Eritrocitele, denumite si globule rosii, sunt produse la nivelul maduvei osoase, avand o durata de viata de aproximativ 120 de zile. Anemia hemolitica survine atunci cand eritrocitele sunt distruse prematur, iar maduva nu mai poate compensa pierderile. Anemia hemolitica poate fi intracorpusculara (ereditara) sau extracorpusculara (din cauza factorilor externi).

1. Anemie hemolitica intracorpusculara - Eritrocitele sunt distruse din cauza unui defect, care poate afecta membrana acestora, sistemul enzimatic sau structura hemoglobinei. In aceasta categorie se incadreaza si hemoglobinuria paroxistica nocturna, fiind singura afectiune intracorpusculara care nu se transmite pe cale genetica.

2. Anemie hemolitica extracorpusculara - Globulele rosii sunt distruse ca raspuns la un agent extracorpuscular, precum anticorpii (anemie hemolitica autoimuna), defectele de circulatie, medicamentele, diverse microorganisme (virusul malariei) sau toxine (venin de sarpe, ciuperci otravitoare).

Anemie hemolitica - Simptome

Formele mai usoare pot fi asimptomatice. In schimb, anemiile severe pot avea manifestari ce afecteaza grav viata persoanei in cauza. Alaturi de simptomele specifice anemiilor (paloare, astenie, tahicardie, senzatie de ameteala, vertij etc.), anemiile hemolitice prezinta urmatoarele particularitati:

Icter - Distrugerea eritrocitelor cauzeaza eliberari de hemoglobina, care este transformta in bilirubina. In cantitati mari, acest pigment cauzeaza coloratia in galben a pielii si in cea bruna a urinei.

Durere in abdomenul superior - Nivelul crescut de bilirubina, alaturi de colesterol, poate produce calculi in interiorul colecistului (vezica biliara). De asemenea, in stadii avansate, poate conduce la hepato- si spleno- megalie (marirea splinei si a ficatului).

Dureri ale membrelor inferioare - Se manifesta in cazul siclemiei (drepanocitoza), caz in care eritrocitele au o forma anormala, de secera, putand cauza blocarea vaselor mici.

Diagnostic

Diagnosticul este stabilit in urma examenelor de laborator, precum analiza sangelui (pentru a identifica valorile bilirubinei, hemoglobinei, enzimelor hepatice si reticulocitelor). Tratamentul variaza in functie de gravitate, de varsta, de antecedente si starea actuala de sanatate a pacientului.