Metode de tratament pentru hipotensiunea ortostatică
Tratamentul hipotensiunii ortostatice diferă în funcție de cauze. De exemplu, dacă tulburarea este provocată de anumite medicamente, specialistul îți poate modifica schema de tratament. De asemenea, dacă prezinți o afecțiune cronică ce ar putea cauza simptomele, tratarea acesteia poate ameliora inclusiv hipotensiunea posturală.
Modificarea stilului de viață pentru ameliorarea hipotensiunii ortostatice se poate realiza prin următoarele măsuri:
- Ridică-te lent în picioare după ce ai stat întins și rămâi câteva momente la marginea patului, înainte de a te ridica;
- În loc să te întinzi în pat complet, folosește perne mari pentru a menține trunchiul mai sus decât restul corpului;
- Așază-te imediat ce apar manifestările;
- Evită băile și dușurile fierbinți! Reglează o temperatură optimă a apei;
- Rămâi hidratat pe parcursul zilei, printr-un consum suficient de apă;
- Folosește ciorapi compresivi medicali (tip colanți, cu talie înaltă) sau o centură compresivă pentru abdomen, pe timpul zilei – acestea pot îmbunătăți circulația sângelui în partea superioară a corpului;
- Consumă mese mai mici și mai dese, în loc de mese puține și bogate (dacă tensiunea arterială scade postprandial);
- Fă mișcare regulată;
- Evită alcoolul.
Dacă simptomele persistă în ciuda modificărilor anumitor obiceiuri, medicul îți poate prescrie medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale.
De asemenea, dacă este necesar, acesta îți poate recomanda să crești consumul de sare (spre exemplu, în caz de deshidratare). Creșterea aportului de sodiu nu se efectuează decât sub monitorizarea specialistului, deoarece consumul excesiv se poate asocia cu noi riscuri.
Medicul îți poate recomanda și o serie de manevre care te ajută să previi hipotensiunea ortostatică – spre exemplu, să încrucișezi membrele inferioare sau să încordezi mușchii acestora atunci când stai în picioare.