Indicațiile tiroidectomiei
Principalele indicații ale tiroidectomiei sunt la pacienți cu nodul tiroidian, gușă micronodulară sau tiroidită care prezintă simptome locale de compresie sau creștere în volum (pacientul fiind deranjat de volumul anormal al tiroidei la deglutiție sau respirație, modificări ale vocii sau estetic).
Gușa tiroidiană (gușă toxică sau gușă netoxică) este o mărire de volum a glandei tiroide, care devine palpabilă și vizibilă la nivelul gâtului. Daca aceasta crește mult în volum, poate determina apariția unor simptome precum: greutate la respirat, senzație de sufocare, dificultate la înghițit alimente lichide sau solide, voce răgușită. Tiroidectomia totală este intervenția preferată pentru tratamentul gușii bilaterale. Atunci când un lob este normal, adică nu prezintă modificări nodulare, hemitiroidectomia este recomandată pentru tratamentul gușii unilaterale.
Hipertiroidismul apare prin producția în exces de hormoni tiroidieni și eliberarea lor în sânge, cu răsunet în economia întregului organism. Tratamentul poate fi medicamentos, prin administrare de iod radioactiv (RAI) sau chirurgical, ca tratament inițial sau de rezervă, când iodul radioactiv sau terapia medicamentoasă sunt contraindicate (alergii medicamentoase, reacții adverse, dorința de a avea copii într-un interval scurt de timp etc.) sau nu sunt dorite de pacient. Hipertiroidia se operează, în general, în eutiroidie, după echilibrarea medicamentoasă a tulburărilor funcționale. Hipertiroidismul poate fi cauzat de boala Basedow-Graves, gușa multinodulară toxică sau de un nodul unic toxic.
Boala Basedow Graves: la pacienții cu oftalmopatie Graves moderată până la severă, tiroidectomia totală trebuie considerată ca tratament definitiv de primă intenție, cu echilibrare hormonală preoperatorie.
Nodulii tiroidieni sunt, în general, formațiuni tumorale benigne. Orice nodul tiroidian poate ascunde însă dezvoltarea unor celule canceroase, motiv pentru care descoperirea unui nodul tiroidian trebuie tratată și investigată cu seriozitate, pentru a exclude un eventual diagnostic de cancer tiroidian.
- În cazul nodulilor tiroidieni suspecți cu puncție FNAB care îi clasifică citologic ca Bethesda III, factorii clinici, caracteristicile ecografice ale nodulului și decizia informată a pacientului stabilesc care sunt pașii terapeutici de urmat – pot presupune urmărire medicală atentă, cu repetarea periodică a FNAB, sau intervenție chirurgicală (tiroidectomie).
- În cazul nodulilor tiroidieni suspecți cu puncție FNAB care îi clasifică citologic ca Bethesda IV, V, VI, se recomandă tiroidectomia.
Cancerul tiroidian poate să apară sub diverse forme evolutive, de la unele cu evoluție extrem de lentă și grad redus de periculozitate, până la cancere extrem de agresive, cu evoluție rapidă. Principalele tipuri de cancer tiroidian sunt: cancerul papilar, cancerul folicular, cancerul medular și cancerul anaplazic, însă tiroida poate fi și sediul unor tumori metastatice cu punct de pornire în alt organ (sân, rinichi) sau pentru alte tumori rare, cum sunt limfoamele.
Aceste tumori se tratează de primă intenție prin intervenție chirurgicală de excizie în întregime a glandei tiroide, însoțită de excizia formațiunilor ganglionare din zona gâtului (disecție limfatică), ulterior putând fi necesar un tratament suplimentar cu iod radioactiv.
După efectuarea tiroidectomiei, pacienții vor urma toata viața un tratament de substituție hormonală, sub supravegherea periodică a medicului endocrinolog.De asemenea, poate fi realizată o investigație specială - scintigrafia whole body după administrare de radioiod, care arată dacă există resturi ale țesutului tiroidian în organism.
Cu toate că tratamentul medicamentos și chirurgical sunt foarte bine cunoscute și standardizate, ele trebuie întotdeauna individualizate, de la caz la caz. Întrucât fiecare pacient este unic și necesită tratament individualizat, nimic nu poate înlocui un consult medical la medicul specialist pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice ulterioare.
Informații oferite de Dr. Dana Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie generală, supraspecializată în chirurgia endocrină cervicală, cu competență în ultrasonografie generală, la Spitalul Clinic SANADOR.