Caderea parului (alopecie, calvitie)

Alopecia androgenica este o boala a dermului care afecteaza in cea mai mare masura barbatii. Perioada in care apare aceasta afectiune este adolescenta, insa in cazul persoanelor de sex feminim, apare dupa varsta de 30 de ani. Alopecia afecteaza doar regiunea capului, avand la baza o predispozitie genetica.

Alopecia se manifesta la nivelul foliculilor pilosi de la nivelul scalpului. In medie, o persoana are in jur de 5 milioane de foliculi pilosi la nivelul intregului corp, dintre care 100.000 sunt localizati la nivelul capului. Aceasta formatiune epiteliala are aspectul unui sac de mici dimensiuni care inconjoara si hraneste radacina parului.

Cele 3 faze de crestere ale parului

1. Faza anagena - caracterizata de cresterea activa a parului, care poate dura de la 3 la 5 ani.

2. Faza catagena - are o durata scurta, de doar cateva saptamani, fiind caracterizata prin degenerarea firului de par.

3. Faza telogena (faza de repaus) - marcata de caderea firului de par.

De regula, aceste trei faze nu sunt sincronizate, existand concomitent. Estimarile arata ca un procent de 90% din totalul firelor de par se afla de regula in prima faza si doar 10 procente sunt in faza telogena.

In cazul alopeciei, caderea parului este continua, iar regenerarea este limitata, culminand cu disparitia completa a firelor de par. Alopecia poate fi caracterizata si de trecerea de la fire de par groase, sanatoase si mature la fire de par subtiri, scurte si albe. Acest proces este o consecinta a scurtarii primei faze de crestere a parului (faza anagena), caz in care firele de par aflate in faza telogena detin un procentaj mai ridicat.

Cu toate ca datele stiintifice nu sunt precise, exista totusi o corelatie intre alopecie si alte afectiuni, cum ar fi incidenta crescuta a bolilor de natura cardiaca precum infarctul miocardic, bolile coronariene si hipertensiunea arteriala, dar si cancerul de prostata, obezitatea si diabetul. In cazul femeilor, alopecia consta intr-o pierdere difuza a parului (fata de absenta intr-o zona concentrata, cum este in cazul barbatilor). Alopecia la persoanele de sex feminin apare de regula dupa menopauza si este asociata unui risc crescut de sindrom polichistic ovarian.

Cauzele alopeciei

Cu toate ca factorii genetici sunt cei care dicteaza in cea mai mare masura aparitia alopeciei, aceasta afectiune nu este clasificata drept pur ereditara. De multe ori pot interveni si alti factori hormonali sau de mediu, inca neidentificati cu precizie.

Tratamentul alopeciei se face pe baza de medicamente aprobate, prescrise de medic. Cele mai comune sunt Minoxidil, sub forma unei lotiuni care se aplica in zona afectata, si Finasteride, medicament administrat oral si destinat barbatilor.