Ce este obturația dentară

Obturația dentară este o procedură stomatologică utilizată pentru a reface porțiunea de dinte afectată de caria dentară. Tratamentul mai este cunoscut și sub denumirea de plombă dentară. Clinica de Stomatologie SANADOR asigură acces pacienților la consultații de specialitate, precum și la investigații și tratamente avansate, realizate cu echipamente de înaltă performanță, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte.

Pentru realizarea obturației dentare, medicul stomatolog aplică un material special pentru a acoperi zona deteriorată. Tipurile de obturații dentare pot fi realizate din amalgam și din materiale de culoare naturală, precum rășina compozită sau porțelan. Durabilitatea unei obturații variază în funcție de material, unele putând rezista până la 20 de ani.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, medici cu vastă experiență realizează obturații dentare în cele mai bune condiții, cu tehnologie de ultimă generație.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tipuri de obturație dentară

Există două tipuri principale de obturații dentare: directe și indirecte. Obturațiile directe sunt realizate și aplicate într-o singură vizită la stomatolog, fără a fi nevoie de o restaurare temporară. Cele mai frecvente tipuri de obturație directă sunt cele din amalgam și compozit. O obturație dentară din amalgam este de culoare argintie și conține mercur amestecat cu alte metale, iar o obturație dentară din compozit este de culoarea dintelui și este realizată din rășină, combinată cu particule de cuarț, silice sau sticlă.

Obturațiile indirecte sunt realizate într-un laborator dentar și necesită, de obicei, două vizite la dentist. Acestea includ inlay-urile și onlay-urile, care sunt folosite atunci când dintele este prea deteriorat pentru o obturație simplă, dar nu suficient de afectat pentru o coroană dentară. Un exemplu frecvent de obturație indirectă este o obturație dentară din porțelan, un material de culoarea dintelui.

Indicații pentru plombarea unui dinte

Plombele dentare tratează caria existentă și ajută la prevenirea deteriorării suplimentare a dintelui. În funcție de tipul de plombă ales, acestea pot întări dinții slăbiți și pot contribui la menținerea structurii naturale a dintelui. De asemenea, plombele restabilesc funcția de mestecat, permițând o masticare mai eficientă. În plus, ele îmbunătățesc aspectul dinților, oferindu-le o imagine mai naturală.

Plombarea dintelui este indicată atunci când există durere dentară constantă sau sensibilitate dentară la anumite temperaturi și substanțe, cum ar fi mâncarea sau băuturile fierbinți, reci sau dulci. Durerea continuă la nivelul dintelui poate semnala o problemă mai adâncă, precum o carie ce a ajuns la nervul dintelui. Sensibilitatea dentară, care se manifestă printr-o durere bruscă atunci când dintele intră în contact cu aceste substanțe, indică uzura smalțului și expunerea dentinei.

Un alt semn că este necesară obturația dintelui poate fi respirația urât mirositoare, care poate sugera o infecție dentară, mai ales dacă este însoțită de un gust neplăcut în cavitatea bucală. Prezența unor găuri sau fisuri pe dinte, cauzate de carii, și schimbarea culorii dintelui, cum ar fi nuanțele mai închise sau decolorarea, semnalează o deteriorare care necesită intervenție. De asemenea, umflarea gingiilor, însoțită de durere și înroșire, poate sugera că infecția s-a extins la rădăcina dintelui, iar plombarea devine necesară pentru a preveni complicațiile suplimentare.

  • 021.9699 Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Pregătirea pentru obturație la un dinte

Pregătirea pentru obturație la dinte începe cu examinarea dintelui de către medicul stomatolog, care va evalua gravitatea cariei sau a altor leziuni. De multe ori, se vor folosi radiografii dentare, pentru a obține o imagine clară a leziunii și pentru a determina gradul de extindere al acesteia. Pentru a asigura confortul pacientului, medicul va aplica o anestezie locală în zona tratată, care va amorți regiunea afectată și va elimina durerea pe parcursul procedurii.

După ce anestezia a acționat, medicul va curăța zona afectată, îndepărtând caria și țesutul deteriorat, un pas necesar pentru prevenirea infecțiilor și pentru pregătirea dintelui pentru obturație. Ulterior, cavitatea va fi dezinfectată pentru a distruge bacteriile și a preveni orice risc de infecție ulterioară.

Cum se realizează obturația dentară

Mai întâi, dentistul va aplica un anestezic local pentru a amorți zona din jurul dintelui care trebuie plombat. Apoi, va folosi un instrument special, cum ar fi un aparat cu aer, pentru a îndepărta caria. După îndepărtarea cariei, dentistul va verifica dacă zona afectată este complet curățată. Apoi, va pregăti cavitatea pentru plombare, eliminând bacteriile și resturile. Atunci când caria este aproape de nerv, dentistul va aplica un strat protector, realizat din ionomer de sticlă, rășină compozită sau alt material, pentru a proteja nervul. După ce plomba este aplicată, dentistul o va ajusta și finisa.

Pentru plombele din compozit, sunt necesari câțiva pași suplimentari: după ce caria a fost eliminată și zona curățată, materialul se aplică treptat, în mai multe straturi. Fiecare strat este întărit cu o lumină specială. După finalizarea aplicării straturilor, dentistul va modela materialul pentru a obține forma dorită, va îndepărta excesul și va netezi plomba finală.

Ce urmează după aplicarea unei plombe pe dinte

După aplicarea unei plombe la dinte, în general, pacientul își poate relua activitățile zilnice imediat, cu excepția cazului în care a fost sedat. Este posibil să resimtă un disconfort ușor, care dispare în câteva ore. Dacă este necesar, poate utiliza medicamente antiinflamatoare, pentru a reduce durerea sau sensibilitatea.

După procedură, pacientul poate continua rutina obișnuită de igienă orală, inclusiv spălarea dinților și utilizarea aței dentare. De asemenea, este recomandată folosirea apei de gură pentru a menține sănătatea orală și pentru a preveni formarea altor carii. Este indicată alegerea unui produs care conține fluor, pentru a combate bacteriile.

Este important ca pacientul să verifice periodic starea plombei. Dacă aceasta se desprinde de dinte, trebuie să se adreseze imediat medicului dentist, deoarece deteriorarea plombei poate permite bacteriilor să pătrundă și să provoace o infecție. În plus, plombele se pot crăpa și pot necesita înlocuire sau reparare.

Complicațiile care pot apărea după o plombare sunt rare, dar pot include durerea persistentă a dintelui, care ar putea semnala că infecția a ajuns la pulpa dintelui, necesitând un tratament de canal. De asemenea, poate apărea disconfort la mușcătura normală, dacă plomba nu se potrivește corect, iar dentistul poate ajusta această problemă. În caz de sensibilitate intensă la temperaturi extreme, aceasta poate indica o problemă cu nervul dintelui.

  • 021.9699 Programează-te la Clinica de Stomatologie SANADOR!

Obturația dentară la Clinica de Stomatologie SANADOR

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la consultații efectuate de medici cu vastă experiență și înaltă calificare, care asigură servicii stomatologice complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dentare și gingivale. Pacienții care necesită obturații dentare au acces la metode moderne de tratament, pentru rezultate menținute pe termen lung.

Procedurile stomatologice sunt realizate cu aparatură de înaltă performanță și tehnologii avansate, precum laserul dentar, echipamentele de ultimă generație din Clinica de Stomatologie SANADOR aducând actul medical la cel mai avansat nivel de performanță terapeutică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR