Mă numesc Stanislav Rurac și sunt un bucovinean din Cernăuți care, după ce a perindat toate pământurile României Mari, a ajuns la București. Fiind născut într-o familie de oameni legați de medicină, a fost foarte ușor să-mi aleg vocația, așa că în 1990, tocmai când s-a dărâmat blocul comunist, am intrat la Universitatea de Medicină de la Chișinău. Din primii ani de facultate eram hotărât că vreau să fac chirurgie.
În anul IV de facultate mi s-a întâmplat un moment remarcabil. Văzându-l pe Prof. Dr. Anatol Ciubotaru, Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă Pediatrică din Spitalul Republican de la Chișinău, cum operează (prima dată prin cupola sălii de operație, iar mai apoi direct din sală), am rămas fascinat de intervenția cardiacă și de tot ce se întâmpla în jurul acestei operații. Astfel a fost luată decizia de a alege chirurgia cardiacă.
După absolvirea facultății, am ales România pentru efectuarea rezidențiatului în chirurgie cardiovasculară. Printr-un șir de întâmplări fericite, am ajuns la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, una dintre unitățile de elită a Armatei Române, unde am avut ocazia să activez alături de mulți oameni minunați, printre care și Dr. Iancu Mocanu, care mi-a devenit mentor. Dr. Mocanu m-a ajutat să mă dezvolt profesional, dar și m-a făcut să mă îndrăgostesc de această meserie.
A fost o perioadă în care zilnic învățam ceva nou, punând în practică cunoștințele acumulate, dar și operații care nu se făcuseră până atunci în Spitalul Militar, cum ar fi înlocuirea valvulară aortică prin ministernotomie și bypass aortocoronarian total arterial în T-graft, cu arteră mamară internă și arteră radială. Acest tip de intervenții au putut fi realizate doar după efectuarea diverselor specializări și perfecționări în clinicile de chirurgie cardiacă de top din Europa. Spitalul pe care îl vizitez anual, începând cu anul 2006, este Medizinische Hochschule Hannover (MHH) din Germania. În cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiotoracică, Vasculară și Transplant de la Hannovra, l-am cunoscut pe Prof. Axel Haverich, un om deosebit, chirurg și Șef al Clinicii, cel care a adus chirurgia la rangul de artă. Multe dintre procedurile medico-chirurgicale efectuate în clinică la momentul acela pentru mine făceau parte din domeniul științifico-fantastic. Valve crescute individual din țesutul propriu pentru pacienții tineri, proteze hibride (create în Clinica de la Hannovra) pentru înlocuirea aortei toracice, transportul plămânilor pentru transplant în incubatoare speciale, procedee chirurgicale minim invazive, sunt doar câteva lucruri care m-au copleșit în timpul vizitelor din Germania. Din acel moment, am învățat multe dintre tehnicile chirurgicale noi și, cu ajutorul colegilor mei de Hanovra, am început să le aplic în România. Pe unele dintre ele le-am realizat la Spitalul Militar, însă după 18 ani de colaborare cu acest spital, am luat hotărârea de a mă muta la un spital privat în care să pot realiza operații minim invazive, intervenții care necesită echipament și instrumentar special.
Astfel, în anul 2015 a început colaborarea mea cu Spitalul Clinic SANADOR. La câteva luni de activitate, am lansat programul de Chirurgie minim invazivă, cu operații de închidere a unui defect de sept atrial și plastie de valvă mitrală. Am continuat să dezvolt aici și alte procedee minim invazive video-asistate, cum ar fi plastia de valvă tricuspidiană, protezarea sau plastia de valvă mitrală și tricuspidă concomitent, înlocuirea aortei ascendente prin ministernotomie, extirparea unei tumori atriale, toate acestea fiind premiere pentru SANADOR. De asemenea, am efectuat și intervenții în premieră medicală pentru România, cum ar fi plastia valvulară mitrală cu implantarea cordajelor artificiale predimensionate (”loop technique”), închiderea unui defect de sept atrial prin incizie periareolară și miectomie septală transmitrală pentru CMHO. Împreună cu colegii din Departamentul Cardiologie intervențională din cadrul Spitalului clinic SANADOR, am efectuat prima inserție de valvă aortică transcateter (TAVI) transapical.
Colaborarea mea cu clinica din Hannovra nu s-a terminat aici. Încă din 2011 am intrat în programul de pregătire pentru transplant pulmonar în cadrul clinicii MHH, așa că în anul 2018 am fost membru al echipei conduse de Dr. Igor Tudorache, care a efectuat primul transplant pulmonar în România, în cadrul Spitalului Clinic ”Sfânta Maria” din București. Colaborarea mea cu acest spital continuă și acum.
Din 2019, timp de 2 ani, am colaborat cu un alt spital privat din România, în cadrul căruia am continuat să efectuez și alte tipuri de intervenții minim invazive, cum ar fi chirurgia aortei ascendente, bypass coronarian sau protezare de valvă aortică și mitrală concomitent prin minitoracotomie. De asemenea, în 2019 am demarat un proiect împreună cu Spitalul Polivalent Novamed de la Chișinău, unde efectuez intervenții chirurgicale cardiace minim invazive, multe dintre ele fiind premiere medicale pentru Republica Moldova.
Am revenit la SANADOR pentru a conduce echipa de chirurgie cardiovasculară, dar și pentru a dezvolta în continuare tehnicile minim invazive. Alături de colegii din departamentele de cardiologie intervențională și cardiologie clinică, vom promova și realiza diverse procedee hibride în cadrul Heart Team.