Afecțiuni care provoacă erupții pe piele
Dermatita de contact este cea mai ușoară formă de erupție. Atunci când pielea vine în contact cu diverși iritanți, precum parfum, latex, nichel, detergenți sau săpunuri, aceasta se poate înroși, umfla și pot să apară mâncărimi.
Eczema sau dermatita atopică apare de obicei la sugari și se ameliorează cu timpul. Pielea bebelușilor este mult mai sensibilă și erupția poate să apară atunci când este schimbat detergentul cu care sunt spălate hainele lor sau gelul de duș. Există o predispoziție genetică de a dezvolta dermatită atopică și a fost demonstrată o legătură între dermatita atopică, alergii și astmul bronșic.
Urticaria alergică apare de obicei ca urmare a consumului de alimente alergizante (precum căpșuni, arahide, pește) sau medicamente. Infecțiile digestive, în combinație cu tratamentul medicamentos, pot duce la apariția urticariei.
Psoriazisul este o boală moștenită genetic, caracterizată prin erupții cutanate la nivelul genunchilor, coatelor sau scalpului. Aspectul erupției este roșu, acoperit de scuame albicioase. Deși există multe creme ce pot ameliora aspectul tegumentului, boala nu poate fi vindecată. Psoriazisul se poate reactiva în special din cauza stresului.
Erupțiile cutanate infecțioase pot fi cauzate de o multitudine de boli virale eruptive cu diferite virusuri – varicelic, rubeolă, rujeolă, sau enterovirusuri. Infecțiile cu paraziți, cum este scabia, trebuie să fie tratate de un medic dermatolog.
Scarlatina se manifestă printr-o erupție a pielii aspră la palpare, micro-papulară (cu elemente mici), asemănătoare la atingere cu nisipul. Infecția este provocată de streptococul beta-hemolitic, o bacterie ce provoacă faringită și poate determina epidemii în colectivitate, afectând în special copiii cu vârste între 3 si 14 ani.