Premiera medicala nationala - embolizare cerebrala prin tehnica de dublu abord vascular

Viata unei paciente de 41 ani, diagnosticata cu fistula durala complexa de sinus sigmoid stang a fost salvata printr-o interventie minim invaziva, realizata in premiera nationala la spitalul SANADOR. Interventia, incheiata cu succes, a constat in embolizarea cerebrala prin tehnica de dublu abord vascular si a fost realizata de o echipa condusa de Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie - imagistica medicala, dr. Cristina Spinu, medic primar medicina interna, specialist cardiologie interventionala si dr. Cristian Nicolae Mihalea, medic specialist radiologie - imagistica medicala, care opereaza in Franta. Procedura a durat aproximativ 5 ore, iar pacienta a fost externata in 48 de ore.

Afectiunea de care suferea pacienta a constat intr-o

comunicare anormala dintre sistemul arterial si cel venos al circulatiei cerebrale

. In lipsa unui tratament specializat, aceasta putea conduce la hemoragie cerebrala de tip intraparechimentos. Printre cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni se numara acufena (vajaitul permanent in urechi), dispneea persistenta (respiratia dificila) cauzata de amestecarea sangelui arterial cu cel venos.

Particularitatea tehnica a acestei interventii (si cea care o defineste ca premiera nationala) consta in faptul ca

abordul vascular folosit a fost unul dublu, atat arterial cat si venos

, fapt ce a permis la sfarsitul procedurii atat embolizarea completa a intregului pat vascular fistulos, dar mai ales prezervarea permeabilitatii sinusului sigmoidian stang afectat. Un important avantaj al acestei tehnici este dat de utilizarea unei cantitati minime de material embolic cerebral si implicit,un cost mai redus al interventiei. Pacienta a tolerat foarte bine intreaga procedura, ea fiind externata dupa 48 de ore.

"

Realizarea acestui tip de proceduri neurointerventionale in cadrul spitalului SANADOR deschide un nou drum pacientilor care sufera de patologie cerebrovasculara. Aceasta este posibila datorita unei dotari de inalta performanta si a unei abordari pluridisciplinare dintre neurochirurgie si neuroradiologie interventionala, in acest sens aportul prof.dr. Alexandru V. Ciurea precum si bogata experienta internationala a echipei de radiologie interventionala a dr. Bogdan Popa si dr. Cristian Mihalea fiind de un real folos. Continuam sa investim in medici calificati si in echipamente moderne pentru ca pacientii sa nu mai fie nevoiti sa se trateze in strainatate."

a afirmat dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.

Echipa operatorie a fost formata din

dr.Bogdan Popa

, presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, medicul care a efectuat primele proceduri de radiologie interventionala in spitalul SANADOR,

dr. Cristina Spinu,

medic primar medicina interna, specialist cardiologie, atestat studii complementare, cardiologie interventionala din cadrul SANADOR si

dr. Cristian Mihalea

, medic in cadrul Serviciului de Neuroradiologie interventionala CHU Beaujon Paris (unul din centrele cu cea mai bogata experienta in acest domeniu din Europa).

Embolizarea

este o procedura de tip minim invaziv, fiind realizata la nivel endovascular si astfel prezinta o serie de avantaje pentru pacienti: este rapida, cu disconfort minim, durata de spitalizare si cea recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este redusa. Interventia a fost efectuata sub anestezie generala, in cadrul laboratorului de angiografie al spitalului SANADOR, utilat cu angiograf Siemens Artis zee de ultima generatie, care permite preluarea si stocarea imaginilor de inalta rezolutie din interiorul vaselor de sange (angiograma).

Despre Echipa operatorie: Dr. Bogdan POPA Medic primar radiologie - imagistica medicala in cadrul spitalului SANADOR

Doctor in stiinte medicale cu supraspecializare in radiologie interventionala este unul dintre cei mai buni medici radiologi din Romania.

Cu peste 16 ani experienta in domeniul radiologiei interventionale, a luat parte la numeroase stagii in Japonia, dar si in alte tari europene.

Este presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie interventionala si vicepresedinte al Societatii Romane de Radiologie-Imagistica Medicala.

In 2012 a realizat in priemiera nationala primele trei chemoembolizari cu microsfere absorbabile, o procedura moderna in tratarea bolnavilor de cancer hepatic.

Dr. Cristina Maria Spinu Medic primar medicina interna, specialist cardiologie, atestat studii complementare, cardiologie interventionala, SANADOR.

Cu o experienta medicala de peste 17 ani si o activitate stiintifica bogata, este co-autoare a 5 lucrari publicate in reviste internationale si a 2 lucrari publicate in reviste nationale, sub-investigator/coordonator a 18 studii clinice. De asemenea a participat la numeroase congrese nationale si internationale. Incepand cu anul 2002, Dr. Spinu si-a desfasurat activitatea in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon" Bucuresti, Clinica de Medicina interna si cardiologie, sectia de Cardiologie, departamentul USTACC ca medic specialist medicina interna si cardiologie, precum si in cadrul Spitalului Clinic Colentina ca medic primar Medicina interna, Laboratorul de Angiografie - medic specialist cardiologie.

In perioada 2012 - 2014, Dr. Spinu a participat la cursuri de pregatire pentru atestarea in cardiologie interventionala in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "C.C.Iliescu" Bucuresti.

Dr. Cristian Nicolae Mihalea Medic specialist radiologie - imagistica medicala, spitalul universitar CHU Beaujon , Paris, Franta, serviciul Neuroradiologie Interventionala Pr. Jacques Moret si Pr. Laureant Spelle.

A sustinut numeroase prezentari la numeroase congrese si conferinte nationale si internationale dedicate neuroradiologiei. Este co-autorul mai multor articole stiintifice, iar in prezent urmeaza un curs de neuroradiologie diagnostica si terapeutica in cadrul universitatii Pierre et Marie Curie (Paris VI).

Atestat in terapie endovasculara in accidentul ischemic cerebral acut, Dr. Cristian Mihalea este in prezent medic specialist Radiologie- Imagistica medicala in cadrul CHU Beaujon (Paris, Franta) - unul din spitalele cu cea mai bogata experienta in acest domeniu din Europa.

SANADOR