Ce este implantul cohlear

Implantul cohlear este o soluție medicală avansată, destinată persoanelor cu hipozacuzie severă, pentru care aparatele auditive convenționale nu oferă un beneficiu suficient. La SANADOR, pacienții cu dificultăți de auz beneficiază de consultații ORL asigurate de medici cu experiență vastă, care recomandă investigațiile necesare și stabilesc cea mai potrivită soluție terapeutică pentru fiecare în parte.

Dispozitivul electronic are dimensiuni reduse și este format din componente externe și interne, care contribuie la redobândirea percepției sunetelor. Implantul cohlear nu vindecă pierderea auzului și nici nu restabilește auzul natural, însă poate oferi o percepție utilă a sunetelor din mediul înconjurător, îmbunătățind, astfel, comunicarea. Eficiența acestuia crește semnificativ atunci când este combinat cu reabilitare auditivă, atât la adulți, cât și la copii.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum funcționează un implant cohlear

Implantul cohlear creează o cale alternativă pentru transmiterea sunetelor către creier, ocolind porțiunile afectate ale urechii interne. Dispozitivul captează sunetele din mediul înconjurător cu ajutorul unui microfon extern, le transformă în semnale electrice printr-un procesor și le transmite mai departe către un implant plasat sub piele, de unde și denumirea de ureche bionică. 

Acesta direcționează semnalele către o serie de electrozi inserați în cohlee, care stimulează nervul auditiv. Nervul trimite impulsurile către creier, unde sunt recunoscute ca sunete. Deși diferită de auzul natural, această modalitate de percepție sonoră poate fi îmbunătățită semnificativ prin antrenament auditiv.

Tipuri de implant cohlear

Toate implanturile cohleare au o parte internă (electrozi și receptor, plasate chirurgical) și o parte externă (microfon, procesor și transmițător), iar modul de purtare al componentei externe variază în funcție de tipul ales:

  • fie se prinde pe ureche și se conectează la cap printr-un fir;
  • fie se fixează direct pe cap, fără componentă pe ureche.

Există două tipuri principale de implant cohlear intern, în funcție de unitatea externă asociată:

  • Implant cu unitate externă integrată, care se prinde direct în spatele urechii și include procesorul de vorbire, microfonul, magnetul și transmițătorul într-un singur dispozitiv reîncărcabil;
  • Implant cu procesor extern modular, format dintr-un procesor de sunet care se așază pe ureche și o unitate separată (magnet și transmițător) plasată în spatele urechii, conectate printr-un fir subțire.

Indicații pentru implant cohlear

Implantul cohlear este recomandat persoanelor cu pierdere moderată până la severă a auzului, care nu reușesc să înțeleagă clar vorbirea, chiar și cu aparate auditive bine adaptate. Atât copiii, cât și adulții care se confruntă cu această formă de hipoacuzie pot fi candidați, cu condiția să fie motivați și să beneficieze de sprijin adecvat, pentru a învăța să recunoască sunetele cu ajutorul implantului.

În cazul utilizării unui implant cohlear la copii, intervenția efectuatǎ precoce, urmată de terapie auditivă intensivă, poate îmbunătăți semnificativ dezvoltarea limbajului. Stabilirea eligibilității pentru implant se face în echipă, cuprinzând teste de auz, imagistică (CT, RMN), evaluări ale echilibrului și consulturi de specialitate, pentru a aprecia capacitatea de comunicare.

Beneficii ale implantului cohlear

Implantul cohlear oferă multiple avantaje persoanelor cu pierdere severă de auz, contribuind la o mai bună percepție a sunetelor și la îmbunătățirea comunicării. De-a lungul timpului, utilizatorii beneficiază de o claritate mai mare în auz și o capacitate crescută de a purta conversații în medii zgomotoase. Mulți pacienți raportează, de asemenea, o ameliorare a tinitusului (percepția unui sunet asemănător unui țiuit, in absența unui stimul extern).

În cazul utilizării unui implant cohlear pentru copii, utilizarea precoce a acestuia favorizează dezvoltarea limbajului și atingerea etapelor esențiale în evoluția comunicării, în timp ce utilizarea unui implant cohlear la adulți care au învățat să vorbească înainte de pierderea auzului oferă, în general, rezultate mai bune.

În plus, implantul cohlear poate ajuta la recunoașterea propriei voci, la îmbunătățirea pronunției și la creșterea siguranței prin perceperea sunetelor din jur, aspecte care contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții.

Pregătirea pentru realizarea unui implant cohlear

Înaintea intervenției chirurgicale pentru implant cohlear, pacientul trebuie să urmeze anumite indicații medicale, precum întreruperea temporară a unor medicamente sau suplimente și respectarea unei perioade de repaus alimentar și hidric.

Evaluarea preoperatorie presupune teste de auz, de vorbire, de echilibru, investigații imagistice de tip CT sau RMN pentru analiza urechii interne, precum și un consult fizic general. Alegerea tipului de implant se face împreună cu o echipă formată din audiolog și medic ORL, în funcție de nevoile individuale.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se desfășoară montarea unui implant cohlear 

Montarea unui implant cohlear este o intervenție chirurgicală efectuată, în general, sub anestezie generală și constǎ într-o incizie mică în spatele urechii, urmată de crearea unui spațiu în osul mastoidian, pentru a fixa componenta internă a dispozitivului. Ulterior, chirurgul practică o deschidere în cohlee (componentă a urechii interne), unde sunt introduși electrozii. După plasarea acestora, pielea este suturată, lăsând dispozitivul intern sub tegument.

O operație de implant cohlear durează, în medie, aproximativ două ore și se efectuează, de regulă, în regim ambulatoriu. La câteva săptămâni după intervenție, componentele externe ale implantului vor fi montate activate de către un audiolog, moment în care pacientul va începe procesul de adaptare la noua percepție auditivă.

Recuperarea după operația pentru fixarea unui implant cohlear

După intervenția chirurgicală pentru implant cohlear bilateral sau unilateral este posibil ca pacientul să resimtă temporar o ușoară presiune sau disconfort în zona urechii operate, amețeli sau greață. Primele controale medicale sunt programate în următoarele săptămâni după intervenție, pentru a monitoriza vindecarea.

Procesul de recuperare implică adaptarea treptată a creierului la noile sunete percepute cu ajutorul implantului. Inițial, vorbirea și zgomotele cotidiene pot părea neobișnuite sau distorsionate, fiind descrise ca „robotice”, însă, în timp, creierul învață să interpreteze semnalele auditive, iar calitatea sunetului perceput se îmbunătățește. De obicei, progresele devin vizibile la o lună de la activarea implantului, dar adaptarea completă poate dura între trei și douăsprezece luni.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Riscuri și contraindicații ale unui implant cohlear 

Deși intervenția chirurgicală pentru implant cohlear este, în general, sigură, există riscuri care trebuie luate în considerare. Printre complicațiile posibile se numără infecția la nivelul locului operat, afectarea nervului facial cu paralizie temporară, probleme de echilibru, amețeli, pierderea gustului, durere sau amorțeli de lungă durată în zona implantului.

În cazuri rare, dispozitivul poate să nu funcționeze corespunzător și să necesite înlocuire chirurgicală. De asemenea, este important de știut că sunetul perceput prin implant diferă de auzul natural, iar creierul are nevoie de timp pentru a se adapta la noile tipare sonore. Vaccinarea împotriva meningitei este adesea recomandată înainte de efectuarea intervenție, pentru a reduce riscul unei infecții severe la nivelul sistemului nervos central.

Recomandări pentru persoanele cu implant cohlear

Adaptarea la implantul cohlear necesită timp și implicare activă din partea pacientului. Îmbunătățirea auzului devine vizibilă, de regulă, la aproximativ o lună de la activarea dispozitivului și este importantă participarea constantă la ședințele de terapie auditivă, sub îndrumarea unui audiolog sau logoped, pentru a facilita procesul de interpretare a noilor semnale sonore de către creier.

Pentru rezultate optime, implantul trebuie purtat în mod regulat, pe toată durata zilei, cu excepția momentelor în care se fac activități ce implică apă, precum dușul sau înotul. Anumite sporturi de contact ar trebui evitate, deoarece un impact puternic ar putea afecta funcționarea dispozitivului.

De asemenea, este esențială monitorizarea oricăror modificări ale auzului sau apariția unor simptome precum durere, roșeață, febră sau secreții în zona intervenției, cazuri în care este recomandată contactarea echipei medicale.

Examinări ORL avansate la SANADOR

La SANADOR, fiecare pacient cu hipoacuzie este evaluat individual, pentru stabilirea celui mai potrivit tratament, în funcție de nevoile sale, în urma consultației ORL și a unei evaluări medicale complete, prin investigații specifice, precum audiometrie sau timpanogramă, dar și prin examinări imagistice de ultimă generație.

Micii pacienți cu probleme de auz beneficiază de consultații de pediatrie și de teste de ultimă generație, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat. Persoanele cu implant cohlear sau cu alte tipuri de aparate auditive au acces la SANADOR la monitorizare pe termen lung, prin consultații și investigații de specialitate.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR