PET-CT este o investigație imagistică de medicină nucleară de înaltă performanță care utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT). PET-CT furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

 • Vino la Centrul Oncologic SANADOR, pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de imagistică metabolică și funcțională!

Investigația PET-CT se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susținerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului.

Watch on YouTube

Echipa medicală din departamentul PET-CT este alcătuită din medic de Medicină nucleara, medic radiolog (sau medic cu dublă specialitate), fizician medical cu specializare PET-CT, asistenți medicali.

Vino la Centrul Oncologic SANADOR, pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de imagistică metabolică și funcțională! La SANADOR, dispunem de echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Programează-te acum!

 • La Centrul Oncologic SANADOR, realizăm investigații PET-CT în contract cu CNAS

Beneficiile PET-CT

PET-CT este o investigație non-invazivă din cadrul medicinei nucleare și folosește radiotrasori care se injectează intravenos și funcționează ca un analog al glucozei. Dat fiind metabolismul lor ridicat, cele mai multe celule tumorale consumă mai multă glucoză în comparație cu celulele sănătoase. Astfel, regiunile în care există acumulare crescută de radiotrasor corespund zonelor cu metabolism glucidic crescut, detectând cu înaltă precizie locul celulelor tumorale.

Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații, prin fuzionarea imaginilor PET și CT realizându-se harta activității metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate. Astfel, localizarea tumorii primare sau a metastazei este foarte exactă.

Pentru pacient, există avantajul efectuării unui singur examen, din care se obțin date pentru diagnosticarea precisă metabolică și morfologică, stadializare/restadializare post-terapeutică.

PET-CT crește precizia diagnosticului, ajutând la alegerea conduitei terapeutice țintite. Avantajul principal al acestei investigații este că îmbină datele legate de diagnosticarea metabolică și morfologică, realizând stadializarea/restadializarea post-terapeutică într-o singură examinare.

Rolul diagnostic al PET-CT

Prin intermediul PET-CT-ului se pot diagnostica multiple patologii oncologice:

Cu ajutorul examinării PET-CT ce utilizează tehnologia de înaltă performanță Siemens Biograph Horizon-3R, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze.

Watch on YouTube


Monitorizarea oncologică se realizează tot cu ajutorul PET-CT, garantând informații importante cu privire la reevaluarea stadializării bolii și răspunsul la tratamentul oncologic. De asemenea, investigația poate fi recomandată și în cazul gamapatiilor monoclonale, pentru a evalua extinderea bolii și a ghida tratamentul.

Doze reduse de iradiere

Deși combină două metode diagnostice care generează imagini, iradierea este mai scăzută comparativ cu un CT normal. Substanțele radioactive administrate se elimină relativ repede, cea mai des folosită (18FDG – 18-fluorodezoxi-glucoză) își reduce radioactivitatea la jumătate, la 120 de minute de la administrare. Componentele radiotrasorului sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.

Expunerea la PET-CT corespunde aproximativ dozei triple a expunerii naturale anuale la care populația europeană este expusă în medie, iar riscul apariției efectelor secundare prin iradiere este neglijabil.

Contraindicațiile efectuării acestei investigații sunt sarcina și alăptarea.

Programează-te la PET-CT:

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Centrul Oncologic SANADOR

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto

SANADOR