Endarterectomie carotidiană post-AVC și bypass femuro-popliteu

Tratat cu succes pentru stenoză carotidiană și obstrucție poplitee

Dumitru, acum în vârstă de 56 de ani, a descoperit în urma unui accident vascular cerebral (AVC) că suferă de ateromatoză, o boală în care se formează plăci de aterom pe interiorul arterelor. Un fragment dintr-o astfel de placă de pe artera carotidă comună stângă s-a desprins și a cauzat accidentul vascular cerebral.

Dat fiind că riscul de recidivă este foarte mare, ateromatoza carotidiană moderată sau severă complicată prin AVC trebuie tratată chirurgical. În cazul lui Dumitru, stenoza carotidiană era foarte avansată, de 80%. În plus, în urma unor investigații avansate efectuate la Spitalul Clinic SANADOR, rezultatele au arătat că exista o stenoză avansată și pe artera poplitee stângă, iar un eventual accident ischemic ar fi putut duce la pierderea piciorului.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale cardiovasculare sunt realizate de medici foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în rezolvarea celor mai complexe cazuri

După o serie de intervenții complexe realizate Spitalul Clinic SANADOR de echipa condusă de Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară, Dumitru a reușit să treacă cu bine peste acest impas fără alte complicații, iar în prezent duce o viață normală, respectând însă recomandările făcute de medici.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticat cu stenoză carotidiană severă, după un AVC

Într-una dintre dimineți, fiica lui Dumitru și-a surprins tatăl că se chinuia transpirat să se lege la șireturi și spunea ceva neinteligibil. Și-a dat seama că ceva e în neregulă cu el și a alertat-o pe mama sa, soția lui Dumitru. Împreună l-au dus pe bărbat fără întârziere la spitalul din mica localitate de pe litoral unde locuiau. Medicii le-au spus că e posibil ca acesta să fi suferit un accident vascular cerebral și au trimis pacientul către spitalul județean.

Dumitru a fost internat în aceeași zi la spitalul județean. Investigațiile imagistice efectuate acolo - ecografia Doppler, tomografia computerizată și examenul angio-CT - au confirmat accidentul vascular cerebral ischemic și au identificat și cauza acestuia: artera carotidă stângă prezenta stenoză severă, de 80%, cauzată de depunerile de plăci de aterom.

Ateromatoza carotidiană este o afecțiune care evoluează adesea fără manifestări evidente și este diagnosticată abia în contextul producerii unui accident vascular cerebral, cum a fost și în cazul lui Dumitru. Bărbatul, deși relativ tânăr, avea factori de risc importanți pentru apariția ateromatozei: fumător, supraponderal, diagnosticat anterior cu diabet zaharat de tip 2, lucra un program solicitant la o rafinărie din zonă, inclusiv cu ture de noapte.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Endarterectomie carotidiană, efectuată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

La spitalul județean, medicii au explicat familiei că Dumitru are nevoie de o operație care să elimine plăcile de aterom periculoase de pe artera carotidă, pentru a preveni noi accidente vasculare cerebrale.

Printr-o recomandare, familia a decis să se adreseze pentru tratamentul lui Dumitru la București, la Prof. Dr. Horațiu Moldovan, la Spitalul Clinic SANADOR. Medicul le-a recomandat întâi o evaluare completă, deoarece ateromatoza este o boală sistemică și de multe ori pacienții prezintă stenoze severe la mai multe niveluri - carotide, coronare, arterele iliace, dar și vasele mai mici ale membrelor inferioare. Pe lângă stenoza carotidiană severă, cu obstrucție de 80%, Dumitru prezenta stenoze severe la membrele inferioare, pe arterele politee de la ambele membre.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan a decis să realizeze intervențiile seriat, în funcție de gravitatea afecțiunilor. Problema cea mai gravă era stenoza carotidiană, care prezenta riscuri foarte mari de producere a unui nou accident vascular cerebral.

Dumitru a fost supus unei intervenții de endarterectomie carotidiană, prin care plăcile de aterom care îngustau artera carotidă comună stângă au fost îndepărtate, iar fluxul de sânge a fost restabilit. Operația a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes. Bărbatul a fost externat la scurt timp după operație, urmând ca după o lună să revină la Spitalul Clinic SANADOR pentru operația la piciorul stâng.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Bypassul femuro-popliteu stâng și perioada de recuperare

Pentru obstrucția poplitee de la membrul inferior stâng, Prof. Dr. Horațiu Moldovan a recomandat o intervenție de bypass politeu, care să ocolească obstrucția și să restabilească circulația arterială a piciorului stâng.

„Operația de la picior a fost destul de complicată, pentru că i-au scos vena safenă mare și i-au făcut reconstituire. Recuperarea a fost oarecum dificilă, pentru că pe Dumitru îl durea piciorul și voia să stea în pat, iar doamna doctor din echipa domnului profesor Moldovan ne suna și ne zicea că trebuie neapărat să meargă, să-l dăm jos din pat. A ascultat-o, până la urmă, și în două săptămâni ieșeam deja cu el la plimbare”, povestește soția lui Dumitru.

Tot ea continuă: „Soțul meu a fost foarte încântat de echipa condusă de dl Prof. Dr. Horațiu Moldovan. El avusese rețineri, că medicii cu care interacționase anterior nu prea au fost empatici. Am găsit însă cu totul altceva la oamenii aceștia minunați de la SANADOR. Prof. Dr. Horațiu Moldovan este un om deosebit și întreaga sa echipă este excepțională! Domnul profesor m-a sunat după fiecare operație, să-mi spună cum a decurs și să mă liniștească. După ce s-a externat soțul, am ținut în continuare o legătură foarte strânsă cu echipa”.

  • SANADOR dispune de tehnologii medicale de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamente moderne pentru afecțiunile cardiovasculare, la Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la SANADOR la consulturi de specialitate și la investigații avansate realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Atunci când există indicație pentru tratamentul chirurgical, intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR de medici foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, cu rezultate foarte bune pe termen lung. Intervențiile sunt efectuate într-un bloc operator complet digitalizat, în condiții sporite de siguranță, cu sprijinul medicilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, cu competențe extinse.

În cazul unei urgențe cardiovasculare, pacienții se pot adresa cu încredere către Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București care funcționează nonstop cu 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională, anestezie și terapie intensivă cardiovasculară și USTACC.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară cu competențe în chirurgia cardiacă minim invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac, este foarte apreciat de pacienți datorită profesionalismului cu care tratează fiecare caz în parte, modului în care le explică acestora opțiunile de tratament, dar și pentru comunicarea pe care o păstrează cu familiile acestora după intervențiile chirurgicale, iar rezultatele obținute sunt dintre cele mai bune.

Prof. Dr. Horațiu Moldovan este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România și al Academiei Oamenilor de Știință din România, președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV) și președintele ROMTRANSPLANT.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR