Ce este hernia de disc cervicală?

Hernia de disc cervicală este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale, care apare atunci când o parte a unui disc intervertebral din regiunea superioară a coloanei alunecă printr-o porțiune mai slabă a capsulei fibroase ce îl menține în poziție. Această deplasare produce compresie asupra măduvei spinării și rădăcinilor nervoase, provocând o serie de semne și simptome.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

În funcție de localizarea herniei cervicale și de severitatea acesteia, manifestările clinice pot varia de la amorțeli și furnicături la nivelul brațelor, până la vertij sever și slăbiciune musculară.

Watch on YouTube

Cauzele și factorii de risc

Herniile de disc cervicale pot avea multiple cauze. Discul intervertebral și componentele sale - nucleul pulpos, inelul fibros, plăcile terminale cartilaginoase - sunt predispuse la degenerare în timp.

Deshidratarea treptată, precum și modificările degenerative survenite la nivelul discului sunt adesea întâlnite în herniile cronice, caracterizate prin simptomatologie mai ușoară, instalată treptat.

Hernierile acute sunt în general provocate de un traumatism ce produce extruzia nucleului pulpos printr-un defect al inelului fibros. Acestea sunt însoțite de simptome mai intense și care apar brusc.

Cele mai frecvente cauze ale herniilor cervicale, indiferent de tipul de debut, sunt:

  • modificările degenerative datorate îmbătrânirii, cu scăderea conținutului de apă din disc odată cu înaintarea în vârstă și apariția microfisurilor la acest nivel,
  • traumatismele la nivelul coloanei cervicale,
  • boli de țesut conjunctiv,
  • anomalii anatomice ale coloanei vertebrale,
  • ridicarea greutăților într-o manieră incorectă,
  • hernieri spontane.

Factorii de risc ce predispun la herniile de disc cervicale includ îmbătrânirea, istoricul familial, consumul de tutun, statul în șezut perioade prelungite, obezitatea, ridicarea greutăților și mișcările frecvente de aplecare și răsucire a coloanei.

Bărbații, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, precum și cele cu un stil de viață sedentar, fac mai frecvent hernii de disc cervicale comparativ cu restul populației.

Cum se manifestă hernia de disc cervicală?

Semnele și simptomele herniei cervicale sunt diverse și depind de factori adiționali, precum localizarea discului afectat și dacă acesta comprimă sau nu o rădăcină nervoasă.

Cele mai frecvente manifestări clinice sunt:

  • durere în apropierea sau între omoplați,
  • durere ce iradiază în umăr și braț, uneori până la nivelul mâinii sau al degetelor,
  • durerile cervicale, în special în zona cefei sau în regiunile laterale ale gâtului,
  • accentuarea durerii la mișcarea capului,
  • amorțeală și furnicături la nivelul membrelor superioare,
  • slăbiciunea membrelor superioare cu scăderea capacității de a efectua mișcări fine,
  • pierderea echilibrului,
  • lipsa de coordonare,
  • mersul împiedicat.

Durerea din hernia de disc cervicală are caracter ascuțit sau de arsură și se poate agrava în timpul activităților ușoare, precum tușitul, strănutul sau anumite mișcări.

La anumite persoane, herniile de disc pot fi complet asimptomatice și acestea sunt frecvent descoperite incidental, prin teste imagistice efectuate pentru identificarea unei alte probleme.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului pentru hernia de disc cervicală

Hernia de disc cervicală este diagnosticată printr-un algoritm ce cuprinde mai multe etape.

Inițial, este evaluat istoricul medical al pacientului. Medicul neurochirurg efectuează o anamneză completă, întrebând despre factori de risc, traumatisme la nivelul coloanei, precum și perioada în care au început să apară primele simptome.

Urmează examinarea medicală, ce include atât palparea gâtului, pentru a căuta posibile semne de inflamație, rigiditate locală sau durere, cât și examinarea gradelor de mobilitate ale gâtului și căutarea posibilelor deficite motorii la nivelul membrelor superioare (reflexe osteo-tendinoase, forța musculară).

Examenele imagistice sunt utilizate pentru a stabili exact gradul de afectare al discului intervertebral. Scanarea RMN de gât este metoda preferată pentru examinarea imagistică, deoarece permite vizualizarea detaliată atât a structurilor osoase, cât și a părților moi.

Dacă RMN-ul nu este disponibil, medicul poate recomanda metode alternative, precum scanarea prin computer tomograf (CT) sau mielograma. Mielograma are avantajul că identifică stenoze ale canalului vertebral și poate localiza exact procesul patologic.

Radiografiile simple pot fi utilizate pentru diagnosticul diferențial, în vederea excluderii altor afecțiuni ce pot avea aceeași simptomatologie.

Electromiografiile (EMG) presupun inserarea unor electrozi mici la nivelul mușchilor, pentru a evalua funcția de conducere nervoasă și a identifica nivelul leziunii din coloana cervicală.

Tratamentul bazat pe istoricul medical și examenul obiectiv al persoanei afectate poate fi inițiat și în absența diagnosticului de certitudine care, de regulă, necesită suplimentar și studii imagistice, uneori cu substanță de contrast.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile herniei de disc cervicale

Complicațiile ce pot apărea de la o hernie de disc cervicală sunt rare, unele potențial amenințătoare de viață, precum îngustarea întregului canal vertebral, cu producerea de compresie pe nervii medulari și chiar dezvoltarea sindromului de coadă de cal. Simptome de alertă că acest sindrom s-a dezvoltat sunt incontinența urinară sau pentru materii fecale, anurie (incapacitatea de a urina), parestezii la nivelul picioarelor (caracteristic dispoziție în șa), asociat sau nu cu disfuncție motorie importantă.

În astfel de cazuri, intervenția chirurgicală de urgență este esențială, pentru a preveni slăbiciunea sau paralizia ireversibilă.  

Tratamentul recomandat

Hernia de disc cervicală este inițial tratată conservator. Metodele terapeutice de primă linie implică repausul, limitarea activităților ce pun presiune pe coloana cervicală, aplicarea compreselor reci sau calde și administrarea de medicamente antii-inflamatorii non-steroidiene și miorelaxante.

Injecțiile cu corticosteroizi, în general administrate sub ghidaj fluoroscopic, pot reduce inflamația nervilor mai rapid.

Fizioterapia are scopul de a ușura reluarea activităților normale, de a preveni mișcările potențial dăunătoare și a ameliora postura deficitară, prin întărirea musculaturii paravertebrale si a musculaturii părții superioare a corpului.

Terapii alternative prin acupunctură, presoterapie, yoga și meditație sunt considerate adjuvante în managementul durerii.

La pacienții la care terapia conservatoare este ineficientă sau simptomatologia se agravează în ciuda acesteia, este indicat tratamentul chirurgical.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al herniei de disc cervicale este realizat într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură de ultimă generație.

Metodele chirurgicale utilizate includ discectomia cervicală anterioară și fuziunea coloanei vertebrale (ACDF), protezarea discului, discectomie microendoscopică minim invazivă și discectomia cervicală posterioară.

Perioada de recuperare post-operatorie poate varia între 3 luni și un an, perioadă în care fizioterapia este extrem de utilă.

Terapia conservatoare eficientă presupune ameliorarea semnificativă a simptomatologiei în termen de câteva săptămâni de la inițiere.

Diagnosticul și tratamentul herniei de disc cervicale la SANADOR

La SANADOR, afecțiunile coloanei vertebrale sunt diagnosticate rapid și corect, prin consultații de specialitate efectuate de neurochirurgi cu experiență și prin investigații imagistice performante – radiografie digitală, RMN cu putere Tesla, CT 128 slice.

Pentru tratamentul herniei de disc cervicale, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, conceput de un medic specialist, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate, pe termen lung.

Tratamentul chirurgical al herniei de disc cervicale, atunci când este indicat, este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură de ultimă generație. Echipa de neurochirurgi are experiență îndelungată în tratamentul leziunilor vertebrale, inclusiv prin proceduri chirurgicale cât mai puțin invazive, atunci când există indicație în acest sens. Astfel, pacientul se va recupera mai repede, riscul de complicații este redus, iar durata de spitalizare este mai scurtă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR