Este recomandat femeilor cu varsta de peste 35 de ani sa faca o mamografie anual. Aceasta este cea mai performanta metoda de diagnosticare a cancerului mamar. Ca femeie, gandul ca urmeaza sa faci o mamografie poate fi stresant si ingrijorator din perspectiva descoperirii unei eventuale tumori.

  • Cea mai performanta metoda de diagnosticare a cancerului mamar

Procedura in sine este relativ simpla. Majoritatea afectiunilor sanului sunt benigne si, chiar daca restul afectiunilor sunt maligne, peste 90% dintre acestea sunt curabile, daca sunt descoperite la timp si tratate imediat.

Cum se face o mamografie?

Nu este un proces complicat. O efectuezi rapid si usor, dureaza cateva secunde. Tomosinteza sau mamografia tridimensionala (3D) a sanului reduce interferenta si suprapunerile de tesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sanului, evidentiind astfel mult mai usor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sanul dens, care au un risc crescut.

Sanul este asezat intre un compresor si o placa detector. Tubul de raze X este deplasat cu miscari arcuite si inregistreaza o serie de imagini numite proiectii, in diverse unghiuri (unghiuri de scanare), iar proiectiile vor fi ulterior procesate obtinand imagini seriate ale tesutului mamar cu grosimea de 1 mm.

Presarea sanului pentru cateva secunde nu este daunatoare si minimalizeaza cantitatea de raze X necesara. Tehnicianul va face 2 expuneri cu raze X pentru fiecare san (si va repozitiona) pentru a avea o vedere completa a intregii glande.

Daca ai mai facut o mamografie in trecut, e nevoie sa-i dai medicului si aceasta analiza anterioara. El o va folosi pentru comparatie cu cea pe care o vei face acum. De ce? Pentru ca, de-a lungul vietii, tesutul mamar se modifica, iar medicul radiolog poate sa considere inutila mamografia pentru anumite femei.

Tehnologie: SANADOR dispune pentru mamografie de un aparat super- performant: Selenia Dimensions 3D Hologic, unul dintre cele mai bune sisteme din lume la ora actuala, tehnologie direct digitala care permite vizualizarea imediata atat a proiectiilor, cat si a imaginii 2D si a imaginii recompuse 3D a sanului (caracteristica unica Hologic).

Avantaje

  • stabilirea cu mai multa acuratete a unui eventual diagnostic de cancer;
  • reducerea numarului de controale ulterioare si, implicit, a costurilor pentru acestea;
  • usurinta stocarii imaginilor digitale.

In general, mamografia este foarte putin dureroasa, iar medicii iti recomanda sa fie efectuata dupa menstruatie, cand sanii nu sunt congestionati.

Galerie foto

SANADOR