Ce sunt erupțiile cutanate?

Erupțiile cutanate pot fi provocate de infecții ale pielii sau de alergii și pot să apară localizat sau pe tot corpul, fiind însoțite uneori de mâncărime și de inflamație (edem). La SANADOR, pacienții au acces la consultații dermatologice oferite de medici experimentați, care vor stabili cauza erupției și vor recomanda tratamentul potrivit.

De cele mai multe ori, o erupție pe piele este ușor de tratat, alteori însă poate fi semnul unei afecțiuni severe. Dacă erupția apare brusc, pe tot corpul, este însoțită de febră sau de o infecție bacteriană, pacientul trebuie să se prezinte imediat la un compartiment de primiri urgențe.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de erupție cutanată

Există mai multe tipuri de erupție cutanată, în funcție de aspect și de simptomele asociate. Astfel, erupția cutanată maculo-papulară se manifestă prin erupțiile cutanate alcătuite din macule (elemente plane, la nivelul pielii) sau papule (elemente ușor elevate). Dacă este însoțită de mâncărime, precum în urticarie alergică, atunci este erupție pruriginoasă.

În funcție de cauza care a provocat erupțiile pe piele, acestea se împart în erupții alergice (dermatita de contact, urticaria alergică) sau erupții infecțioase (scarlatina, varicela, rujeola, rubeola, scabia).

Afecțiuni care provoacă erupții pe piele

Dermatita de contact este cea mai ușoară formă de erupție. Atunci când pielea vine în contact cu diverși iritanți, precum parfum, latex, nichel, detergenți sau săpunuri, aceasta se poate înroși, umfla și pot să apară mâncărimi.

Eczema sau dermatita atopică apare de obicei la sugari și se ameliorează cu timpul. Pielea bebelușilor este mult mai sensibilă și erupția poate să apară atunci când este schimbat detergentul cu care sunt spălate hainele lor sau gelul de duș. Există o predispoziție genetică de a dezvolta dermatită atopică și a fost demonstrată o legătură între dermatita atopică, alergii și astmul bronșic.

Urticaria alergică apare de obicei ca urmare a consumului de alimente alergizante (precum căpșuni, arahide, pește) sau medicamente. Infecțiile digestive, în combinație cu tratamentul medicamentos, pot duce la apariția urticariei.

Psoriazisul este o boală moștenită genetic, caracterizată prin erupții cutanate la nivelul genunchilor, coatelor sau scalpului. Aspectul erupției este roșu, acoperit de scuame albicioase. Deși există multe creme ce pot ameliora aspectul tegumentului, boala nu poate fi vindecată. Psoriazisul se poate reactiva în special din cauza stresului.

Erupțiile cutanate infecțioase pot fi cauzate de o multitudine de virusuri – varicelic, rubeolă, rujeolă, sau enterovirusuri. Infecțiile cu paraziți, cum este scabia, trebuie să fie tratate de un medic dermatolog.

Scarlatina se manifestă printr-o erupție a pielii aspră la palpare, micro-papulară (cu elemente mici), asemănătoare la atingere cu nisipul. Infecția este provocată de streptococul beta-hemolitic, o bacterie ce provoacă faringită și poate determina epidemii în colectivitate, afectând în special copiii cu vârste între 3 si 14 ani.

Alte semne și simptome care pot însoți erupțiile cutanate

Pielea afectată de erupție este roșie, inflamată, dureroasă sau pruriginoasă. Maculele și papulele pot conflua, unindu-se. În urticarie, erupția apare în valuri – poate să dispară și să reapară la intervale scurte de timp. Dacă pacientul se scarpină, pot să apară leziuni ale pielii prin care pătrund microbii și creează pustule (papule infectate, ce conțin puroi).

Uneori, edemele pot însoți erupțiile cutanate. Acestea apar mai des la mâini sau picioare, periarticular. Umflarea căilor aeriene reprezintă o reacție anafilactică și poate fi o complicație a urticariei. Febra poate să apară în infecțiile virale sau bacteriene cutanate. În multe boli contagioase, febra apare înaintea erupției cutanate.

Analize și investigații recomandate

Diagnosticul erupțiilor cutanate este predominant clinic. Testele alergologice sunt recomandă la distanță de 3 săptămâni de episodul acut. Medicul alergolog poate indica teste cutanate (prick-test) sau teste din sânge (Testul Alex - Allergy Explorer), pentru identificarea reacțiilor alergice Ig-E mediate la diferiți alergeni.

Hemoleucograma poate arăta o formulă leucocitară ușor modificată, cu eozinofile crescute. Aceste rezultate trebuie interpretate în context clinic, deoarece există și alte cauze de eozinofilie, precum parazitozele intestinale. Biopsia este o investigație de ultimă linie, invazivă, atunci când nu este identificată o cauză a erupției.

Posibile complicații ale erupțiilor pe piele

Șocul anafilactic reprezintă o complicație severă, ce amenință viața. Reacțiile alergice manifestate prin erupții cutanate se pot complica cu edem în căile aeriene, provocând sufocare. Tratamentul imediat al anafilaxiei este injecția cu adrenalină, administrat intramuscular.

O altă complicație a erupțiilor cutanate este suprainfecția pielii cu bacterii. Din cauza pruritului, pot să apară leziuni prin scarificare la nivelul tegumentului. Acestea reprezintă porți de intrare pentru microorganisme și se pot infecta, necesitând tratament antibiotic.

Tratamentul pentru erupțiile cutanate

Pentru a trata erupțiile pe piele, medicul poate recomanda administrarea de antihistaminice sau de corticosteroizi, în funcție de severitatea reacțiilor alergice. Local, pentru a trata o erupție cutanată pruriginoasă, pot fi aplicate creme sau unguente ce conține cortizon. Aceste produse trebuie să fie sunt recomandate de medic, pentru că, dacă sunt aplicate de prea multe ori pe zi sau un timp îndelungat, pot duce la suprainfecții bacteriene.

Erupțiile cutanate pot fi prevenite prin folosirea gelurilor de duș și a cremelor hipoalergenice, special concepute pentru pielea atopică. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente alergizante, precum crustacee, pește, zmeură, căpșuni sau anumite medicamente care au declanșat reacții alergice în trecut.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu erupții ale pielii au acces la consultații oferite de medici specializați în dermatologie, alergologie și boli infecțioase, în funcție de indicație, și la analize complete pentru stabilirea diagnosticului corect.

Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea erupției și de cauza care a provocat-o. În acest fel, sunt obținute cele mai bune rezultate pe termen lung, iar pacienții beneficiază de toate recomandările necesare pentru a preveni reapariția erupțiilor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR