Ce este mersul pe vârfuri la copii

Mersul pe vârfuri la copii apare atunci când micuții calcă pe partea anterioară a piciorului, fără ca zona călcâiului să ia contact cu solul. Acest lucru este frecvent observat la copiii foarte mici, în perioada în care învață să meargă, dar poate să apară și ulterior, în cazul unor afecțiuni. SANADOR asigură acces la consultații de pediatrie și la investigații amănunțite pentru diagnosticarea și tratarea cauzei care provoacă mersul pe vârfuri la copii, în funcție de indicația stabilită de medic.  

SANADOR oferă acces celor mici la îngrijiri medicale complete, prin consultații de specialitate, investigații moderne și echipe medicale dedicate.

În mod normal, după împlinirea vârstei de 2 ani, cei mai mulți copii încep să meargă sprijinindu-se întâi pe călcâi și apoi pe restul tălpii, dezvoltând astfel un mers considerat tipic.  În situații mai puțin frecvente, continuarea mersului pe vârfuri după vârsta de 2 ani poate semnala o problemă de sănătate. De obicei, nu există o cauză clară, iar mersul este considerat idiopatic. La copiii mai mari, acest tip de mers poate deveni un obicei sau poate fi cauzat de îngustarea treptată a mușchilor și tendoanelor gambei.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

De ce merg copiii pe vârfuri

Un mers pe vârfuri la bebeluși apare de obicei când aceștia învață să meargă. În unele cazuri, poate fi cauzat de un tendon ahilean scurt, care unește mușchii gambei de călcâi. Dacă acest tendon este prea scurt, călcâiul nu atinge solul, iar copilul va merge pe vârfuri.

De asemenea, mersul pe vârfuri poate apărea în cazul copiilor cu paralizie cerebrală, o afecțiune care influențează controlul mișcărilor, forța musculară și postura. Aceasta este cauzată de leziuni sau dezvoltare anormală a regiunilor creierului, care reglează activitatea musculară.

Mersul pe vârfuri, care apare din obișnuință, poate fi transmis în familie, având uneori un caracter ereditar.

În distrofia musculară, care este o afecțiune genetică, mușchii devin mai slăbiți pe măsură ce copilul crește, ceea ce poate duce la mersul pe vârfuri. Această boală este frecvent diagnosticată atunci când copilul a mers normal la început și apoi a început să meargă pe vârfuri. Mersul pe vârfuri poate apărea și la copiii cu autism, fiind o trăsătură caracteristică a acestora.

Mersul pe vârfuri poate fi detectat printr-un examen fizic, dar, în unele cazuri, medicul poate solicita o evaluare a mersului sau o electromiografie (EMG). În cadrul acestui test, un ac subțire cu un electrod este introdus într-un mușchi al piciorului pentru a analiza activitatea electrică a mușchilor sau nervilor afectați.

Dacă medicul suspectează o afecțiune precum paralizia cerebrală sau autismul, poate recomanda un o consultație de neurologie pediatrică sau teste pentru a evalua întârzierile în dezvoltare. Aceste investigații ajută la identificarea cauzei mersului pe vârfuri și la alegerea tratamentului corect.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Probleme de sănătate care pot să apară la copiii care merg pe vârfuri

Copiii care merg pe vârfuri pot dezvolta o serie de probleme de sănătate. Una dintre cele mai frecvente este pierderea echilibrului și a coordonării, ceea ce poate duce la căderi repetate din cauza instabilității. De asemenea, mersul pe vârfuri poate cauza dificultăți la încălțarea pantofilor, din cauza modului diferit în care piciorul se sprijină pe sol.

Acest tip de mers poate face participarea la activități fizice sau la jocuri recreative mult mai dificilă. Un simptom comun este durerea de picioare, iar copilul poate experimenta disconfort pe termen lung din cauza mersului pe vârfuri.

În plus, acest obicei poate afecta abilitatea copilului de a merge pe călcâie, întrucât tendoanele de la călcâi pot deveni mai rigide, iar mobilitatea gleznei poate fi restricționată. Mersul pe vârfuri continuu poate pune presiune suplimentară asupra mușchilor gambei și a tendoanelor achiliene, făcând ca mersul cu talpa pe sol să devină problematic sau chiar imposibil. Dacă nu este tratat corespunzător, acest obicei poate duce la alte probleme musculo-scheletale și dureri pe măsură ce copilul crește și ajunge la vârsta adultă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi corectat mersul pe vârfuri la copii

Tratamentul pentru oprirea mersului pe vârfuri depinde de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este vârsta copilului, deoarece opțiunile de tratament pot varia în funcție de stadiul de dezvoltare. De asemenea, gradul de intensitate al mersului pe vârfuri poate influența abordarea terapeutică aleasă. În plus, identificarea cauzei principale a problemei este importantă, deoarece tratamentele diferă în funcție de afecțiunile subiacente care o provoacă. 

Mersul pe vârfuri la copii poate fi corectat prin programe de fizioterapie sau orteze pentru gleză și picior.

De obicei, medicul va recomanda mai întâi tratamente non-chirurgicale, care pot include diferite abordări pentru corectarea mersului pe vârfuri. Există exerciții pentru copii care merg pe vârfuri care sunt incluse în programul de fizioterapie, fiind concepute pentru a ajuta la întinderea mușchilor gambei și ai piciorului. Medicul poate recomanda și o metodă care presupune aplicarea treptată a unor aparate ghipsate. Pe parcursul câtorva săptămâni, copilul poartă mai multe orteze din ghips, care contribuie la întinderea și alungirea mușchilor și tendoanelor din gambe.

O altă variantă de tratament este folosirea ortezelor pentru gleznă și picior. Acestea sunt dispozitive din plastic care țin piciorul la un unghi de 90 de grade și ajută la întinderea mușchilor și tendoanelor gambei în timpul mersului.

În anumite situații, medicul poate sugera o perioadă de observație, pentru a urmări dacă mersul pe vârfuri se corectează de la sine. Această etapă de monitorizare nu ar trebui să depășească șase luni.

Toxina botulinică tip A poate fi folosită și ca opțiune de tratament. Prin injecțiile cu botox, mușchii gambei devin mai relaxați, facilitând astfel întinderea lor.

Dacă copilul este mai mare de 5 ani, medicul poate recomanda o operație, pentru a întinde mușchii gambei și tendonul lui Ahile, ceea ce va contribui la îmbunătățirea mișcărilor gleznei și piciorului. De asemenea, terapia vestibulară poate fi benefică. În cadrul acestei terapii, copilul va lucra cu un fizioterapeut pentru a stimula sistemul său vestibular.

Cum poate fi prevenit mersul pe vârfuri la copii

Mersul pe vârfuri poate fi prevenit, dar este important să fie semnalat medicului pediatru pentru a fi tratat corespunzător. Pe măsură ce copilul crește, riscul de mers pe vârfuri poate fi redus prin întinderea tendonului lui Ahile. De asemenea, alegerea unor încălțăminte potrivite, care oferă susținere, poate contribui la prevenirea acestui obicei.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, copiii beneficiază de consultații de specialitate, realizate de medici empatici, cu vastă experiență în diagnosticarea exactă și tratarea afecțiunilor care pot provoca mers pe vârfuri. În acest fel, cei mici vor deprinde un mers corect, care să le permită dezvoltarea normală și desfășurarea activităților zilnice în cele mai bune condiții.

În funcție de indicație, copiii care merg pe vârfuri beneficiază de consult de pediatrie sau de neurologie pediatrică, și de diferite investigații, la recomandarea medicului, pentru identificarea cauzei. În funcție de cauză, micuții pacienți au acces la Spitalul Clinic SANADOR la tratament prin proceduri de recuperare medicală sau prin chirurgie și ortopedie pediatrică, toate intervențiile chirurgicale fiind efectuate în condiții de siguranță sporită.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR