Intervenție chirurgicală de închidere a fistulei esotraheale, la SANADOR

Fistula esotraheală, un diagnostic grav

De multe ori în viață nu ne dăm seama cât de importante sunt anumite funcții ale organismului, cum ar fi vorbitul sau banalul mâncat. Realizăm abia atunci când apare o problemă de sănătate care ne împiedică să mai fim la fel și totul devine din ce în ce mai greu. Timp de peste șase luni, Călin nu a putut să mai scoată niciun sunet sau să guste din mâncarea preferată.

În luna aprilie, Călin, un pacient în vârstă de 50 de ani, a suferit un accident vascular cerebral și un infarct miocardic acut, ceea ce a condus la stop cardiorespirator. Totul s-a întâmplat acasă, în timp ce era la masa de prânz alături de familie. Bărbatului i s-a făcut rău și a leșinat. Primul care a intervenit a fost fiul său, care a început manevrele de resuscitare. Timp de 40 de minute, Călin a fost resuscitat de acesta, în timp ce două ambulanțe erau pe drum. 

După intervenția medicilor, bărbatul a fost transportat la cel mai apropiat spital și timp de două săptămâni a fost în comă profundă, la terapie intensivă. Fiind într-o stare gravă, medicii erau rezervați în privința evoluției pacientului. Cu toate acestea, după două săptămâni, Călin a reușit să se trezească din comă, însă problemele lui au continuat. Era slăbit fizic și epuizat psihic, își amintea cu greu lucruri și avea mereu nevoie de ajutor. Pentru că a stat mult timp intubat, Călin a dezvoltat o fistulă esotraheală, un diagnostic grav, care poate duce la complicații severe și, uneori, poate pune în pericol viața pacientului.

„Este un caz cu totul și cu totul deosebit, pentru că este un pacient care a fost resuscitat de două ori. Prima dată a fost resuscitat pentru un infarct și atunci a avut mare noroc pentru că cei de lângă el au fost dibaci și au reușit să-l reanimeze, apoi, la ceva vreme, a făcut și un embolism pulmonar. Toate acestea au necesitat o intubație prelungită, aceasta fiind, de fapt, și cauza apariției fistulei esotraheale. Când pacientul are o intubație orotraheală și mai are și o sondă nazogastrică pentru alimentare sau decomprimarea stomacului, atunci între cele două corpuri dure se produce o necroză, adică putrezirea părții membranoase a traheei și esofagului. În acest fel, apare fistula esotraheală, care reprezintă o comunicare anormală între esofag și trahee. Pericolul cu această fistulă este dat de faptul că atunci când pacientul înghite, conținulul înghițit, în loc să ajungă în stomac, ajunge parțial și în plămâni. În pasul următor, plămânii se infectează și apar pneumonii, bronhopneumonii sau alte complicații”, explică Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR.

Operație salvatoare realizată cu succes, la Spitalul Clinic SANADOR

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pentru Călin, dar și pentru cei apropiați, a urmat o perioadă foarte grea. Bărbatul avea nevoie mereu de ajutor, întrucât avea montată o traheostomă, care îl împiedica să mănânce sau să vorbească. Acest dispozitiv se montează pentru a proteja traheea, corzile vocale, dar și pentru a elimina secrețiile. Traheostomia este o procedură recomandată la câteva zile după ce pacientul a fost intubat.

„111 zile a fost internat la Institutul de Urgență pentru Boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, după care pe 11 august am mers acasă. Am renunțat la serviciu ca să am grijă de el. Mi-a fost foarte greu, pentru că avea nevoie de o îngrijire specială și nu aveam cunoștințe medicale, dar am reușit împreună. Comunicam mai mult prin semne și înțelegeam pe buze ce spunea. Avem 34 de ani de căsnicie, ne cunoaștem orice gest, orice mișcare, dar foarte mult prin semne. La început, nici nu putea să scrie. Scria o literă, două din cuvânt și se oprea. Apoi, treptat, a reușit să scrie câte un cuvânt, o propoziție. Am lucrat foarte mult rebus, era una din plăcerile noastre să lucrăm rebus împreună, iar asta l-a ajutat foarte mult, i-a ajutat memoria, a recuperat”, povestește emoționată Geta, soția lui Călin și sprijinul său de nădejde în tot acest timp.

Călin, imediat după operație

Pacient cu multiple afecțiuni, tratat la Spitalul Clinic SANADOR

  • „Am avut încredere în această echipă! Vreau să spun că după două zile am putut să mănânc, pot să beau apă și să vorbesc, ceea ce eu nu mai credeam că se poate.”

Pentru că pacientul era vizibil afectat de toată această situație, familia a început să caute o soluție care să-l ajute să se vindece. Astfel, pentru că auziseră de experiența și profesionalismul Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, familia a ales să programeze o consultație. În urma consultației, medicul a stabilit că pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală extrem de complexă, prin care se putea închide fistula esotraheală. Această operație îi putea reda lui Călin capacitatea de a vorbi și mânca din nou, activități care ni se par firești, însă despre care realizăm cât de importante sunt, de fapt, doar atunci când nu le mai putem face singuri.

„Au fost mai multe etape, toate astea se întâmplau în mai. Noi l-am operat pe 2 noiembrie, pentru că între timp pacientul dezvoltase o stenoză completă subglotică, deci nu mai exista comunicare între trahee și laringe. Însă partea bună a fost faptul că fistula și-a micșorat dimensiunile”, explică Prof. Dr. Ioan Cordoș.

Operația a fost realizată de o echipă chirurgicală coordonată de Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală, Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, și Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă.

Însă, pentru că pacientul era vulnerabil din cauza multiplelor comorbidități pe care le dezvoltase, medicii au decis că avea nevoie de o perioadă de pregătire până când putea fi operat. Intervenția era una extrem de riscantă, însă era și singura șansă a pacientului ca să poată duce din nou o viață normală. Astfel, în luna noiembrie, Călin a fost operat de o echipă condusă de Prof Dr. Ioan Cordoș, Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, și Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă.

„Atunci când am considerat că este pregătit biologic pentru operație, ne-am gândit să-l operăm. Erau mai multe obiective: să se poată alimenta pe căi naturale, să poată respira și vorbi. Atunci a trebuit să-i facem această închidere a fistulei, care necesită o metodă ceva mai lucrativă. În afara faptului că se deplasează traheea de esofag și că trebuie închisă fistula, trebuie pus și un țesut viu între cele două. Astfel, s-au recoltat mușchii subtiroidieni și s-a efectuat o plastie pentru partea esofagiană, iar pentru partea de trahee s-a făcut rezecție subglotică, având și piesa de rezecție, unde se vede ca un „fund de sac”. S-a închis complet calea aeriană și rezecția traheei dedesubtul orificiului de traheostomă, în așa fel încât pacientul nostru poate acum să mănânce pe căi naturale, respiră, vorbește și este fericit”, explică Prof. Dr. Ioan Cordoș.

„Mi-am auzit glasul! Nimeni nu mai credea că voi mai vorbi vreodată, dar uite că s-a întâmplat!”

  • „Nu știam cât de important este și ce înseamnă să poți să mănânci.”

Operația a fost un succes, iar la scurt timp după intervenția chirurgicală, Călin a putut să vorbească din nou.

„Am avut încredere în această echipă! Vreau să spun că după două zile am putut să mănânc, pot să beau apă și să vorbesc, ceea ce eu nu mai credeam că se poate întâmpla. Mi-am auzit glasul! Nimeni nu mai credea că voi mai vorbi vreodată, dar uite că s-a întâmplat. Ar fi prea puțin să spun tot ce simt pentru această echipă de medici. Tot ce este mai bun și mai frumos pe această lume se regăsește în această echipă de oameni care lucrează la SANADOR. Începând de la recepție, de când am intrat, cum am fost primiți, cum am fost informați. Le doresc din suflet să aibă parte de tot binele din lume! Cum am avut noi acum această bucurie, ei să o aibă toată viața lor și numai reușite tuturor pacienților”, povestește Călin, emoționat după intervenția chirurgicală.

Călin, pregătit pentru intervenția chirurgicală

În prezent Călin se recuperează după operație. Se simte bine și și-a recăpătat zâmbetul.  

„Când am gustat pentru prima dată mâncarea după atâta timp, am început să plâng. Nu știam cât de important este și ce înseamnă să poți să mănânci. Cel mai tare îmi doresc ca după ce o să ies din spital să mănânc mici și un tort cu frișcă!”, povestește Călin.

„Acești medici sunt îngerii lui Dumnezeu. Vă spun sincer, sunt trimișii lui Dumnezeu! Și cu știința, cu pregătirea lor, au făcut minuni. M-am născut a doua oară!”, conchide, emoționat, Călin.

Călin împreună cu familia, înainte de diagnostic

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR