Premieră națională: tratamentul endovascular al hipertensiunii intracraniene idiopatice

București, 27 februarie 2022. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de radiologie intervențională condusă de Dr. Cristian Mihalea și Conf. Dr. Bogdan Popa a realizat, în premieră pentru România, tratamentul endovascular al hipertensiunii intracraniene idiopatice prin stentare venoasă cerebrală pentru stenoza de sinus transvers.

Hipertensiunea intracraniană idiopatică este un sindrom descris relativ recent, caracterizat prin cefalee puternică brusc instalată, dublată de o reducere a acuității vizuale instalată rapid, în doar câteva săptămâni. Pacienții ajung adesea la medicul oftalmolog, care observă edemul papilar de cauză necunoscută. Puncția lombară evacuatorie ameliorează tranzitoriu tabloul clinic, iar examenul imagistic angio-RM cu timp venos este cel care identifică, în mai mult de jumătate din cazuri, o stenoză a unei vene mari de la nivelul creierului – sinusul transvers sau sinusurile sigmoide.

Pacienta tratată endovascular la SANADOR s-a prezentat cu cecitate bilaterală (orbire) instalată brusc, în urmă cu 4 săptămâni. Investigațiile imagistice au evidențiat o stenoză strânsă a sinusului transvers, cu diametrul redus la 2 mm de la 7 mm cât ar fi fost normal. Echipa de radiologie intervențională a ales să plaseze în interiorul vasului de sânge, în premieră națională, un stent împletit cu diametrul de 8 mm și lungimea de 40 mm. Procedura, care a durat aproximativ 4 ore, s-a realizat endovascular, prin puncție directă a venei jugulare stângi sub control radiologic și prin abord femural drept. Rezultatele au fost foarte bune și au putut fi observate încă din primele ore de după intervenție, obținându-se o ameliorare a acuității vizuale. Spitalizarea a fost de scurtă durată, pacienta externându-se după doar 3 zile de internare.

În absența unei intervenții prompte, leziunile nervilor optici pot evolua către orbire permanentă. Medicii atrag astfel atenția asupra recunoașterii sindromului de hipertensiune intracraniană idiopatică și asupra nevoii de diagnostic imagistic avansat, prin angio-RM cerebral cu timp venos, realizat cu aparate de ultimă generație, cu puterea de 3 Tesla. Pacienții tratați minim invaziv prin plasarea unui stent în laboratorul de cateterism își recuperează rapid vederea și își pot relua în foarte scurt timp activitățile obișnuite.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedura de stentare a sinusului transvers a fost efectuată de Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională la CHU Bicêtre Paris, și Conf. Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologie intervențională, coordonatorul Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând realizarea unor tratamente endovasculare avansate, pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 22 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

SANADOR