Rotarix: este vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus, pulbere si solvent pentru suspensie orala. E indicat pentru imunizarea activa a sugarilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 24 de saptamani, pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infectia cu rotavirus.

Ce este Rotavirusul

Ca sa intelegem cum actioneaza Rotarix, trebuie sa stim ce este rotavirusul. Aceasta este cea mai frecventa cauza a bolii diareice severe si singura cauza majora de deces in urma bolii diareice la copiii de pretutindeni. Desi boala este considerata endemica pretutindeni, mai mult de 90% din decese apar in tarile in curs de dezvoltare. In cazul putin probabil in care un sugar scuipa sau regurgiteaza cea mai mare parte din vaccin, o doza unica de inlocuire poate fi administrata la aceeasi vizita medicala.

Administrare

Rotarix, mod de administrare: se recomanda ca la sugarii la care se administreaza o prima doza de Rotarix, schema de vaccinare sa se completeze cu o a doua doza din acest vaccin.

Cui i se administreaza acest vaccin? Rotarix nu se va administra la copii mai mari de 24 de saptamani. Nu trebuie niciodata injectat, se administreaza numai pe cale orala. Acest vaccin trebuie amanat la copilasii cu diaree sau varsaturi. Administrarea acestui vaccin la sugarii cu suspiciune sau diagnostic de imunodeficienta, inclusiv cu expunere in utero la tratament imunosupresor, trebuie sa fie bazata pe evaluarea atenta a raportului risc/ beneficiu.

SANADOR iti precizeaza faptul ca rotavirusul cauzeaza decesul a peste 500.000 de copii anual, precum si imbolnavirea a altor milioane, majoritatea acestora provenind din tirile in curs de dezvoltare. Odata finantate, programe eficiente de imunizare pot ajuta la atingerea obiectivele Natiunilor Unite de diminuare a mortalitatii infantile (Millennium Development Goal). Rotarix este inregistrat in prezent in mai mult de 100 de tari din lume si este aprobat de agentii importante de reglementare, precum Agentia Europeana a Medicamentelor (EMEA) si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (FDA).

Atentie! Rotarix nu ofera protectie impotriva gastroenteritei determinate de alti agenti patogeni in afara de rotavirus. Nu sunt disponibile date privind utilizarea Rotarix pentru profilaxia postexpunere. Rotarix trebuie administrat cu precautie la persoanele care intra in contact apropiat cu persoane cu imunodeficienta, cum ar fi cei cu afectiuni maligne sau cu alte imunodeficiente sau cei la care se administreaza tratament imunosupresor.

Riscuri

Cand nu trebuie utilizat Rotarix? Cand copilul a prezentat anterior orice reactie alergica la vaccinuri cu rotavirus sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin. Daca micutul s-a nascut cu o malformatie a intestinelor care ar putea duce la aparitia invaginatiei. In cazul in care copilul tau are o infectie severa cu febra mare. Daca micutul prezinta diaree sau varsaturi. Poate fi necesara amanarea vaccinarii pana la vindecare.

80% din infectiile cu rotavirus din tarile in curs de dezvoltare apar in cazul copiilor sub un an.

SANADOR