu ajutorul unui balon si a unui stent - un dispozitiv care se introduce in vasele de sange afectate, pentru largirea acestora si fluidificarea fluxului de sange care circula spre inima.

Montarea stentului se realizeaza printr-o procedura numita angioplastie coronariana cu stent - o interventie minim invaziva care implica folosirea unui aparat numit angiograf (utilizeaza razele X) si care se realizeaza in cadrul laboratorului de cardiologie interventionala. Stentul este fabricat din diverse aliaje si are calitati diferite in ceea ce priveste reactivitatea organismului fata de el. Exista atat stenturi metalice, cat si stenturi farmacologic active, care reduc riscul complicatiilor sau stenturi absorbabile , dezvoltate in ultimii ani - se absorb in primii doi ani de la montare.

In cazul utilizarii celor din urma, este esential ca pacientul sa continue colaborarea cu medicul cardiolog clinician si cu medicul interventionist, in vederea evaluarii periodice sau a refacerii coronarografiei.

La SANADOR sunteti tratati de una dintre cele mai experimentate echipe de chirurgi din tara In cadrul spitalului Clinic SANADOR, angioplastia coronariana cu stent se realizeaza in cadrul departamentului de Cardiologie Interventionala . Departamentul este alcatuit din laboratorul de Cateterism Cardiac (coronarografii, angiografii, angioplastii etc.) si laboratorul de Electrofiziologie (ablatii, implanturi, defibrilatoare, pacemaker, etc.).

Pentru realizarea procedurilor de chirurgie minim invaziva, laboratorul de Cateterism Cardiac al departamentului este dotat cu doua angiografe Philips Azurion 7 de ultima generatie , iar pacientii beneficiaza de medici cu o vasta experienta, precum Dr. Rodica Niculescu, sefa Departamentului de Cardiologie Interventionala.

Infiintata in 2013 , noua sectie de Chirurgie Cardio - Vasculara este utilata cu echipamente de ultima generatie si de cea mai inalta performanta, care permit realizarea unor proceduri chirurgicale de mare complexitate, care acopera toata gama afectiunilor cardiace si vasculare din patologia adultului, precum si abordarea chirurgiei cardiace minim invazive - un domeniu relativ nou, care, prin mijloacele sale moderne creste calitatea vietii pacientilor. Departamentul este de asemenea conectat cu sectia de Anestezie Terapie Intensiva, dotata pentru a face fata oricarei interventii chirurgicale, fiind a treia ca marime din Bucuresti.

SANADOR