Programează-te pentru o mamografie digitală cu tomosinteză, cea mai eficientă investigație imagistică recomandată pentru diagnosticarea precoce a cancerului de sân și altor afecțiuni mamare!

  • Beneficiază și tu de cea mai performantă metodă de screening și diagnostic pentru cancerul mamar! Programează-te pentru o mamografie cu tomosinteză la SANADOR!

Mamografia este cea mai performantă investigație pentru screeningul și diagnosticul cancerului de sân și al altor afecțiuni ale sânului, cum este displazia mamară. Medicii recomandă efectuarea anuală a unei mamografii pentru femeile de peste 40 de ani, chiar și în lipsa unor semne sau simptome care ar putea indica o afecțiune mamară. În acest fel, pot fi detectate din timp eventuale tumori maligne, chiar și de dimensiuni foarte mici, imposibil de observat prin alte metode. Desigur, mamografia poate fi realizată și mai devreme, dacă există o suspiciune de cancer.

Watch on YouTube

Diagnosticul prompt de cancer mamar permite tratamentul cu succes în marea majoritate a cazurilor, iar mamografia digitală cu tomosinteză asigură și diagnosticarea unor afecțiuni benigne ale sânului, reducând astfel numărul de biopsii sau intervenții chirurgicale care nu sunt, de fapt, necesare.

Indicațiile mamografiei

Mamografia se poate efectua în scop de screening (atunci când pacienta nu prezintă semne și simptome ale unor leziuni mamare) sau pentru diagnostic (în cazul în care există suspiciunea unui cancer mamar sau a unei alte afecțiuni a sânului).

  • Pentru screening – mamografia este indicată anual femeilor care au peste 40 de ani, pentru că permite identificarea din timp a unor leziuni maligne de mici dimensiuni, care nu se pot simți la palpare sau nu pot fi descoperite prin alte metode. În acest fel, tratamentul pentru cancerul de sân poate fi minim invaziv, cu păstrarea sânului și a unei bune calități a vieții pacientei.
  • Pentru diagnostic – mamografia este indicată și atunci când există o suspiciune de cancer mamar sau leziuni care pot indica alte afecțiuni ale sânului, spre exemplu atunci când a fost descoperit un nodul mamar.

În urma realizării mamografiei, specialistul radiolog va stabili un scor BIRADS (de la 0 la 6), care va fi interpretat apoi de un specialist în senologie, urmând ca acesta să facă pacientei recomandările necesare – biopsie instrumentală, RMN mamar, intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea nodulului sau doar monitorizare, prin repetarea periodică a mamografiei.

Mamografia este recomandată în scop de screening la femeile care au peste 40 de ani sau mai devreme, dacă există factori de risc pentru cancer mamar (mutații genetice ereditare asociate cu un risc crescut de cancer mamar – genele BRCA 1 și BRCA 2 – descoperite în urma unor teste genetice specifice) sau semne și simptome care ridică o suspiciune. Pentru pacientele mai tinere, care au de obicei sâni cu țesut mai dens, este indicată ecografia mamară de screening, în locul mamografiei.

Cum se realizează o mamografie?

Tomosinteza sau mamografia tridimensionala (3D) a sânului reduce interferența și suprapunerile de țesut, prin captarea de imagini tridimensionale ale sânului, evidențiind astfel mult mai ușor leziunile maligne, mai ales la femeile cu sânul dens, care au un risc crescut de cancer mamar.

Sânul este așezat între un compresor și o placă detector. Tubul de raze X este deplasat cu mișcări arcuite și înregistrează o serie de imagini numite proiecții, din diverse unghiuri de scanare, iar proiecțiile vor fi ulterior procesate, obținând imagini seriate ale țesutului mamar cu grosimea de 1 mm.

Presarea sânului pentru câteva secunde nu este dureroasă și nici periculoasă, iar echipamentul reduce cantitatea de raze X necesară. Tehnicianul va face câte 2 expuneri cu raze X pentru fiecare sân și va repoziționa, pentru a avea o imagine completă a întregii glande.

Pacientele care au făcut în trecut mamografii trebuie să-i arate medicului rezultatele investigațiilor anterioare. Acestea sunt necesare pentru a se realiza o comparație cu datele pe care le va oferi noua mamografie, astfel încât medicul să poată observa evoluția unor eventuale leziuni și modificări ale țesutului mamar.

Avantajele mamografiei digitale cu tomosinteză

Mamografia digitală cu tomosinteză este o investigație net superioară unei mamografii clasice, convenționale, pentru că oferă pacientei o serie de avantaje semnificative:

  • La SANADOR, mamografiile digitale 3D cu tomosinteză sunt realizate cu unul dintre cele mai performante sisteme de mamografie existente în prezent -Selenia Dimensions 3D Hologic. Programează-te pentru investigație!
  • Diagnostic mai precis, cu mai puține rezultate fals pozitive sau fals negative, datorită reconstruirii unei imagini tridimensionale, detaliate, a sânului;
  • Reducerea numărului de controale ulterioare și, implicit, a costurilor pentru acestea;
  • Mai puțin disconfort și examinare mai rapidă – sânii sunt comprimați doar câteva secunde;
  • Expunerea la o doză mai mică de radiații;
  • Ușurința stocării imaginilor digitale, care pot fi analizate ulterior.

Investigația nu este dureroasă, dar medicii recomandă efectuarea acestei scanări după menstruație, când sânii nu sunt congestionați, astfel încât pacienta să se bucure de mai mult confort.

Mamografie digitală cu tomosinteză la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de mamografii digitale 3D cu tomosinteză realizate cu unul dintre cele mai performante sisteme de mamografie la ora actuală, Selenia Dimensions 3D Hologic (caracteristică unică Hologic).

Aparatul permite vizualizarea imediată a proiecțiilor, a imaginii 2D și a imaginii recompuse 3D a sânului. Spre deosebire de mamografia digitală convențională, investigația cu tomosinteză oferă rezultate superioare în detectarea cazurilor de cancer de sân, cu mai puține rezultate fals pozitive. Echipamentul este disponibil în Clinica SANADOR Victoriei Corp A.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR